HABERLER>GÜNCEL
8 Mayıs 2021 Cumartesi - 10:44

İzmir Körfezi'nde yeşil tablo... Deniz marulu geri döndü!

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde halk arasında 'deniz marulu' olarak bilinen 'ulva lactuca' adlı yeşil renkli yosunlar, denizin yüzeyini kaplamaya başladı. Nüfus artışına bağlı olarak körfez kirliliğinin son yıllarda arttığını dile getiren Prof. Dr. Doğan Yaşar, 3-4 yılda bir görülen bu tür olayların daha sık yaşanmaya başladığını söyledi.

İzmir Körfezi nde yeşil tablo... Deniz marulu geri döndü!

İzmir Körfezi'nde yoğun olarak oluşan deniz marulları, su yüzeyinde yeşil bir alan oluşturdu. Karşıyaka açıklarında deniz yüzeyinde oluşan deniz marulları vatandaşlarda şaşkınlığa neden oldu. Görüntü kirliliği oluştuğunu dile getiren vatandaşlar, kötü kokuya neden olduğunu söyledikleri deniz marullarının temizlenmesini istedi. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Bu tür olayların yaşanmaması için belediyenin sıkı bir denetim ile bütün körfeze girişleri denetlemesi lazım. Bu durumu engellemek çok zor. Daha fazla önlem alınmalı. Arıtma tesislerimiz iyi çalışıyor ancak hala derelerden gelen atık su denize karışıyor. Bu kirlilik devam ettiği sürece İzmir Körfezi'nde plankton (denizde bulunan, mikroskopla görülebilen tek hücreli canlı) patlamalarından ve kokudan hep rahatsız olacağız. Öte yandan deniz marullarının insan sağlığına bir zararı yok. Ortamdaki bütün oksijeni çektikleri için zararı direkt olarak denize oluyor" dedi.

İzmir'de nüfus artışına bağlı olarak kirliliğin arttığını dile getiren Prof. Dr. Yaşar, "Deniz marulları eskiden 2-3 yılda, hatta 4-5 yılda bir görülürdü. Şu anda hem nisan, mayıs aylarında hem de eylül ayında plankton patlaması nedeniyle bu tür manzaraların oluştuğunu görüyoruz. 1 litre deniz suyunda ortalama 1 milyon canlı var. Bu yıl çöl tozu geldi, üstüne sıcak başlayınca canlılar için verimli bir ortam oluştu. Canlı sayısı bir anda 2 milyona çıktı. Bu canlılar ortamdaki tüm oksijeni çektikten sonra ölüyor ve bu tür olaylara neden oluyor. Bu durum özellik son 20 yıldır çok sık yaşanmaya başladı. Arıtma tesislerimiz iyi çalışıyor ancak ne kadar iyi çalışırsa çalışsın yüzde 85, yüzde 90 oranında bir başarı söz konusu. İzmir'de yaşayan 4 milyon insan düşünürsek, 400 bin kişinin atığı direkt olarak denize karışıyor diyebiliriz. Nüfus arttıkça daha çok sorun yaşıyoruz" diye konuştu.

Marmara denizinde özellikle balıkçıları zor duruma sokan müsilaj (Deniz salyası) olayının yeterli önlem alınmazsa İzmir'de de yaşanabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Marmara'da yaşanan müsilaj olaylarının da sebebi budur. Marmara Denizi'nin de doğası zengin ve insan unsuru fazla. Çevreden gelen atıklarla müsilaj olayı devam ediyor. Balıkçıları da zorlamaya başladı. İzmir'de de böyle bir olayın yaşanma ihtimali var. Çok dikkatli olmamız lazım. Sıkı önlemler almak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'DENİZ MARULLARI TEMİZLENMEDİĞİ ZAMAN KOKUYOR'
Karşıyaka'da 7 yıldır oturduğunu dile getiren Arda Utine (50) ise, "Deniz kirliliğinden şikayetçiyiz. İnsanların doğaya saygısı yok. Bunu anlamak mümkün değil. Bu gördüğünüz deniz marulları denizin kendini temizleme yöntemi, mevsimsel olduğunu düşünüyorum. Kirliliği dışa vuruyor. Burada bir akıntı yok, iç deniz olduğu için temizlenmediği zaman kokuyor. Yosunların temizlenmesini istiyoruz" dedi.

Karşıyaka'da doğup büyüdüğünü dile getiren balıkçı Hüseyin Artagan (62), "Deniz marulu Ege'de olan bir yosun türü. Burası iç deniz olduğundan deniz marulları daha çok görülüyor. Bu genelde her sene oluyor. Deniz marulları suyun üzerine çıkıyor. Temizlenmesi gerekiyor. Yosunlar zamanla dibe çöküyor. Denizin dibine çöken yosunlar, belli bir süre sonra koku yapabiliyor, denizde bulanıklığa neden olabiliyor. Deniz marulları balıkçı teknelerine de zarar veriyor. Balıkçılar olarak bizi zorladığı zamanlar oluyor biz elbette denizin temiz olmasını isteriz. Yıllardır yaşanıyor" diye konuştu. (DHA)

 
Belevi Kanalı'na neşter
 
Büyükşehir'den kapanma günlerinde asfalt atağı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
kendini bilen adam 8 Mayıs 2021 Cumartesi 22:45

Bu adam jeoloji mühendisi, yer bilimci, taş bilimci, zemin bilimci, ne su, ne deniz, ne deniz canlısı vb hiç biri uzmanlık alanı değil ama, popüler olmak uğruna bir gün iklim değişimci oluyor, birgün oşinografik oluyor, yarın bi gün tıpçı olacak ben size diyeyim... açıklamalarının yarısı konu uzmanı kişilerin laflarının derlemesi, yarısı ise komik uydurmalar, deniz marulları her sene neredeyse görülüyor hocam bir tek 2020 yılında çok az miktarda görüldü haber değeri olmadı az olduğu için diğer yıllar son dönemde hep oldu, bilginiz olsun...

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Tam kapanma' sonrası üç aşamalı normalleşme planı!
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadelede çerçevesinde tam ...
Muhittin AKBEL yazdı... Dikkat! Turist çıkabilir!
Muhittin AKBEL yazdı... Dikkat! Turist çıkabilir!
Yola köpek fırladı: 4 yaralı!
İzmir'in Buca ilçesinde iddiaya göre, aniden yola fırlayan köpeğe çarpmamak ...
 
İzmir'de 'HES kodu'yla girilen kumarhaneye baskın: 1 milyon TL ceza!
Bornova ilçesinde jandarma, 'HES' kodu ile girildiği iddia edilen kumarhanelere ...
Avrupa'da 'aşı patenti' konusunda uzlaşmazlık!
Avrupa Birliği (AB) liderleri, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) aşılarının ...
UEFA'dan 9 kulübe 'Avrupa Süper Ligi' yaptırımı
UEFA, kendilerinden bağımsız olarak Avrupa Süper Ligi'ni kuran 9 takımın ...
 
İzmir'de kaçakçı operasyonu: 2 gözaltı!
İzmir'in Buca ve Karabağlar ilçelerinde düzenlenen sahte içki ve kaçakçılık ...
İngiltere'den Türkiye için zorunlu karantina kararı!
İngiltere, zorunlu karantina uyguladığı ülkeler arasında Türkiye'yi de ekledi.
Son 24 saatte 278 can kaybı, 20 bin 107 yeni vaka!
Türkiye'de son 24 saatte 251 bin 194 Kovid-19 testi yapıldı, 20 bin 107 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva