HABERLER>SAĞLIK
13 Ağustos 2023 Pazar - 13:29

'25 binde 1' görülen hastalığı yendi

Dünyaya geldikten sonra solunum sıkıntısı ve kalbinde üfürüm duyulması nedeniyle yoğun bakıma kaldırılan Kıbrıslı Nehir Demir, beyindeki kan damarının genişlemesine yol açan ve 25 binde 1 görülen hastalığından ambulans uçakla getirildiği İstanbul'da kurtuldu.

 25 binde 1  görülen hastalığı yendi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Girne kentinde 7 Temmuz'da doğan Nehir'in yaşam mücadelesi, doğumundan bir gün sonra nefes alıp vermesinin zorlaşmasıyla başladı.

Entübe edilerek yoğun bakıma alınan Nehir'e çekilen beyin ultrasonunda beyindeki kan damarlarının genişlemesine neden olan "galen ven anevrizması" hastalığı, ekokardiyografisinde ise kalp yetmezliği geliştiği görüldü.

Nehir, ölüme yol açabilen hastalığın tedavisi için 10 günlükken Sağlık Bakanlığının ambulans uçağıyla İstanbul'a getirildi.

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin yenidoğan yoğun bakımına kaldırılan bebeğin tedavisini Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Merih Çetinkaya, Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Erkut Öztürk ve Doç. Dr. Gülhan Tunca Şahin ile Girişimsel Radyoloji Bölümü Sorumlusu Prof. Dr. Özgür Kılıçkesmez ve ekipleri yürüttü.

Minik Nehir'e 19 günlükken girişimsel radyoloji birimi tarafından bacaktan girilip damar içinde ilerlenerek beyindeki genişleyen damara müdahale edilip daraltılmasını sağlayan işlem uygulandı.

Bu işlem sonrası cihaza bağlı olmadan nefes alabilir hale gelen Nehir, hastanede kaldığı 18 günün ardından hem sağlığına hem de anne ve babasının şefkatli kollarına kavuştu.

Çoklu organ yetmezliği ve nörolojik hasar da gelişebilirdi

Nehir'in tedavi sürecini yürüten Yenidoğan ve Çocuk Klinikleri Sorumlusu Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Merih Çetinkaya, bebeğin doğduktan sonra yaşadığı solunum sıkıntısının ardından kalbinde üfürüm duyulduğunu anlattı.

Prof. Dr. Çetinkaya, önceden hastanelerinde eğitim alan ve görevini Nehir'in doğduğu hastanede sürdüren bir çocuk kardiyoloji uzmanınca yapılan değerlendirmelerde, sorunun kalpten değil beynin önü, arkası ve orta kısımları arasında kanı dağıtan küçük bir damarın genişlemesinden kaynaklandığının saptandığını aktardı.

Eski çalışma arkadaşlarının kendileriyle irtibata geçmesi sonucunda bebeğin hastanelerine sevk edildiğini belirten Çetinkaya, Nehir hastaneye getirildikten sonra yürütülen tedavi sürecini şöyle anlattı:

"Bize solunum sıkıntısı oldukça fazla, entübe ve solunum cihazına bağlı halde geldi. Ciddi kalp yetmezliği bulguları vardı. Sonrasında bebeğin kalp yetmezliği açısından çocuk kardiyoloji bölümüyle ekokardiyografi ve kardiyak değerlendirmeleriyle tedavisini düzenledik. Ancak bu dönemde kalp yetmezliğinin artması ve genel durumunun beyin damarlarındaki probleme bağlı kötüleşmesi nedeniyle de girişimsel radyoloji bölümüyle konuştuk. Hastanemizde Prof. Dr. Özgür Kılıçkesmez ve ekibi tarafından 19 günlükken bebeğin bacak damarlarından girip beynindeki damarın genişleyen bölgelerine embolizasyon dediğimiz daraltma işlemi yapıldı. Yaklaşık 2 saat süren bu müdahalenin faydasını da günler içinde gördük."

Merih Çetinkaya, genellikle anne karnında gelişen galen ven anevrizması adlı bu hastalığa bazı durumlarda perinatoloji takipleri sırasında bebek doğmadan tanı konulabildiğini ancak bazen de doğum sonrası klinik bulgular ortaya çıkınca bu hastalıktan şüphelenildiğini ifade etti.

Bunun nadir görülen bir tablo olduğuna dikkati çeken Çetinkaya, "Yaklaşık 25 binde 1 görülüyor. Çoklu organ sistemlerini etkileyebilmesi, özellikle kalp yetmezliği yapabilmesi ve beyin damarlarını etkilemesi sonucunda beyinde nörolojik hasara yol açabilecek bir tablo. 4 farklı tipi var. Ölüm oranı, uygun girişim yapılamadığı takdirde yüksek." diye konuştu.

Prof. Dr. Merih Çetinkaya, "Endovasküler tedavi" olarak değerlendirilen girişimsel radyolojinin gelişmesiyle birlikte bu bebeklerin sağ kalımında artış sağlanabildiğini ancak damar genişlemesi çok büyük olan olgularda tedavinin birden fazla kez uygulanması gerekebildiğini aktardı.

Tedaviyi uygulamada ideal zamanın 6'ncı ay civarında olduğundan bahseden Çetinkaya, "Ancak bu vakada vurgulamak istediğimiz; bebeğin yaşamının kurtarılabilmesi için yenidoğan döneminde de deneyimli ellerle uygulandığı takdirde başarısının yüksek olabileceğini belirtmektir." dedi (AA)

 

 
Zehir evine operasyon: 2 gözaltı!
 
'Yeşilçam’ın Sultanı'nın kostümleri İzmir’de sergilenecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sıcaklarda tehdit artıyor... İşte en riskli yiyecekler!
Sıcak yaz günleri besinlerin daha hızlı bozulmasına neden oluyor. Salmonella ...
Kök hücre mucizesi... Baba oğula ışık oldu
Lavabo açıcının yüzüne sıçraması sonucu bir gözünü tamamen yitiren, diğer ...
Covid-19’un yeni varyantı hızla yayılıyor
Fransa’da, Covid-19'un Omicron varyantının alt türevi olan Eris'in (EG.5.1) ...
 
Doktor maaşlarında taban ödemesi için açıklama
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tıp doktoru olmayan sağlık çalışanlarının ...
Bakan Koca'dan taban ödeme açıklaması!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tıp doktoru olmayan sağlık çalışanlarına ...
MS'e neden olan virüse karşı ilk aşı geliştiriliyor
Bilim insanları, Multiple Skleroz'a (MS) neden olduğu kanıtlanan öpücük ...
 
İzmir Eğitim Diş Hastanesi’nin otoparkına zincir!
İzmir Eğitim Diş Hastanesi’nin otoparkı 4 ay önce sit alanı üzerine yapılması ...
Grev dalgası kaldığı yerden... Bu kez adres Ege Üniversitesi Hastanesi!
Sağlık İş üyesi Ege Üniversitesi Hastanesi işçileri 55-60 TL civarındaki ...
Mehmet KARABEL yazdı... “Beni Türk doktorlarına emanet edin” sözünden bugünlere nasıl geldik?
Mehmet KARABEL yazdı... “Beni Türk doktorlarına emanet edin” sözünden bugünlere nasıl geldik?
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva