4 ay geçti, kriz bitmedi: Okullarda ders var, kitap yok!
4 ay geçti, kriz bitmedi: Okullarda ders var, kitap yok!
15 Temmuz sonrası FETÖ operasyonları kapsamında örgüte yakın yayınevleri tarafından basılan kitaplar yasaklanırken, eksikleri giderme çalışmaları sürse de kriz bitmedi. İzmir’deki okullarda Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi ve Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersleri kitap olmadan işleniyor.
9 Aralık 2016 Cuma  13:09

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Eylül ayında başlayan 2016-2017 Eğitim ve Öğretim Dönemi’nde yaşanan kitap krizi devam ediyor.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’de Gülen Cemaatine yakın yayınevleri tarafından basılan bazı kitaplar ‘FETÖ’ operasyonları kapsamında yürürlükten kaldırılmıştı.

Milyonlarca öğrenci kitapları olmadan ders başı yaparken, İzmir’de de birçok okulda aynı sıkıntı yaşanıyor.

Yeni dönemde baş gösteren aksaklık bir türlü giderilmezken özellikle temel derslerdeki kitap yoksunluğu velileri ve öğrencileri çaresiz bıraktı.

Sorunu Ekim ayında meclise taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a konuyla ilgili 9 soru yöneltmişti.

Balbay yasaklanan 34 kitabın listesinin çıkararak, “Bakanlık 14 yıldır yap-boza çevirdiği eğitim sisteminin sonunda yıllardır içeriklerine olur verdiği bu kitapları yasaklamıştır.  Şimdi bu kitaplarla öğrenim görmüş çocuklarımızın velileri başta olmak üzere kamuoyuna açıklama yapmak zorundadır.  Bu kitaplar hangi içerikleri nedeniyle yasaklanmıştır?” açıklamasını yapmıştı.

Kitapsız geçen bu süreçte öğretmenlerin derslere fotokopi, test ve kendi bilgilerinden yararlanarak girdiği belirtildi. Yaşananlar karşısında toplumun birçok kesiminden, ‘Bilmediğimiz bir öğretmenin ne öğreteceğine nasıl güveneceğiz’ şeklinde tepkiler yükseldi.

Son olarak İzmir’deki bazı okullarda, yasak listesinden dolayı yaşanan eksikliğin giderilmeye çalışıldığı fakat tam anlamıyla bir çözüm üretilemediği ortaya çıktı.

Birçok kurumda eğitim döneminin başında dağıtılmayan kitapların değiştirilmeden aynı şekilde gönderildiği belirtildi. Veliler kitapların geçen senelerdekiyle aynı olduğunu görünce, ‘Madem değişmeyecekti, sene başında neden dağıtılmadı’ serzenişlerinde bulundu.



TEMEL DERSLERİN KİTAPLARI YOK!
34 kitaptan oluşan yasak listesinin bazı yerlerde büyük çoğunluğu yeni yayınlarla sağlanırken birçok kurumdaki eksikliğin giderilmediği öğrenildi. Orta öğretim kurumlarına gönderilen yayınlarda Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerine ait kitapların ulaşmadığı belirtildi.  İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi için bazı okullara eski yayınların tekrar gönderildiği ifade edildi. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi için ise çoğu kuruma hiçbir destek gitmediği belirtildi. Ders okullarda kitabı olmadan işleniyor.

SENDİKA NE DİYOR?
Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Bahri Akkan konuyla ilgili kapsamlı bir açıklama yaptı. Akkan bakanlığın bilinçli şekilde hareket ettiğini ve yaşananların temelinde özelleştirme politikası olduğunu ifade etti.

Akkan, “Okulların bir bölümüne yeni kitaplar dün gönderilmeye başlanmış. Konakta dağıtım var. Hiç kitap ulaşmamış okullar da mevcut.  Kitap bulunmayan okullarda eğitim, öğretmenin bilgisi üzerinden not tutturularak yapılıyor.  Uygulama kamusal eğitimi tasfiye etmenin bir aracı olarak kullanılıyor. Bilinçli, planlı, programlı yapılan bir iş. Darbe bağlantılı yapılmış olsaydı, eğitim Eylül sonu açılmış, temizlik yapılıp yeni kitaplar dağıtılabilirdi. Yeni kitaplar da ihale yoluyla yayınevlerinden alınan kitaplar… Biz kısmı da milli eğitim yayın evi tarafından basılıyor.  Ekonomik durumu iyi olan veliler ‘lanet gelsin’ diyerek çocuklarını buradan alıp özel okullara yönlendirebiliyor. Beceriksizlikten kaynaklı olduğunu düşünmüyoruz. Bilinçli olduğunu düşünüyoruz. Bakanlık açıklamalarında her şeye rağmen özelleştirmenin yüzde 10 olmasını başarısızlık olarak nitelendiriyor.  Bunların idareci atamaları, yıl ortasında değiştirilmesi, öğretmenlerin sürülmesi, proje okulları gibi gelişmelerin hepsi kamusal eğitimden kaçışı hızlandırmak için yapılan işlerdir” diye konuştu. 

TEMELİ ÖZELLEŞTİRME POLİTİKASINA DAYANIYOR!
Akkan, “Veliler örgütsüz olmalarından kaynaklı şikayetten başka seçeneği yok. Herhangi bir eylem ve tepkiye dönüştürebilmiş değiliz. Bize ulaşan velilerle bulundukları okullarda örgütlenmeye dair çalışmalarımız oldu ama şu ana kadar başarısız olduk. Bakanlık yetkilileri örgütsüzlükten kaynaklı durumu kullanıyor.  Öğrencilerin temel ders kitapları yok. Çocukların ayları boşa gitti. TEOG sınavına girdiler, Nisan’da yine girecekler. Çocuklara gösterilen yol ya özel ders ya özel okul… Bu uygulamanın temeli özelleştirme politikasına dayanıyor” ifadelerini kullandı.

MÜDÜR AÇIKLAMA YAPMADI
İzmir İl Eğitim Müdürü Ömer Yahşi ise bu konuda açıklama yapmadı.



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/4-ay-gecti-kriz-bitmedi-okullarda-ders-var-kitap-yok/940954