HABERLER>DÜNYADAN
12 Nisan 2017 Çarşamba - 22:04

'İdlib' zirvesi açıklaması: Suriye'de hava sahası...

Moskova'da Putin ve Rus mevkidaşı ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile ortak basın açıklaması düzenledi. Lavrov, "Suriye'de hava sahası anlaşması yeniden olacak" açıklamasında bulundu.

 İdlib  zirvesi açıklaması: Suriye de hava sahası...

İdlib'de düzenlenen kimyasal saldırının ardından ilk kez bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. 

Moskova'da Lavrov ile görüşen Tillerson daha sonra Rusya Devlet Başkanı Putin'le de bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki ülkenin dışişleri bakanları, ortak basın toplantısı düzenledi.

LAVROV: HAVA SAHASI ANLAŞMASI YENİDEN OLACAK

Lavrov'un konuşmalarından satır başları şu şekilde:

"Uzun görüşmeler gerçekleştirdik. Önceki yönetimin bize bırakmış olduğu sorunların üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Terörle mücadelede hiçbir ödün verilmemesi gerektiğini ifade ettik. Uluslararası terörle mücadele yönündeki ortak hedefimizi bir kez daha doğruladık. Bu iki ülke liderinin Donald Trump'ın St. Petersburg'daki saldırı sebebiyle taziye mesajı iletmek üzere Vladimir Putin'i aradığı zaman dahil olmak üzere yaptıkları telefon görüşmelerinde ele aldıkları bir konudur. İdlib'deki saldırıya ilişkin çok detaylı bir soruşturması yapılması gerektiği fikrimizi ilettik. Sorumluların cezalandırılması, kimyasal silahların önlendirilmesinde Suriye hükümeti ve Birleşmiş Milletler ile beraber çalışılması, tarafsız bir soruşturma yapılması gerektiğini ilettik. ABD liderliğindeki koalisyonla Suriye'de hava güvenliğini sağlama ile ilgili olarak yapılan anlaşmayı dondurduiumuzu açıklamıştık. Bu kararı verdik ancak bugün Putin bizi tekrar yürürlüğe gireceği konusunda bize güvence verdi. DAEŞ'in yok edilmesini hedefliyoruz. Bu bizim ortak amacımızdır. Suriye'de hava sahası anlaşması yeniden olacak. İsrail ve Filistin konusunda da tekrar çalışacağız."

TILLERSON: SURİYE'DE REJİM 50 FARKLI YERDE KİMYASAL SİLAH KULLANDI

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise konuşmasında Suriye'de rejimin 50 farklı yerde klor bombası ve farklı kimyasal silahlar kullandığını belirtti.

Tillerson, "İki ülke arasındaki güveni yeniden sağlamak için herşeyi yapmamız gerek. Washington ve Moskova'nın askeri ve diplomatik kanalları korumaları gerek. Bizim tavrımız Esad rejiminin sona geldiği ve suçlu olduğu yönünde. Rusya, Esad'a bu gerçeği anlamakta yardımcı olabilir. Esad'ın gitmesinin organize bir şekilde gerçekleşmesi gerek. Tüm Suriyelilerin oturup konuşması gerek. Suriye'nin kaderini Suriyelilerin belirlemesi gerek" diye konuştu.

PUTİN, TILLERSON'U KABUL ETTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı kabul ettiği bildirildi.

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin'in Kremlin Sarayı'nda Tillerson ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u kabul ettiğini söyledi. 

Peskov, görüşmenin içeriğine dair bilgi vermedi. 

Lavrov ve Tillerson, Dışişleri Bakanlığı Konuk Evi'nde yaklaşık beş saat süren bir görüşme gerçekleştirmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin Suriye'ye füze saldırı düzenlemesi sonrası ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'la yapmayı planladığı görüşmeyi iptal etmişti.

LAVROV-TILLERSON GÖRÜŞMESİ

Lavrov ve Tillerson, Rusya'nın başkenti Moskova'daki Dışişleri Bakanlığı Konukevi'nde görüştüler.

Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Tillerson'un ziyaretinin terörle mücadelede ortak cephe oluşturulması başta olmak üzere tüm alanlardaki işbirliği imkanlarını değerlendirmek için iyi bir fırsat olduğunu söyledi. 

Lavrov, ABD'nin Suriye'de rejime ait hava üssünü vurmasını hukuka aykırı olarak nitelendirerek, "Bu konuyu telefonda görüştük. Rusya'dan üst düzeyli açıklamalar da yapıldı. Bu tür eylemlerin gelecekte tekrar edilmemesini önemli görüyoruz" dedi. 

ABD ile karşılıklı çıkarlara saygı temelinde yapıcı işbirliği ve diyaloğa hazır olduklarını vurgulayan Lavrov, "Kolektif işbirliğine hazırız. Bu noktada sizin tutumunuzu ve gerçek niyetinizi anlamamız oldukça önemli" ifadesini kullandı. 

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya'nın uluslararası siyasetteki tutumunun konjonktürel olaylara göre değişmediğini dile getirerek, muhataplarını "ya bizimlesin ya da bize karşı" gibi bir seçimlere zorlamadıklarını söyledi.

TILLERSON: AÇIK VE SAMİMİ BİR GÖRÜŞME UMUT EDİYORUM 

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise Lavrov ile ABD-Rusya ilişkilerinin geleceği ve küresel konularda açık ve samimi bir görüşme yapmayı umut ettiğini belirtti. 

Bu görüşmenin kendileri için oldukça önemli bir zamanda gerçekleştiğine dikkati çeken Tillerson, "Birbirimizin tutumunu ve bakış açılarını anlamaya çalışacağız. Görüşlerimizin ayrıştığı ve aynı olduğu konuları görüşeceğiz. Görüş ayrılıklarının nedenlerini değerlendireceğiz" diye konuştu.

 
Kılıçdaroğlu: AK Partililere sesleniyorum...
 
Başbakan İzmir iş dünyasıyla buluştu: Yoruldum... Biraz destek!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İngiltere: İdlib'de sarin gazı kullanıldı
İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, İngiliz bilim insanlarının ...
Füze krizi sonrası Putin-Tillerson zirvesi
Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Putin ile ABD ...
Dortmund saldırısı sonrası iki yazı inceleniyor
UEFA Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde dün oynanması planlanan Borussia ...
 
Yapay zeka poker turnuvasını kazandı
Çin'de düzenlenen poker turnuvasında yapay zeka, turnuvadan galip ayrıldı. ...
ABD ve Rusya'dan uçuşa yasak bölge zirvesi
Rusya'dan Lavrov-Tillerson görüşmesiyle ilgili açıklama geldi. Açıklamada ...
Trump'dan Esad'a ağır sözler
Suriye'de Esad rejimine yönelik füze saldırısına ilişkin konuşan Trump, ...
 
İran'dan ABD'ye tehdit gibi açıklama!
İran Savunma Bakanı Dehkan, "Amerikalılar Suriye'ye tekrar saldırmaları ...
ABD Savunma Bakanı: Askeri güç en etkili yöntem
ABD Savunma Bakanı James Mattis Suriye'deki gelişmeleri değerlendirdi.
Beyaz Saray Sözcüsü Spicer'dan "Hitler" özrü
Günlük basın brifinginde Esad'ı kınarken "Hitler bile kimyasal silahlar ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva