HABERLER>SPOR
27 Mart 2024 Çarşamba - 12:23

2027 Avrupa Oyunları İstanbul'da

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2027 Avrupa Oyunları'na İstanbul'un ev sahipliği yapacağını açıkladı.

2027 Avrupa Oyunları İstanbul da

Avrupa Olimpiyat Komitesi'nin (EOC) 2012'de aldığı bir kararla, 4 yılda bir yapılan, kıtanın en büyük olimpik organizasyonu olan Avrupa Oyunları'na 2027 yılında İstanbul ev sahipliği yapacak.

İstanbul Büşükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Bugün sporumuz, İstanbul'umuz ve ülkemiz adına tarihi bir günün coşkusunu yaşıyoruz" diyerek paylaştığı 2027 Avrupa Oyunları evsahipliği konusunda şunları söyledi:

"Bugün, dünyanın en güzel kentine, adına yaraşır bir spor organizasyonunu kazandırmanın müjdesini vermek üzere, burada 16 milyonun evi olan, tarihi Saraçhane binasında bir aradayız. Bugün buradan Saraçhane'den İstanbul'a ve ülkemize 2027 Avrupa Oyunları'nı getirmenin gururunu tüm milletimizle paylaşmak istiyoruz. İnanıyorum ki, bu büyük başarı, sadece kentimizin değil, spor camiamızın, ülkemizin, milletimizin ve devletimizin ortak bir zaferi olarak tarihteki yerini alacak.İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri olarak, 2027 Avrupa Oyunları'nı çok titiz bir süreci geride bırakarak ülkemize kazandırdık.

Aslında 2023'ün ortalarında Avrupa Olimpiyat Komiteleri nezdindeki başladığımız temaslar kısa sürede sonuç vermiş ve İstanbul'un 2027'de oyunları düzenleyici şehir olması yolunda ön onayları birer birer almıştık. Buradan, ilk olarak gösterdikleri sıcak ilgi ve yapıcı yaklaşım için değerli EOC - Avrupa Olimpiyat Komiteleri Başkanı Spyros Capralos nezdinde tüm Olimpiyat yetkililerine 16 milyon İstanbullu adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. EOC ile görüşmelerimiz sürerken, bir yandan da ülkemizdeki çeşitli otoriteleri ikna çalışmalarımızı sürdürdük. Türkiye'nin büyük organizasyon düzenleme konusundaki kaslarını yeniden harekete geçirmek biraz zamanımızı aldı. Tüm büyüklüğüne rağmen ve bugüne kadar 5 kere olimpiyat oyunlarına aday olmasına rağmen bugüne kadar çok branşlı bir spor etkinliğine ev sahipliği yapmamış İstanbul için çok önemli bir gelişme için çalıştık.

Sonuçta kısa bir süre önce toplanan EOC yönetim kurulu, oybirliğiyle İstanbul'un 2027 Avrupa Oyunlarının ev sahibi kenti olduğunu resmi olarak bize bildirdi. Sizlere bu güzel sonucu duyurduğumuz şu dakikalarda, EOC - Avrupa Olimpiyat Komiteleri Yönetim Kurulu da aynı duyuruyu tüm dünyayla paylaşıyor. Bu hafta sonu ülkemizde yapılacak olan yerel seçimler nedeniyle resmi imza törenini önümüzdeki haftalara erteledik. Hiç kuşkusuz, bu kadar büyük ve ciddi bir organizasyonu gerçekleştirmek için büyük bir koordinasyon ve dayanışma gerekiyor. Bunu da yoğun uğraşlar sonucunda sağlamaktan dolayı çok memnunuz. Universiade'dan Formula 1'e, Şampiyonlar Ligi Finalleri'nden Dünya Basketbol Şampiyonası'na kadar yüksek dikkat ve özen gerektiren sayısız spor organizasyonunu eksiksiz düzenleyebilen bir ülkeyiz. Tüm bu tecrübelerimiz ve heyecanımızla hedefini 2036 Olimpik ve Paralimpik Oyunları olarak koymuş ve objektif bir gözle değerlendirildiğinde tüm rakiplerimizden de önde olan bir kentiz. 2027 Avrupa Oyunları'nı el ele vererek, tarihin en iyisi olarak gerçekleştireceğimizden hiç şüphem yok. Hem de İstanbul olarak bu özel organizasyona çok büyük değer katacağımızı düşünüyorum. İstanbul Avrupa Oyunları 2027, konuya katkı sağlayan herkes için büyük bir başarı hikayesi olacak."

Avrupa Oyunları, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden sporcuların katılımıyla gerçekleştirilen çok sporlu bir etkinliktir. Bu oyunlar, Yaz Olimpiyat Oyunları gibi farklı spor dallarının yer aldığı bir organizasyondur, ancak sadece Avrupa ülkelerinden sporcuların katılımına açıktır. Avrupa Oyunları, ulusal ve uluslararası spor federasyonları tarafından tanınan bir etkinlik olup, genellikle dört yılda bir düzenlenir.

İlk Avrupa Oyunları 2015 yılında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirildi. Bu oyunlar, 20 spor dalında yarışmalara ev sahipliği yapmıştır. Avrupa Oyunları'nın amacı, Avrupa'daki sporcular arasındaki rekabeti artırmak, sporun gelişimine katkıda bulunmak ve genç sporcuları teşvik etmektir.

Avrupa Oyunları, katılan ülkeler arasında uluslararası düzeyde dostluk ve işbirliği ruhunu teşvik etmeyi de amaçlar. Bu etkinlik, Avrupa'daki sporcular için önemli bir platform sağlayarak, onların uluslararası alanda tanınmasına ve kariyerlerinin gelişmesine yardımcı olur.

2023 Avrupa Oyunları kapsamında 26 spor dalında ve 29 disiplinde, 48 Avrupa ülkesinden yaklaşık 7300 sporcunun katılımıyla, 253 madalya yarışması düzenlendi.

AVRUPA OYUNLARI HAKKINDA
Avrupa Oyunları, Avrupa Olimpiyat Komitesi'nin (EOC) 2012'de aldığı bir kararla, 4 yılda bir yapılan, kıtanın en büyük olimpik organizasyonudur.

Asya, Pan-Amerikan, Afrika, Pasifik Oyunları’nın ardından beşinci kıta Olimpik organizasyonu oldu ve böylece dünya üzerindeki tüm kıtalar kendilerine ait Olimpiyatlar’a sahip oldu. Düzenlendiği ilk günden itibaren tüm Avrupa ülkelerinin yakın ilgisiyle karşılaştı ve tüm kıtadan atletler oyunlarda yer aldı. Avrupa’daki 50 ülkenin tamamı (Birleşik Krallık tek bayrak altında katılıyor.) oyunlarda boy gösteriyor.

ADAYLIK VE SEÇİM SÜRECİ
EOC, her üye ülke komitesine bir davet mektubu göndererek süreci başlatıyor. Aday ülkeler, taleplerini EOC'ye aktarıyor. Komitenin görevlendirdiği isimler tarafından gerekli teftişler yapılıyor. EOC Genel Kurulu'nda adaylıklar görüşüldükten sonra ev sahibi seçiliyor.

ÖNEMLİ ÖZELLİKLER
Organizasyondaki sporlar genel olarak olimpik dallardır. Ülkelerin talepleri de değerlendiriliyor. Avrupa Oyunları, belirli dallarda Olimpiyat Elemesi hüviyetini taşıyor. Bu yüzden üst düzey atletler katılıyor. Bazı küçük dallar da Avrupa Şampiyonaları'nı oyunların bir parçası olarak gerçekleştiriyor. Olimpiyatlardan bir yıl önce olduğu için sporcular ciddi bir hazırlık olarak görüyor. Dünya ve Avrupa Şampiyonaları takvim çakışmalarına karşı özel çalışma yapılıyor.

3x3 Basketbol ve karate gibi sporlar ilk olarak Avrupa Oyunları'nda denendikten sonra Olimpiyat Oyunları'na davet edildiler.

ÖNE ÇIKAN DERECELER VE SPORCULAR
Ülkemizin ortalama 200 sporcuyla temsil edildiği oyunlarda geleceğin olimpik yıldız adayları da mücadele ediyor. Örneğin İngiliz Ella Gibson, okçulukta mümkün olan en yüksek puan rekorunu 795 ile Krakow 2023'te kırdı. Olimpiyat Şampiyonu kürekçi Jade Jones, Ritmik cimnastik tarihinin en önemli isimlerinden Yana Kudryavtseva, kadın boksunun en önemli ismi İngiliz Nicola Adams gibi olimpiyat şampiyonları ilk çıkışlarını Avrupa Oyunları'nda yaptı. Gönüllüler Avrupa Oyunları’nın önemli ayrıntılarından biri de gönüllü programı. Dünyanın dört bir yanından ortalama 9000 gönüllü genç organizasyonda yer alıyor. Bu gençlerin ülkelerine dönüp deneyimlerini aktarması, ülkelerin imajına olumlu etki sağlıyor. Krakow 2023’te 111 ülkeden gönüllü gençler çeşitli görevlerde yer aldı.

TESİSLER
Ev sahibi ülkeler ve kentler oyunlar için ortalama 25 spor tesisine ihtiyaç duyuyorlar. Bu tesisler sporcular ve gelecek kuşaklar için de spor hayatlarını sürdürebilmek için kritik önem taşıyor. 2015 oyunlarının ardından ev sahibi Azerbaycan çok daha fazla uluslararası spor organizasyonu düzenlemeye başladı. Krakow da oyunların hemen ardından Dünya Satranç Şampiyonası’nı ülkesinde düzenledi.

TURİZM ETKİSİ
Azerbaycan, Bakü 2015’te ekstradan 500 bin spor turistini ülkesinde ağırladı. Krakow’da bu rakam kentin nüfusu ve olanakları küçük olduğu için 150 binde kaldı. Etkinlikleri izlemek için gelecek insan sayısı kentin olanakları ve tesislerin büyüklüğüne göre artacaktır. İstanbul gibi büyük bir kentte bu etki 1 milyona kolaylıkla ulaşabilir.

GEÇMİŞ OYUNLAR
Bakü 2015

Ülke: 50

Sporcu: 5898

Spor Sayısı: 21

Müsabaka Sayısı: 253

Bugüne kadar en başarılı Avrupa Oyunları olarak gösteriliyor.

Oyunlar 145 ülkede yayınlandı ve 832 milyon haneye ulaştı. Üretilen toplam 1000 saatlik içerik kümülatif olarak 1.7 milyar insan tarafından izlendi.

Organizasyon Azerbaycan’ın dünya spor haritasında etkin bir pozisyona getirdi. Birçok yeni dalda madalya kazanan Azeri sporcular ülkenin gençlerine rol model oldular.

Minsk 2019 (Belarus)

Ülke: 50

Sporcu: 4082

Spor Sayısı: 15

Müsabaka Sayısı: 200

Minsk, daha az spor dalına sahip olduğu için TV izleyici sayısı biraz daha düşük kaldı. Oyunlar kümülatif olarak 500 milyon kişi tarafından izlendi. Ancak sosyal medyada rekorlar kırıldı.

812 milyon izlenmeye ulaşan Minsk 2019 yayınları milyonlarca olumlu yorum aldı.

Etkileşimin %41 oranının Belarus dışındaki ülkelerden gelmesi ev sahibi ülkelerin tanıtımına ne kadar etki ettiğini gösteren bir rakam.

Krakow-Malopolska 2023 (Polonya)

Ülke: 50

Sporcu: 4082

Spor Sayısı: 15

Müsabaka Sayısı: 200

Hazırlık sürecinde sınırlarındaki savaş nedeniyle sorunlar yaşansa da başarıyla tamamlandı. Krakow’un TV ve dijital rakamları henüz açıklanmamış olsa da rekorların kırılması bekleniyor. Kümülatif olarak 2,5 milyar rakamının aşılması beklenirken dijital izlenmelerde de 1,5 milyar civarında bir rakam bekleniyor.

YAYIN KAPSAMI
Oyunlar, 40 kanal tarafından 50 bölgede yayınlanıyor ve Avrupa'nın tamamına ulaşıyor. Toplam 1000 saatlik TV içeriği üretilirken, online platformlar için de 1500 saat yayın yapılıyor.

Oyunları TV ve online mecralardan günü gününe takip eden insanların sayısı Avrupa içinde 320 milyon, Avrupa dışında ise 111 milyon olarak hesaplanıyor.

Oyunlarda özellikle elit sayılabilecek sporların ilgi görmesi bu kitlenin A, B, C1 SES gruplarına mensup olduğunu gösteriyor. Kısacası Avrupa Oyunları yayın açısından bakıldığında ev sahibi ülkeye önemli erişim ve imaj değerli sağlıyor.

 
AK Partili İnan'dan 31 Mart çıkışı: İzmir AK belediyecilikle tanışacak!
 
Futbolcu fabrikası... Altınordu'nun milli gururu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altay'da sürpriz aday Aslanoğlu
1'inci Lig'de kümede kalma mücadelesi veren Altay'da cuma günü yapılacak ...
Menemen FK 5'te 5 peşinde!
TFF 2'nci Lig Kırmızı Grup'ta play-off hattında yer alan Menemen Futbol ...
Bucaspor 1928'de savunma taş gibi
TFF 2'nci Lig Beyaz Grup'ta lider Esenler Erokspor'u 4 puan geriden takip ...
 
Fenerbahçe açıklaması: Türk futboluna katkı sağlamaz!
Pendikspor Teknik Direktörü İbrahim Üzülmez, "Bu lig Fenerbahçe’siyle, ...
Göztepe hazır kıta!
1'inci Lig'de 3 Nisan Çarşamba günü deplasmanda Kocaelispor'la Süper Lig ...
Fenerbahçe'de Çağlar Söyüncü gelişmesi
Fenerbahçe, Çağlar Söyüncü'nün bonservisini almak için Atletico Madrid ...
 
Galatasaray'da hedef 5 maç ve Süper Kupa
Galatasaray, milli maçlar için verilen arada Antalya'da kampa girdi.
Milliler fark yedi... Avusturya hezimeti!
A Milli Futbol Takımımız, EURO 2024 hazırlıkları kapsamında özel maçta Avusturya'ya 6-1 mağlup oldu.
A Milli Futbol Takımı'nın EURO 2024'teki son rakibi Gürcistan
2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) play-off turu C Yolu finalinde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva