HABERLER>SAĞLIK
5 Eylül 2011 Pazartesi - 11:11

100 ton ilacı imha ettiler...

Topladıkları 100 ton atık ilacı bertaraf ettirerek doğayı korumaya katkı sağlayan Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP) yeni toplananları imha konusunda destek bekliyor.

100 ton ilacı imha ettiler...

İZMİR - 2008 Yılında EDAK Ecza Kooperatifi öncülüğünde gönüllü eczanelerin halkın atık ilaçları toplamasıyla başlayan, ardından çevreci kadın eczacıların kurduğu Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP) tarafından sürdürülen atık ilaç toplama kampanyasına sponsor aranıyor. ÇEKOOP üyeleri bir yandan sponsor bulma çalışmasını sürdürürken bir yandan da yer kalmayan depo için çözüm bulmaya çalışıyor. İlaçların gönüllü 170 eczane tarafından toplandığını söyleyen ÇEKOOP Başkanı Eczacı Şule İlkkurşunlu, kampanyaya Buca Belediyesi'nin destek verdiğini dile getirerek, şöyle dedi:
 
"Bize ilaçları depolamamız ve ayrıştırmamız için belediyeye ait nikah salonu binasında bir yer gösterdiler. Halen burayı kullanıyoruz, ancak orası da ağzına kadar ilaçla doldu. Kapıdan giremiyoruz, yaklaşık 8-10 ton ilaç sınıflandırılarak imha edilmeyi bekliyor."
 
İSPANYA'YA KADAR GİTTİLER
İlaç imha işinin nasıl yapıldığını görmek üzere İspanya ve Fransa'da inceleme yaptıklarını belirten İlkkurşunlu, şunları söyledi:
 
"Aslında kullanılmayan, süresi geçmiş ilaçların üreticileri tarafından imha edilmesi gerekiyor. Ancak Türkiye'de henüz böyle bir alışkanlık yok. Vatandaşlar evlerinde kalan süresi geçmiş, kullanılmayan ilaçları ya çöpe atarak ya da dökerek kurtuluyorlar. Biz bunu önlemek için bu kampanyaya başlamıştık. Vatandaşlarda kullanılmayan ilaçların atılmaması, imha edilmesi yönünde bir bilinç oluşmaya başladı. Bu bilincin üretici firmalara da yerleşmesini umut ediyoruz. İspanya ve Fransa'da ilaç bertarafına yönelik edindiğimiz tecrübeleri buradaki yetkililerle paylaşmak istedik. Çevre ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'na başvurduk. Yanıt bekliyoruz."
 
"TOPLAMAK ÖNEMLİ DEĞİL, İMHA ETMEK GEREK"
İlaç toplama kampanyasının büyük ilgi gördüğünü bildiren İlkkurşunlu, şimdiye kadar Buca Belediyesi'nin sponsor olduğunu, 3 kamyon ilacın imha edilmesini sağladığını söyledi. İlkkurşunlu, şöyle konuştu:
 
"Buca Belediyesi'nden gören belediyeler kendileri topladıkları ilaçları imha etmemiz için bize vermek istiyorlar. Ancak bizim de sorunumuz toplamak değil, ilaçları imha ettirebilmek. Çünkü asıl maliyetli iş o. İlaçlar İstanbul'da özel bir firma tarafından imha ediliyor. 1 kamyon ilacın imha edilmesinin bedeli yaklaşık 8 bin 500 TL. Bizim şu an bırakın imha ettirmeyi, toplanan ilaçları sınıflandıracak elemanımız bile yok. Buca Belediyesi'nin sağladığı bir elemanımız vardı ancak artık onu da kullanamıyoruz. Belediyeler ilaç toplayıp bize vereceklerine bize sponsor olsunlar. İlaçlarla birlikte toplanan hasta ve bebek mamalarını da hayvan barınaklarına gönderiyoruz."(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Hastanemizi kimseye vermeyiz'
Bir süre önce borçları 90 milyon liraya ulaşan Dokuz Eylül Üniversitesi ...
Zeytin ve incirle gelen umut
Ege'nin en önemli tarım ürünleri olan zeytin ve incir yaprağından elde ...
Kanser tedavisinde yeni umut
Kanser hastalarına tek dozda enjekte edilen genetiği değiştirilmiş bir ...
 
Çavdar ekmeği tok tutuyor
Çavdar kaynaklı yüksek-lifli kahvaltı yapmak doygunluk hissini artırıyor. ...
Cinsel danışma hattına en çok sorulanlar
Avrupa Cinsel Sağlık Birliği (ESDA) Başkanı İrem Hattat, Cinsel Sağlık ...
‘Alo telefonum çalışıyor mu?’
112 Acil Sağlık Hizmetleri Komuta Kontrol Merkezi'ne 2011 yılının ilk ...
 
Kelliğin çaresi bulundu mu?
Yale Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, derideki yağ hücreleri, ...
Beş Türk'ten biri ‘sorunlu’
Bakanlık Türkiye'nin psikoloji haritasını çıkardı. 5 kişiden birinin ruhsal ...
‘3 kişiden biri şişman, biri de kilolu’
Sağlık Bakanı Recep Akdağ halkın üçte birinin şişman, üçte birinin kilolu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva