HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Haziran 2019 Cuma - 14:50

Hasat hazırlık dönemi başlıyor: Çeşme'den sakız damlayacak

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran belediyeye ait arazilerin değerlendirileceğini söyledi. Oran, “Fidanlıklarımızda bulunan sakız ağaçlarını ilk kez hasada hazırlayacağız. Sakız, Çeşme için çok önemli” dedi.

Hasat hazırlık dönemi başlıyor: Çeşme den sakız damlayacak

EGEDESONSÖZ- Ege’de özellikle Çeşme ve Karaburun’da bir dönem yoğun olarak dikimi yapılan sakız ağacı artık yok olmaya yüz tutarken Çeşme Belediyesi yeni bir çalışma başlattı. Belediye, yöre halkının kestikten sonra odun olarak kullandığı sakız ağaçlarından geriye kalan ağaçların kurtarılması için “sakız ağacı hasadı” konusunda eğitimlere ağırlık verdi.

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Sakız Ağacı’nın özelikle Çeşme ve Yunanistan Sakız Adası’nda büyük ekonomik girdilerinin olduğunu söyledi. Sakız ağacının ilçe genelinde farklı yerlerde bulunduğunu fakat kimsenin bundan sakız meyvesi olmadığını belirten Oran, “Biz hasat ile yeniden sakızı canlandıracağız. Çeşme’de belediyeye ait fidanlıklar ve tarlalarda sakız ağaçları var. İnsanların bahçelerinde de sakız ağacı bulunuyor. Fakat kimse ilgilenmiyor. Biz, sakız meyvesinin ortaya çıkması için ilk olarak çizme işlemini yapacağız. Bir program dahilinde ağacın gövdesinden alınan sakız meyvesi daha sonra ekonomik gelir olacak” dedi.  Başkan Oran, 22 Haziran Cumartesi günü Alaçatı Sakızlar Mevkii’nde tören yaparak damla sakızı ağaçlarını hasada hazırlamaya başlayacaklarını söyledi.

ARAZİLERİ DEĞERLENDİRECEĞİZ
Başkan Oran, mülkiyeti belediyeye ait 300’ün üzerinde arazi ve tarlanın bulunduğunu söylerken buralarda Yarımada ve Çeşme’ye özgü bitkileri tekrar dikeceklerini ve değerlendireceklerini söyledi. Oran, “ Çeşme’nin kendine has kokusu olan bir domatesi var. Yine kavunumuz var. Birçok sebze ve meyve yetişiyor. Arazilerin tespitlerini yaptırıyorum. Bazı yerler işgal edilmiş ve başkaları tarafından kullanılıyor. Arazilerimizi ve kamu mallarını koruyarak ekonomik değer kazandıracağız” dedi.

DAMLA SAKIZI AĞACI VE SAKIZ MEYVESİ NEDİR?
Başkan Oran’ın tarımsal müdürlük kurarak üzerinde yoğun çalıştığı damla sakızı ağacının tarihi ilçe açısından çok eskilere gidiyor. Damla sakızı sadece Yunanistan’ın Sakız Adası’nın güneyinde ve Türkiye’nin batısında Çeşme Yarımadası'nda yetişiyor.

Damla sakızına ait ilk bilgiler milattan önceki zamanda Herodot tarafından verildiği için büyük hekim Hipokrat tarafından da damla sakızı iyi biliniyor. Bergamalı Galen; saç dökülmesinden, yılan sokmasına kadar bütün ilaçların içinde damla sakızına yer vermiş. Sakız eskiden balgam söktürücü olarak, diş etlerini kuvvetlendirmek ve ağız kokusunu gidermek için kullanılırmış. Ülser ve mide kanserine iyi geldiği bilinen damla sakızı; yapıştırıcı cila olarak ve parfümeride tercih ediliyor. Tatlılar ve gıdalarda da tat-koku vermek için kullanılan sakız günümüzde de birçok üründe kullanılıyor. 

 
Karşıyaka'da Şensan'dan teşekkür
 
Bu bitkiyi sakın koparmayın! Cezası 50 bin TL
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ibrahim Yüncü 22 Haziran 2019 Cumartesi 06:51

Sakız deyip geçmeyelim. Ekonomik değeri çok yüksek. Karşı adada katma değerine de öncelik vermişler. Liköründen, diş macununa, reçeline kadar üretiliyor. Bu yörede ise ilk kez gündeme giriyor. Ancak bireysel çabalar ile bir yere kadar oluyor, tüm köylünün ortak olacağı tarım kooperatifi kurmak doğru geliyor bana. Ekrem başkan festivalini bile yapar sakız'ın. Konu beni heyecanlandırdı.

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Veli Ortak Foça'yı Avrupa'da temsil edecek
Foça Belediyesi Engelli Boccia Oyuncusu Veli Ortak, 2019 Avrupa Gençlik ...
İstanbul’da görevli tek İzmirli Başkan Sengel: Hukukçu kimliğimle orada olacağım!
Selçuk Belediye Başkanı Sengel, 23 Haziran’da yenilenecek İstanbul Büyükşehir ...
Torbalı’da eğlenceli tiyatro
Torbalı Belediyesi, İzmir Sanatsal Faaliyetler Derneği ile birlikte dün ...
 
Başkan Aksoy, halk meclisinde vatandaşlara seslendi: Bana hesap soracaksınız!
Menemen Belediye Başkanı Aksoy, gerçekleşen ilk halk meclisinde vatandaşların, ...
İzmir'in gurur projesinde hedef büyüdü!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Süt Kuzusu projesini büyütmek için tarımsal ...
Selçuk’ta yollar için harekete geçildi
Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Selçuk halkının en büyük ...
 
Buca’da öğrencilere tercih desteği
Buca Belediyesi,  Liseye Geçiş Sınavı’na( LGS)  giren öğrencilerin tercihlerini ...
Çiğli’de yerinden yönetim dönemi
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, örnek bir uygulamaya imza atarak ...
Başkan eşlerinden örnek dayanışma
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi Neptün Soyer önderliğinde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva