HABERLER>GÜNCEL
26 Nisan 2024 Cuma - 10:07

Yüksek kiralar sonrası yeni yaşam: Karavan-kondu!

Deprem pandemi ve yüksek kiralar gibi nedenlerle alternatif yaşam şekilleri araştıran vatandaşların bir kısmı karavanlara yöneldi. İzmir Kamp ve Karavan Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Mustafa Yokuş, tatil için karavanı tercih edenlerin yanı sıra karavan sahiplerinin yüzde 20'sinin yılın 12 ayı karavanda yaşadığını söyledi.

Yüksek kiralar sonrası yeni yaşam: Karavan-kondu!

Tatil için karavanları tercih edenlerin yanı sıra yılın tamamında karavanlarda yaşayanların sayısı her geçen yıl artıyor. Pandemi, depremler ve yüksek kiralar gibi nedenler insanları karavanda yaşam tarzını tercih etmeye yöneltiyor. Karavanlara her geçen gün ilginin arttığını dile getiren İzmir Kamp ve Karavan Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Mustafa Yokuş, “Özellikle İzmir'de yaşanan deprem, pandemi ve Kahramanmaraş depreminde sonra karavanlara rağbet arttı. Karavanlar, motokaravan ve çekme karavan olarak ikiye ayrılıyor. Çekme karavanlara daha fazla bir ilgi oldu. Çünkü fiyatları biraz daha ekonomik" dedi.

'KİRA ARTIŞLARI YÜZÜNDEN YILIN 12 AYI KARAVANLARDA YAŞAMAYA BAŞLAYANLAR VAR'
Kira artışları yüzünden yılın 12 ayı karavanlarda yaşayanların arttığını belirten Yokuş, “Karavanlarda yaşayanlar konakladıkları yerden kovulduklarına ilişkin sürekli bize mesaj atıyorlar. Karavanlar çok fazla çoğaldı. Belediyelerin bu işe çözüm bulması gerekiyor. İnsanların refah seviyesi yüksek kamp alanlarında yaşamasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Son 3-4 yılda karavan üreticilerinin sayısının arttığına dikkati çeken Yokuş, "Türkiye genelinde 1000'e yakın karavan üreticisi var. Yani bundan 10 yıl önce karavan üreticilerinin sayısı 30'u geçmiyordu. Şu anda sektör çok büyüdü. Eğer ki bu sıkıntıları gideremezsek, yarın üreticiler de olumsuz etkilenecek. Yani kamp alanlarının artırılması şart" diye konuştu.

UZAKTAN ÇALIŞMA MODELİ KARAVANDA YAŞAMI ARTIRDI
Karavanlarda 12 ay yaşayan kesimin çoğaldığını söyleyen Yokuş, depremden ve pandemiden sonra yaşanan uzaktan çalışma modelinin bu artışta etkili olduğunu vurguladı. Özellikle gençlerin uzaktan çalıştığı için karavanda yaşamayı tercih ettiğini belirten Yokuş, “Gençler uzaktan çalıştıkları için evlerini falan terk ettiler. Karavanda yaşıyorlar. Uzaktan bilgisayarlarıyla çalışıyorlar. Karavan sahiplerinin yüzde 20'si yılın 12 ayı karavanda yaşıyor" dedi.

'1+1 EVDE YAŞAMAKTAN BİR FARKI YOK'
Emekli olduktan sonra karavanda yaşamaya başladığını dile getiren İbrahim Özmen (62), "2 senedir karavanda yaşıyorum. Bankadan emekli olduktan sonra bir karavan yaptırdım. Evimi tamamen kapattım. Artık, İzmir'de Bahçelerarası'nda tam zamanlı olarak bir karavan parkında karavanda kalıyorum" ifadelerini kullandı.

Karavanın çok minimal bir yaşam tarzı olduğunu dile getiren Özmen, "Eğer geçmişte bir çadır yaşantınız varsa, karavan güzel bir yaşantı. Ama çok hijyenik, çok rahat bir yaşam istiyorsanız önce bir denemek için kiralayıp ondan sonra karar vermekte fayda var. Çünkü artıları ve eksileri var. En büyük artısı; kontağı açıp canınızın istediği yere çok rahat gidip, konaklayıp, geri dönebiliyorsunuz. Ben tek yaşıyorum, dedim ki 'Niye boşuna kira veriyorum, karavanda elektrik, su faturası yok'. Tek olunca yaşamak daha rahat oldu. 1+1 evde yaşamaktan bir farkı yok" diye konuştu.

'BELEDİYELERİN AZ MALİYETLİ KARAVAN PARK YERİ YAPMASI GEREKİYOR'
Karavanda yaşamak isteyen arkadaşlarının sayısının giderek arttığını söyleyen Özmen, "Ev kiraları yüksek seviyelere gelince karavanda yaşamak isteyen insanlar buna yönelmeye başladılar. Belediyelerin az maliyetli karavan park yeri yapması gerekiyor. Ege Bölgesi'nde ve başta da İzmir'de kamp alanları yetersiz. Çekme karavanların her yerde çoğalması sıkıntı yarattı. Biz yetkililerden ve özellikle İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden şunu rica ediyoruz; en kısa zamanda karavanlar için park yerleri yapılmalı" dedi.

İzmir'de Foça Belediyesi'nin kamp alanı açtığını fakat günlük fiyatının geçen yıl 1000 TL olduğuna dikkati çeken Özmen, "Karavan tatili yapanların zaten bütçeleri çok kısıtlı. O rakamları ödemeleri mümkün değil" diye konuştu. (DHA)

 
IBAN'ı kiraya verenlere hapis uyarısı
 
Ortaya çıktılar: Mars'ın 'örümcekleri' görüntülendi
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tahire ulker gokcay 27 Nisan 2024 Cumartesi 11:46

Ülkede o kadar doktor açığı varki neden ogretim üyelerini emekli ediyorsunuz ogretim uyeleri cok saglikli doktorlar onlar daha 10 sene daha hastelerde hasta bakabileler cunku ulkemde boye basarili ogretim uyeleri varki niye emekli ediyorsunuz bunu saglik bakanlığına soruyorum ulkede doktor cok zor yetişiyor ve hastalar doktor olmadığı icin hastanelerde doktora bakılmıyor lar onun icin öğretim üyeleri yeniden kendi hastanelerinde çalışabilirler onun icin doktorlar ulkeme cok lazim lar ulkemde doktor kadar ogretmen asker muhendis saglik elemanı hakim savci avukat teknisyen ulkeme okuyan ve calisan lar cok lazim

Yorumu oyla      0      0  
Lombak 26 Nisan 2024 Cuma 13:11

Karşıyaka sehiriçi park alanlarında karavan istilası sürüyor. Karavancı bu kardesimizin de önerisi değerli. Büyükşehir Belediye Meclisi bu işin kurallarını ve arazilerini belirlesin artık. Karavalar için özel b park alanı ve hizmet bedeli olmalı. Elektrik, su, pissu hizmetini belediye veya bağlı şirketi vermeli. Buralara park etmek zorunlu olmalı.

Yorumu oyla      3      1  
TC misafir 26 Nisan 2024 Cuma 12:18

Asıl patlama çadırlarda olacak karavana kimin parası yeter bu zamanda.

Yorumu oyla      4      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege öğrencileri emaneti teslim etti
Çanakkale Kara Savaşları’nın 109'uncu yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen ...
DEÜ'ye 6 proje desteği!
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 1001 – ‘Cumhuriyetimizin ...
Sokak köpeği saldırısından nasıl korunuruz?
Son zamanların en büyük sorunlarından biri başıboş sokak köpeği saldırıları. ...
 
Eğitimde yeni müfredat bugün açıklanıyor!
Milli Eğitim Bakanlığı, yeni müfredatla ilgili taslağı bugün askıya çıkarıyor. ...
Yıllık 1,5 milyon TL’ye okul… ‘Orta direk’in ‘özel’den kaçışı!
Özel okul fiyatlarındaki artış velileri çıkmaza soktu. Güncel özel okul ...
7 ilde suç örgütü operasyonu: 24 gözaltı!
Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “MAHZEN-32” operasyonlarında elebaşılığını ...
 
Kardeşlerin silahlı 'patates' kavgası: 3 yaralı!
Adana'nın Ceyhan ilçesinde tarlada patates başağı toplayan kardeşler ...
Sağlık Bakanlığı 36 bin sözleşmeli personel alacak
Sağlık Bakanlığı, eleman temininde güçlük çekilen yerlerde ve hizmet dallarında ...
Mehmet KARABEL yazdı... Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Mehmet KARABEL yazdı... Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva