HABERLER>SAĞLIK
27 Şubat 2013 Çarşamba - 15:35

'Sigarayı bırakmayana estetik yok''

Son beş yıldır estetik cerrahi ameliyatlarından üç hafta önce sigarayı bırakmayan hastayı kabul etmediğini söyleyen Prof. Eray Copcu, ‘‘Çünkü sigara ameliyat izlerinin kapanmasını ve ameliyattan istediğimiz mükemmel sonucu almamızı engellediği gibi çok ciddi yan etkilerin olmasını sağlıyor. Bu yaklaşım sayesinde hastaların yarısından fazlası sigarayı hayatından çıkardı.’’ dedi

 Sigarayı bırakmayana estetik yok

İZMİR - İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Medical Park İzmir Hastanesi tarafından yapılan bir çalışmada; estetik cerrahi ameliyatlarının, ameliyat sonrası hastaların sigara içme alışkanlıklarını iyi yönde değiştirdiği belirlendi. Medical Park İzmir Hastanesi Estetik Rekonstrüktif ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Eray Copcu önderliğinde yapılan araştırmada; estetik ameliyat yaptıran hastaların yarıya yakınının sigarayı bıraktığı tespit edildi.
 
Prof. Dr. Eray Copcu; tıp dünyasının en saygın yayınlarından olan Int. Journal of Plastic Surgery dergisinin de kabul ettiği ve yayımlayacağı yazısında, sigara-estetik ameliyat ilişkisine yönelik şu değerlendirmelerde bulundu:
 
- Sigaraya karşı kampanyaların arttığı ve halkın bilinçlendirilmeye başlandığı 2000’li yılların başından bu yana, sigara ve estetik cerrahi ameliyatları arasındaki ilişki de ayrıntılı olarak sorgulanıyor. Yapılan çalışmalarda, sigaranın, estetik cerrahinin sonuçlarına olan olumsuz etkisi ve yarattığı riskler her geçen gün çok daha net ortaya konulmuştur.
 
- Sigara, elbette ki sadece estetik cerrahide değil, diğer tüm cerrahi işlemlerde sıkıntılı sonuçların elde edilmesine neden olur; ancak durum estetik cerrahide çok farklı sonuçlar yaratır. Çünkü estetik cerrahide amaç mükemmeli yakalamaktır. Ayrıca gelen hasta popülasyonu da görece olarak sağlıklı kişilerden oluşur ve bu kişilerin yaşanacak olumsuzluklara toleransı çok azdır.
 
AMELİYAT İZİ  İSTEMİYORSAN  TÜTTÜRME
- Yapılan araştırmalar; günümüzde estetik ameliyatlardaki en önemli komplikatör (sorun çıkartıcı) nedeninin sigara olduğunu göstermiştir. Yani sigara, en önemli kötü sonuç oluşturan nedendir. Normal yara iyileşmesini bozar, kan akımını etkileyip, üst düzeyde elde edilebilecek sonucun, kötü sonuç haline gelmesine neden olur. 

-Sigara; tüm estetik cerrahi girişimlerin (meme ameliyatları, karın germe ve yüz germe gibi büyük ameliyatların yanı sıra rekonstrüksiyon dediğimiz onarım ameliyatları da dahil) sonuçlarının kötü, hatta kabul edilemez olmasına neden olur.
 
SİGARAYI BIRAKMAK ESTETİKTEN ETKİLİ
 
- Ayrıca yapılan bir çalışmada; hastanın sigarayı bırakarak elde edeceği sağlıkta kalite ve kantiteye dair artışın, estetik cerrahide elde edeceği yarardan daha fazla olduğu belirlenmiştir.
 
- Başka bir çalışma da; sigara içenlerdeki komplikasyon oranının içmeyenlere göre 8 kat arttığı gösterilmiştir ki bu kabul edilemez bir rakamdır. Özellikle günümüzde hastalar, yaşadıkları komplikasyon ya da olumsuz sonuçları asla kabul etmemekte ve kolaylıkla cerrahı suçlamaktadır.
 
AMERİKA MASRAFI TİRYAKİDEN ALIYOR
 
- Oysa sigara kullanımını ameliyat öncesi bırakmayan olgularda; nekroz dediğimiz doku ölümü, kötü yara iyileşmesine bağlı aşırı ve kabul edilemez izler ve istenmeyen kötü sonuçların elde edilmesi ne yazık ki kaçınılmazdır.
 
- Amerika’da, hastaya yaşayacağı risklerden çok sigaradan dolayı yaşanacak olumsuz durumlarda, düzeltim için gerekli finansmanın kendilerince sağlayacakları anlatılmakta ve bunun hastalar üzerinde daha büyük baskı yaptığı gözlenmektedir.
 
SİGARAYI 3 HAFTA ÖNCE BIRAKMAYANA AMELİYAT YOK
 
- Sigaranın bu olumsuz sonuçlar keşfedildikçe, sigara içen kişilere, en azından meme küçültme, yüz germe ve abdominoplasti gibi ağır estetik cerrahi girişimlerin yapılmaması yönünden kararlar alınmıştır. Son 5 yıldır, meme küçültme, abdominoplasti dediğimiz karın germe ve yüz germe ameliyatlarında; hastalarımızla, ameliyat öncesi 3 hafta ve ameliyat sonrası 1 hafta mutlaka sigarayı bırakması gerektiğini, aksi takdirde ameliyatını kabul etmeyeceğimizi hastalarımızla net olarak paylaşıyoruz.
 
- Şüphesiz ki acil ya da hayati durumlarda hastanın sigarayı bırakması beklenemez. Ancak elektif dediğimiz planlı ameliyatlardan 3 hafta önce ve sonrasında 1 hafta süreyle mutlaka sigarayı bırakmasını istiyoruz. Özellikle meme, karın ve yüz ameliyatlarında hasta sigara bırakmayı ret ediyorsa asla ameliyatını kabul etmiyoruz. Hasta kendini güzelleştirmek isteyecek ancak sigara içerek kendisine en büyük zarar verecek; bu kabul edilmez bir durum!
 
HASTALARIN YARISINDAN FAZLASI SİGARAYI BIRAKTI
- Sigara ve estetik ameliyatlara yönelik yaptığımız çalışmamızda; bu yaklaşımımızın sonuçlarını değerlendirdik. Başvuran olguların ortalama yüzde 12 si bu şartlarda ameliyatı kabul etmiyor ve sigaradan vazgeçemiyor. Sigarayı ameliyat öncesi 3 hafta süryele bırakan hastaları ameliyattan 6 ay sonra tekrar değerlendirdiğimizde:
 
- Ameliyat öncesi 3 hafta süreyle kesin olarak bıraktığını söyleyen hastaların yüzde 22’sinin aslında o dönemde tam olarak bırakmadığı, günde 3 taneyle devam ettiğini itiraf ederken, geri kalan yüzde 66’sının ameliyat öncesinde gerçekten tam bıraktığını saptadık.
 
- Ancak işin en ilginç tarafı; olguların ameliyat sonrası 3. ve 6. ayda tekrar değerlendirildiklerinde ameliyat sonrası dönemde hastaların yüzde 38’i sigarayı tamamen bıraktıklarını, yüzde 41’i ise oldukça azalttıklarını (yarım paketin altında) ifade ettiler. Geri kalan % 21 lik kesim ise sigara alışkanlığını değiştirmemişti.
 
- Daha üzün dönem (2 yıl ve üstü süreç) değerlendirildiğinde ise bu oran azalmakla beraber, olguların yüzde 50’sinden fazlasının ya sigara alışkanlığını bıraktıkları ya da belirgin azalttıkları (yarım paket) görüldü.
 
NE SİGARADAN NE DE AMELİYATTAN İZ KALIYOR
 
- Yaptığımız bu araştırma bize şunu gösterdi: Kişiler, özellikle meme ameliyatı gibi yaşam kalitelerini ciddi yükselten ameliyatlardan sonra elde ettikleri sonucu korumak ve daha iyiye götürmek adına mutlaka kendilerine daha fazla özen gösteriyorlar.
 
- Kişiler, estetik cerrahide en önemli sonucu belirleyenin iz olduğunu ve bu izin de sigarayla çok daha kötü olduğunu biliyorlar ve yaptırdıkları ameliyat sonrası mutlaka davranışlarını da değiştiriyorlar.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet Öz’den erkeklere: Penise bak sağlığını gör
ABD’nin en ünlü doktorlarından olan ve televizyonda milyonlarca takipçisi ...
Dikkat! Akıllı telefonlar zehirli bakteri dolu!
Akıllı telefonlara yakından bakan bilim insanları bazı bakterilerin yaşadığını ...
İzmir Tabip Odası'dan 'Kuzey-Güney' sistemine sert çıkış!
İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Uzman Doktor Mete Güzelant, Kamu Hastaneleri ...
 
Diyanet'ten 'anne sütü'ne şartlı onay
Diyanet, anne sütü bankasıyla ilgili "Süt para karşılığı satılmamalı. ...
Engellilerin rapor çilesi!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile hastaneler arasındaki, rapor konusunda ...
Beyin konuşmayı çok erken deşifre ediyor
İnsan beyninin konuşmayı düşünüldüğünden daha erken deşifre ettiği ortaya ...
 
Artık su çiçeği de takvimde
Çocukluk dönemi aşı takvimine su çiçeğinin de eklenmesiyle aşısı yapılan ...
Ofis çalışanları risk altında
Saatlerce bilgisayar karşısında çalışmak ve hareketsizlik sonucu ortaya ...
Süt tüketimi neden önemli?
Sütün çocuklarda güçlü bir kemik yapısı sağladığını belirten uzmanlar, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva