HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Mayıs 2024 Salı - 15:35

Bornova'da 'kesin hesap' vakti: Her 100 TL'nin 66 TL'si işçilere!

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, belediyenin her 100 TL’lik harcamasının 66 TL’sinin personele gittiği yönünde gelen eleştirilere "Umarım yüzde 66 rakamını koruyabiliriz. Sayın Bakan Mehmet Şimşek bir açıklama yaptı ve kemer sıkma politikalarının bahsetti. Yeni gelirler azalacak ve ülkedeki enflasyondan kaynaklı personele zam yapmak zorundayız. Yani bu kemer sıkma ile bu oranın yükselme ihtimalini görüyorum. Ben yüzde 66’ya şahsım adına çok razıyım" sözleri ile yanıt verdi.

Bornova da  kesin hesap  vakti: Her 100 TL nin 66 TL si işçilere!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – Bornova Belediyesi  Mayıs ayı ikinci meclis oturumu gerçekleştirildi. Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen oturuma Belediye Başkanı Ömer Eşki başkanlık yaptı.

Meclis oturumunun gündeminde ise 2023 yılı Kesim Mali Hesap Görüşmeleri’nde yaşanan tartışmalar yer aldı.

ÖZKAN: BAŞARILI BİR GERÇEKLEŞME ORANI
Görüşmeler ile ilgili ilk olarak söz alan CHP Grup Başkanvekili Yağmur Yurdakul Özkan, “Tahmini bütçenin gelir gider oranına baktığımızda gerçekleştiğini görüyoruz. Bu gerçekleşmenin de başarı kabul edileceğini düşünüyoruz. Çünkü giderleri sürekli enflasyon oranı artarak bu tahmini bütçenin çok daha önceden hazırlanarak sonradan gerçekleşmeyi güzel bir başarı olarak düşünüyoruz. Bunun yanında yurtların, havuzların, eksi binaların tekrar yenilenmesi gibi pek çok yatırımın da ihmal edilmediğini fark ettik. Dolayısıyla etkin, verimli kullanımlar gerçekleşmiş diye düşünüyoruz. Hem bu senelerde emeği geçen herkese, hem bu incelemeleri bıkmadan usanmadan yapan Plan ve Bütçe Komisyonuna ve Meclisimize emekleri için teşekkür ediyoruz. Oyumuz olumludur” diye konuştu.

TEKİN:  HER 100 TL’NİN 66 TL’Sİ PERSONELE GİTMİŞ
AK Parti sıralarından söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ercan Tekin, söylemlerinin eleştiri nitelikli olmadığını vurgularken “Plan bütçe komisyonu olarak biz rakamlarla ilgileniyoruz ve rakamların da bir dili var. Biz de buna oy birliği verdik bunun sebebi var. Bir eleştiri yapma düşüncesinde değiliz. Ancak bir sonraki yönetime doğru ilerlemesi için temenni ve öneri konuşması yapmak istiyorum. Eski başkanımız burada yok eleştirip cevap hakkı oluşturacak bir dil oluşturamayız. Bornova’da yeni bir sayfa açıldı ve Ömer Eşki belediye başkanı seçildi. Kendisine gerekli desteği vereceğiz.  2023 yılı Bornova Belediyesi harcama giderleri toplamı 1 milyar 339 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu arpayla ne yaptığımızın cevabı rakamlar gösteriyor. Aslan payı personel giderinde olduğunu görüyoruz. Mevcut yapı içinde 890 milyon TL’si personel gideri. Bu ne demek? Yaptığımız her 100 TL’lik harcamasının 66 TL’si personele demek oluyor. Bu ne kadar sürdürülebilir. Personel çıkarılsın demek değil bu. Ancak etkin ve verimli kullanılması noktasında bir irade gösterilmesi gerektiğini beyan ediyoruz. Sizde ilk meclisten bu yana Bu konuda gerekli düzenlemeleri yapacağınızı söylediniz. İzmir’de ilçe belediyeler ve büyükşehirin içinde olduğu sarmal budur. Belediyemizin de bu sarmala girmemesi için ne yapılması gerektiğine dikkat çekmek istiyoruz.  Bütçede sermaye gideri incelediğimizde gayrimenkul sermaye giderini 89 milyon TL olduğunu görüyoruz. Bornova’nın ihtiyacı için harcanan para bütçenin yüzde 5,8. Bu kadar büyük bütçelerle Bornova’yı nasıl vizyon haline getirebiliriz. Biz koşulsuz destek ile yapılacak her hizmette yanınızda olacağız. Gelir kalemlere baktığımızda 69 milyon TL’lik taşınmaz satışı yapıldığını gördük. Tek bir taşınmazdan  da 49 milyon TL’lik bir kazanç var. Tabii ki yeri geldiğinde ihtiyaç duyulan malı satarsınız. Ancak elde ettiğiniz gelir yeniden Bornova Belediyesi’ne gelir elde edecek bir şeye dönüşsün” dedi.

EŞKİ: UMARIM YÜZDE 66 RAKAMINI KORUYABİLİRİZ
Eleştiriler üzerine söz alan Başkan Ömer Eşki, “Yüzde 66 personel gideri dediniz ve bu ne kadar sürdürülebilir dendi… Ben belediye başkanlığına aday olmadan önce sendika şube başkanlığı yaptım. Türkiye'deki diğer ilçe belediyelerinin de hemen hemen durumunu biliyorum. Umarım yüzde 66 rakamını koruyabiliriz. Sayın Bakan Mehmet Şimşek bir açıklama yaptı ve kemer sıkma politikalarının bahsetti. Gelirler azalacak ve ülkedeki enflasyondan kaynaklı personele zam yapmak zorundayız. Yani bu kemer sıkma ile bu oranın yükselme ihtimalini görüyorum. Ben yüzde 66’ya şahsım adına çok razıyım. Etkin personel benim üzerinde çok önem göstereceğim konulardan bir tanesi. İlk gün verdiğim söz çalışan arkadaşımızın hakkını çalışmayana karşı korumaktı. Bornova Belediyesi 1881’den beri var olan belediye. Yeni yapılacak çalışmaların yüzde 5,8’de kalması normal. Devlet hafızası gereği yapılan üzerine bir şey koymanız gerekir. Bu da oranın zamanla daha da azalacağını, yeni bir şey yapma ihtimalinin zamanla düşeceğini gösteriyor. Ekonomik durumdan da tahsil etmemiz gereken rakamlarda düşme var” diye konuştu.

ÖZKAN: VERGİLERİN GELDİĞİ VATANDAŞLARIN DURUMU DA ORTADA
CHP Grup Başkanvekili Yağmur Yurdakul Özkan ise gelirlerin kısıtlı olduğunu hatırlatırken, “İşçiler ile ilgili ödeneklerin oldukça fazla olduğu konuşuldu ancak 1 Mayıs ile ilgili konuşmaları yapalı daha 1 hafta oldu. Yaşam şartlarını hepimiz biliyoruz. Ercan bey işten çıkarın demedi sağ olsun ancak dese de demese de böyle bir düşüncede olmadığını biliyoruz. Belediye personel giderlerini İller Bankasından gelen gelirlere göre ayarlamaya çalışırlar. Benim Ercan Bey'den isteğim, Sayın Bakanın bu paraları düşürmesi ile ilgili daha olumlu görüşlerini işletmesidir. Tabi ki tek gelirimiz iller bankası gelirleri değil ancak gelirlerin vergilerin geldiği vatandaşların durumu da ortada. Umarım ki gelirlerimiz artsın. Merkezi hükümetimiz de umarım yerel yönetimleri zorlamaz” dedi.

TATLI: YAPILIRKEN BELEDİYEMİZİN BEL KEMİĞİ OLAN MÜDÜRLÜKLERİNİN BÜTÇELERİNDE…
AK Parti Grup Sözcüsü Sait Tatlı ise müdürlüklere ayrılan paya dikkat çekerken, “İller Bankası gelirleri, satışlar... 2023 yılı tahmini bütçesine baktığımızda, sonra ek bütçe ve aktarmalar ile bütçede ciddi değişiklikler olmuş. Aktarmalara ve ek bütçe ile 2 defa yapılan çalışmalara göre bütçede gerçekleşme oranı düşük. Her müdürlüğe baktığımızda neredeyse yüzde 50 ve yüzde 100'ü aşan artışlar olduğunu görüyoruz. Buna rağmen belediyemizin bel kemiği olan Fen İşleri Müdürlüğü, Emlak İstimlak Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü bütçelerine baktığımızda bazıları düşmüş, bazıları çok az artış yaşanmış. Nasıl olsa 3-4 ay sonra 2025 yılı tahmini bütçesi yapılacaktır. Bu yapılırken belediyemizin bel kemiği olan müdürlüklerinin bütçelerinde iyileştirme yapılmasını temenni ediyorum” dedi.

 Yapılan görüşmeler sonrası ise maali hesap görüşmeleri tüm siyasi partilerin onayı ile oy birliğiyle kabul edildi

 
ESHOT’ta kadro revizyonu: Genel müdür yardımcıları değişti
 
İzmir'de 'SayStop' eylemleri!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
7 Mayıs 2024 Salı 18:26

Hadi oradan göz göre göre İzmirlinin gelirini yarısından çoğunu yandaşlarına kalanları da el altından nereye gittiği belli değil diyor. Yatırımı da devlet yapsın diyor utanmaz adam.

Yorumu oyla      3      0  
Mehmet 7 Mayıs 2024 Salı 17:21

Emekten gelen başkan emekçiyi anlar ve önce onu düşünür. Helal olsun...

Yorumu oyla      0      3  
Abdullah ÇINAR 7 Mayıs 2024 Salı 17:03

sen adamsın sn. Eşki. tebrik ediyorum. ve başarılar diliyorum sayın başkan.

Yorumu oyla      1      2  
7 Mayıs 2024 Salı 16:45

her gelen belediyeye torpilli adam doldurursa olacağı budur

Yorumu oyla      7      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ESHOT’ta kadro revizyonu: Genel müdür yardımcıları değişti
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT’ta Genel Müdürlüğü Turgay Bozoğlu’nun ...
40 işçi işten çıkarıldı... Sendika İZSU'yu bastı!
İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi’nde (İZSU) 40 işçinin işten çıkarılması ...
Konak-Bornova 10 dakikaya inecek: Yüzde 70 tamam!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Buca ile Bornova’yı ...
 
Büyükşehir’de gündem işten çıkarma: Sendika masaya yumruğunu vurdu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan işçi krizi devam ederken kente ...
Çınarlar saz çaldı, Başkan Işık türkü söyledi
Ata Evi Sağlıklı Yaş Alma Merkezi’nde düzenlenen Türkü Dinletisi’ne katılan ...
Emiralem çileği, on binleri buluşturacak
Menemen Belediyesi tarafından düzenlenen 14’üncü kez gerçekleştirilecek ...
 
MAST İzmir Boat Show’u binler ağırladı!
Bu yıl ikinci kez düzenlenen MAST İzmir Boat Show - Tekne, Tekne Ekipmanları ...
Tugay'dan İtalya'ya işbirliği daveti!
İtalya’nın İzmir Konsolosu Daniele Bianchi’yi misafir eden İzmir Büyükşehir ...
Özel, İzmir'deki AVM için konuştu: Kıskançlık kaynaklı haberler!
Rönesans Holding’e ait Hilltown Karşıyaka AVM’nin bahçesindeki izinsiz ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva