HABERLER>SAĞLIK
28 Ekim 2016 Cuma - 12:59

"Gripten korunmada elleri yıkama süresi önemli"

Ege Üniversitesi (EÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağrı Büke, gripten korunmak için elleri yıkama süresinin önemine dikkati çekerek, sabun ve su temasının en az "40 saniye" olması gerektiğini söyledi.

 Gripten korunmada elleri yıkama süresi önemli

Büke, sonbaharla birlikte "grip" konusunun da gündeme geldiğini, olguların yüzde 95'inde 38,5 derecenin üzerinde ateşle seyreden hastalığın "pnömoni" yani zatürreye dönmesinin tehlikeli olduğunu ifade etti.

Her yıl ekim ve şubat ayları arasında toplumun yüzde 5 ila 15'inin gribal enfeksiyona yakalandığını anlatan Çağrı Büke, Türkiye'de de her yıl 400 bin ile 1 milyon 200 bin kişinin bu nedenle hastalandığını kaydetti.

Hastalığın tedavisinden önce gripten korunmanın önemine vurgu yapan Prof. Dr. Büke, şöyle devam etti:

"Biliyoruz ki gribe yakalanan kişilerle temas etmeden de gribe yakalanma olasılığı vardır. Herhangi bir ortamdaki eşyaya, siz dokunmadan önce gripli bir kişi öksürerek sekresyonları (salgılarını) bulaştırmış olabilir. Asansör düğmeleri, elektrik butonları bu nesnelere örnek olabilir. Hatta masanın üstündeki bir dosya bile. Önlem olarak elleri yıkamak önemli. Öncelikle etkin yıkama gerekli. Gripten korunma açısından elleri yıkama şekli ve süresi önemli. En az 40 saniye boyunca sabun ve su ile temas gerekli."

Enfeksiyonların kontrolünde su ve sabun kullanarak elleri yıkama süresinin tüm dünyada en az 40 ila 60 saniye olarak uygulandığını kaydeden Büke, alkol bazlı el dezenfektanları ile bu sürenin 20-30 saniyeye inebileceğini, ancak sonuçta önemli olan noktanın ellerin yeterli süre yıkanması olduğunu aktardı.

Çağrı Büke, gribe neden olan etkenlerden, virüslerden arınmak için ellerin yıkanması sırasında özellikle parmak arası ve uçlarının da su ve sabunla temizlenmesi gerektiğini dile getirdi.

4-5 gün istirahat edilmeli
Gribal enfeksiyon geçiren hastaların 4-5 gün istirahatinin toplumda hastalığın yayılmasını engelleyeceğini söyleyen Büke, "Toplumda ne kadar az görülürse bulaşması o kadar az olur, beklemediğimiz durumlarla karşılaşmayız. Zatürre gelişmesi durumunda yüzde 30-40'a varan durumlarda ölümlerle karşılaşıyoruz. İlk önlem olarak aksıran, öksüren kişilerden uzak durmaya çalışmalıyız." dedi.

Prof. Dr. Büke, herkese aşı yaptırmayı önermediklerini aktararak, risk grubunda olanların özellikle korunması gerektiğini ifade etti.

Kronik akciğer, kalp, böbrek, karaciğer, diyabet, bağışıklık sistemi hastaları, hamileler ve çocukların risk grubunda yer aldığını bildiren Büke, bu grupta yer alanların en kısa sürede tedavi edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Son yıllarda gribe yakalananların vitamin takviyesi aldığını anımsatan Çağrı Büke, "Destek tedavi konusunda vitamin takviyesinin kesin gösterilmiş bir etkisi yok. Ama 'kesinlikle vitamin almayın' da demiyoruz. Önerimiz, vitaminin besin yoluyla alınmasıdır." diye konuştu.

Vitaminlerin sebze, meyve tüketimi ile sağlanabileceğine de dikkati çeken Prof. Dr. Büke, gribe yakalananların istirahat etmesi, sıvı alımına önem vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi. (AA)

 
Muhaliflerden Halep'te büyük operasyon
 
Çavuşoğlu: 17 FETÖ'cüyü ülkemize geri aldık
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlık Bakanlığında bin 836 kişiye göreve iade!
Sağlık Bakanlığında FETÖ ile mücadele kapsamında açığa alınan personelden ...
SGK açıkladı: İlaç alımında yeni dönem
SGK tarafından 15 Ekim'de başlatılan kağıt reçetelere başhekimlik onayı ...
Kızılay'dan 'İyilik Koşusu'
"Beraber koşacağımız yolun sonunda, hepimiz için yapacağımız iyiliklere ...
 
Topuk ağrısına dikkat!
Türkiye Romatoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Şenel, 45 yaş altı, kilolu olmayan ...
İzmir'deki o hastane sivilleşince neler değişti?
Askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığına devrine ilişkin KHK ile İzmir Katip ...
Karatay: Zeytin hepimizin geleceği ve sağlığıdır
İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, "Zeytin ...
 
Mucize gibi: Kazadan 3 ay sonra...
Geçirdiği trafik kazası sonucu yürüme yetisini yitiren genç, Buca Seyfi ...
23 yıllık hastalığına şifayı nakille buldu
Kalıtsal polikistik böbrek hastalığı nedeniyle 23 yıl diyetle yaşayan, ...
Yoğun bakım fotoğrafları paylaşan hemşireye suç duyurusu
Sağlık Bakanlığınca, yoğun bakım servisinde tedavi gören hastaların fotoğraflarını ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva