HABERLER>GÜNCEL
10 Mayıs 2017 Çarşamba - 09:01

'İzmir'i biz yaktık' dedi, Yunanistan karıştı!

Yunanistan’da Çipras’ın liderlik ettiği SYRIZA hükümeti tarih kitaplarını modernize etmek için düğmeye basınca ülkede fırtına koptu.

 İzmir i biz yaktık  dedi, Yunanistan karıştı!

Çipras kabinesinde Eğitim, Araştırma ve Din İşleri Bakanlığı koltuğunu İstanbullu bir Rum olan Fizik Profesörü Kostas Gavroğlu’na vermişti. İyi seviyede Türkçe bilen ve bir dönem İstanbul Teknik Üniversitesi’nde de ders veren Gavroğlu, uzun yıllardan beri tartışılan tarih kitaplarının modernize edilmesi için harekete geçti. Ancak seçtiği iki danışman Yunanistan’daki aşırı sağcı çevrelerde deprem etkisi yarattı.

Rum asıllı Bakan, tarih müfredatının yeniden şekillenmesi ve kitapların yeniden yazımı için Tarih, Arkeoloji ve Sosyal Antropoloji Profesörü Polymeris Voglis’i seçti. Tarih öğretmenlerinin yeni müfredat ışığında yetiştirilmesi için seçilen danışman ise tarih eğitimi konusunda birçok kitabı bulunan Yunan profesör Haris Athanasiadis oldu. Ancak bu iki isim ülkedeki sağcılar arasında büyük tepkiye sebep oldu.

Çünkü Athanasiadis ve Voglis ülkedeki en tartışmalı tarihçilerden. Athanasiadis, İzmir ve çevresinde Yunan ordusunun katliamlara imza attığını, şehrin yakıp yıkılmasının suçlusunun Yunan ordusu olduğunu, ‘Pontus soykırımı’ diye bir şey olmadığını savunduğu için milliyetçi Yunanlar’ın nefret ettiği bir isim.

Yunan profesör aynı zamanda artık İstanbul’a Konstantinopolis denmesinin anlamsız olduğunu, kitaplardan da bu ifadenin çıkarılması gerektiğini savunuyor. Voglis ise Yunanistan’ın ‘Makedonya’ ismini Makedonlara artık vermesi gerektiğini (Yunanistan, sınır komşusunun Makedonya adını kullanılmasını kabul etmiyor), Yunan iç savaşının farklı yorumlanması gerektiğini söyleyen bir isim.

ESNEK YUNAN KİMLİĞİ
Her iki tarihçi de Yunan halkının katı milliyetçilikten uzak esnek bir Yunan kimliğine sahip olması gerektiğini savunuyor. Bu amaçla da Yunan çocuklarına verilecek tarih eğitiminin buna göre şekillenmesi gerektiğini belirtiyor.

‘SİZ TÜRKSÜNÜZ’ DİYE SUÇLADILAR
Bu iki ismin ülkedeki tarih eğitimini şekillendirecek kurulların başına getirilmesine özellikle sağ görüşlü Yunan tarihçiler ve başını Proto Thema isimli sağ görüşlü gazetinin çektiği medya yoğun tepki gösterdi. Proto Thema, tarihçileri ‘Türk’, ‘Yeniçeri askeri’, ‘Vatan haini’, ‘Akdemik dünyanın paraziti’ ve ‘Cahil’ olmakla itham eden haberler yaptı. Sağ görüşlü diğer tarihçiler de gazeteye verdikleri röportajlarda bu iki profesöre ve onları getiren Eğitim Bakanı’na adeta kin kustu. (Vatan)

 
Erdoğan ile May arasında kritik görüşme
 
Survıvor'a kim veda etti?
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sezarın hakkı sezara 10 Mayıs 2017 Çarşamba 16:18

İzmirin tarihi değerinin yok olmasında sadece yuyanlıların payı yok arkadaşlar. yanan yerler belliydi! ya karşıyaka bostanlı ? ya göztepe ,karataş ? buralarıda mı yunanlılar yaktı? o güzelim köşkleri yalıları müthiş mimarisi olan eserleride mi yunanlılar rant uğruna 8 katlı bitişik ucubelere çevirdi?? tarih gerçeği yazsa ne olur? biz üstümüze düşeni yapmadıktan sonra .

Yorumu oyla      14      5  
Işık Dikicigil 10 Mayıs 2017 Çarşamba 09:38

DÜNYA DA, BARIŞI, EVRENSEL DEĞERLERİ, DOĞA'YI KÜLTÜRÜ, SANATI,DİNİN, MEZHEBİN, ETNİK KİMLİĞİN İNSANİ DEĞERLERİN ÜZERİNDE OLMADIĞINI SAVUNAN DÜŞÜNEN İNSANDIR. VE BU DEĞERLER SOLDA OLUR. NE ZAMAN ÜLKELER ARASI GERGİNLİK VE SAVAŞLAR OLSA IRKÇI FAŞİST LİDERLER İŞBAŞINDADIR.

Yorumu oyla      14      5  
10 Mayıs 2017 Çarşamba 09:23

Ege'deki ismi sayılmış 12 adalar dışındaki adaların hiçbirinin yunana ait olmadığınıda yazsınlar. Türkiye Egedeki adalarımıza sahip çıksın lütfen.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ortaylı'dan sert tepki: Bunları diyen hayvandır
Tarihçi İlber Ortaylı, bir televizyon programında Atatürk ve Afet İnan'a ...
FETÖ'nün ''mahrem imam'' soruşturmasında 169 kişi tutuklandı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'nün mahrem imamlarına yönelik ...
İzmir'de korku dolu gece: 2 ayrı patlama!
İzmir'in Buca İlçesi'nde, boş araziye cam şişelere yerleştirilen 2 el ...
 
MEB'ten velilere uyarı: Sakın imzalamayın
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilkokul ya da ortaokul öğrencilerine yönelik ...
Eski Vali Yardımcısı'na FETÖ'den tutuklama
İstanbul'da yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında eski Bursa Vali ...
ABD'de 4 saatlik iade görüşmesi
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile birlikte ABD'de bulunan Adalet Bakanlığı ...
 
Atatürk'e hakarete gözaltı kararı
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca "Atatürk'ün hatırasına hakaret etme" ...
Trump'tan YPG'ye ağır silah onayı
ABD Savunma Bakanlığı, ABD Başkanı Donald Trump’ın, PKK’nın Suriye uzantısı ...
Aliağa TÜPRAŞ çalışanlarından iş bırakma eylemi
İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki TÜPRAŞ Rafinerisi'ndeki işçiler, ülkedeki ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva