Fatih YAPAR
Kırsal kalkınma oy getirir mi?
20 Ekim 2017 Cuma

Sayıştay, Türkiye’de kamu kurum ve kuruluşlarının bir yıl içindeki bütçelerini ve harcamalarını inceler.

Bu yüzden özellikle TBMM’de kurumların harcamaları ve ödeneklerin nasıl/nereye kullanıldığı ile ilgili milletvekillerinin tartışmalarını son günlerde izliyoruz.

Ve aynı Sayıştay’ın İzmir Büyükşehir Belediyesi 2016 yılındaki harcamalarına yönelik raporu var. 

Raporda neler yok ki!

Denetçiler belediyenin her şeyini en ince ayrıntısına kadar incelemiş. Birçok konuda tespitlerde bulunmuş.

Bir konu var ki o da gerçekten dikkat çekiyor.

Adı: Kırsal Kalkınma Projeleri

Sayıştay, raporunu satır satır okuduğunuzda aslında “sen kırsala yardım yapamazsın, üreticiye destek veremezsin” demiyor.

Şöyle diyor: “Ver ama çok değil, göze batıyorsun”

Bu da, “Belediyenin; kooperatiflere, meslek odalarına ve çiftçilere istediği kadar nakdi veya ayni yardımda bulunmasının, mevzuatla uyarlılığı bulunmamaktadır” ifadesiyle kayıtlara geçirilmiş.

Bir de ilginç bir vurgu var. O da belediyenin protokol imzalarken, anlaşma yaparken, proje hazırlarken bakanlığa bilgi verilmesi talebi. Herkesin bildiği gibi okul sütü projesi ilk olarak İzmir’de belediye tarafından başlatılmıştı. Sonra bakanlık tarafından ülke geneline yayılan bir hale getirildi. Büyükşehir ise şimdi 0-5 yaş arası tüm çocukların kapılarına kadar süt bırakıyor. Hem üretici kazanıyor hem kooperatif kalkınıyor.

Peki Büyükşehir şimdiye kadar ne yapmış?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun üzerinde gerçekten çok önemle durduğu kırsal kalkınma ve üreticiye destek konusunda belediye verilerine göre şimdiye kadar tam 800 milyon TL kaynak harcanmış.

Sayıştay ise bunları tek tek sıralamış. Raporda, “Tarımsal kalkınma kooperatiflerine süt soğutma tankları ve zeytinyağı tesisinin yenilenmesi için, ziraat odalarına traktör vs. gibi araçlar için nakdi yardımda bulunulduğu ayrıca çiftçilere canlı hayvan (koyun, keçi vs) ile incir/zeytin kasası” yardımında bulunulduğu belirtiliyor.

İşte bu rakam ve geniş kitleler anlaşılan o ki bir yerlerde rahatsızlık yaratmış!

Peki Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu duruma nasıl bakıyor?

Başkan Kocaoğlu ilk olarak üreticiyi rahatlatan bir açıklama yaptı. Üreticiye, çiftçiye, kırsala desteğin devam edeceğini vurguladı.  Sayıştay raporu için ise, “makul bir şekilde anlattık, raporda yazılanlarla ilgili hakkımızda işlem yapılmayacak”

Peki garantisi var mı? O da yok!

Projeleri geliştirerek sürdürmek isteyen Kocaoğlu’nun aklında birçok iş daha var. Ve şöyle diyor, “Kırsal kalkınma projelerini siyaseti düşünerek, oy kaygısıyla yapmıyorum. Buna inandığım için yapıyorum. Eğer oyu, seçimi düşünsem şehir merkezinde daha çok oy alabileceğim projelere yönelirim. Kırsalda alan geniş, nüfus az. O yüzden bizim amacımız kalkınma. Ne olursa olsun bu projelerden asla vazgeçmeyeceğiz”

Kocaoğlu’na göre birileri bu durumdan rahatsız olsa da geri dönüş, duraksama, aksatma yok!

Bu kadar proje, milyonlarca kaynak oy getirir mi?

Onu da sandık gösterecek!

KOCAOĞLU NE DÜŞÜNÜYOR?
Hürriyet Gazetesi Yazarı Ertuğrul Öztürk,  İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, “Yolsuzluk yapan kim olursa olsun, kanuna aykırı davranan her kim varsa, belediye başkanıdır, x'tir, y'dir, z'dir, yetkimiz dahilinde gözünün yaşına bakmayız. Bu saatten sonra muhalefet belediyeleri de iktidar belediyeleri de nasıl gözünün yaşına bakmayacağımızı görecekler” sözlerinin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nda nasıl yankılandığını sormuş. Özkök, “397 yıl hapis cezasıyla yargılanan ve yardımcıları tutuklanan Kocaoğlu ne düşünüyor” diyor.

Tire Stadı’nı inceleme gezisinde Başkan Kocaoğlu’na bu durumu sohbet arasında sordum.

Başkan şöyle diyor: “Belediye başkanları partisi tarafından aday gösterilse de seçimle koltuğa geliyor. Bir belediye başkanına ‘seni aldık ya da istifa et’ demek doğru değil. Başkanlığın halk gözünde bir itibarı, değeri var. Halk seçiyor. Vatandaş sandıkta oy veriyor. Seçimle gelen seçimle gitmelidir. Yanlış yaptıysa hukuk, yargı, kanunlar var var. Koca koca adamları bu yöntemlerle rezil ediyorlar. Yazık”

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 21 Ekim 2017 Cumartesi 14:03

İzmirli kardeşim, Kocaoğlu oh ne güzel yapıyor...biz "köyümüzden" memnunuzda, siz şehirli bile değilsiniz, kasabanızdaki hayatı yaşıyorsunz "şehir" dediğiniz yerlerde, o kasabalı hayatıda yaşadığınnız yeri maalesef "şehir" yapmıyor, ister beton dikin, ister gökdelen, ister hızlı tren yapın, kasabalı hayat tarzı o yerleşimi şehir yapmaz. o yüzden şu "köy" martavalını bize değil, kasabalılarınıza anlatın...

Yorumu oyla      11      7  
sezarın hakkı sezara 21 Ekim 2017 Cumartesi 06:09

İzmirli bu gazete de yorum yapanlar arasında en troll kişidir. MAdem izmir köy kardeşim yaşama burada. sende rahat et. bizde rahat edelim. Niye her haberin altına gelip yalan yanlış bilgiler veriyorsun? Demişki " çiçek ,süt,fidanlar ve traktörler hep kocaoğluna yalakalık yapanlara ihalesiz veriliyor " demiş. Şu söylediğin şey bile bir kişi zan altında bırakmaktır. Herkesin okudugu bir forum da İspat belirtmeden kimseyi zan altında bırakamazsın. Şu yazdıklarını ciddiye biri alsa seni çok rahat İP takibi ile bulurlar. İhalesiz veriyor nedemek? bugüne kadar kocaoğlu bu tür şeyleri hukuka aykırı yapacak ve AK parti hükumeti bunun peşine düşmeyecek öylemi? Hemde türkiyenin 3. büyük şehrinde! adamlar istanbul belediye başkanını görevden alıyor.melih gökçeği alacaklar. aziz kocaoğluna dakikasında kayyum atarlar. sen rahat ol aziz kocaoğlu dürüst adamdır.

Yorumu oyla      15      6  
misafir 20 Ekim 2017 Cuma 23:01

İzmirli'yi okuyan da başka ülkede yaşıyor zannedecek! Partizanlık öyle mi? Sen 350 milyon dolar vergi affına uğrayan müteahhitti bilir misin? Kocaoğlu, patisinin adında varolan Halk yararına yapıyor yaptıklarını, var mı sizin belediyelerinizden benzer bir çaba? Biri de asli işi değil demiş! Sanki Otogar metrosunu yapayım deyip yapmayan Bakanlık değilmiş gibi! Sanki iptal edilmiş Buca trenyolunu tramvay için belediyeye vermeyen bakanlık değilmiş gibi! Sanki, çıkmış krediye izin vermeyerek belediyeyi, dolayısıyla İzmirli'yi her yıl ek 1 milyon avro fazla faiz ödeten bakanlık değilmiş gibi! Sayalım mı daha?

Yorumu oyla      16      5  
Bebeklere süt 20 Ekim 2017 Cuma 21:23

1970‘li yıllarda İskandinav ülkelerinde bebeği olan evlerin kapısına süt bırakılıyordu hemde hergün sabah erken saatte.40 yıl sonra belediye bunu ülkemizde ilk ve tek İzmir‘de yapmaya başlamış taktir edilip belediyede kamu hizmeti yapıyor ama devlet olarak benim görevim diyerek tüm ülkede yapacağım diyemiyorsan belediyeye yapamazsın demek hoş değil.Kimin çocuğu olduğu önemli değil onlar bebek ve ülkemizin geleceği..Belediyeye yapamazsın diyorsanız biz hergün evimize bir ekmek az alıp o bebeklerr sütsüz bırakılmaz.O süte laf ediliyorsa o binilen milyon euroluk makam araçları ve yakılan yakıt helalmidir bilemem ama o garibanların bebekleri için belediyenin dağıttığı süt analarının ak sütü gibi helal olsun.

Yorumu oyla      15      6  
İzmirli 20 Ekim 2017 Cuma 21:18

Bal gibi oy getirecek. Kocaoğlu köy yaptığı İzmirde kaybedeceği oyları kırsaldan toplarım diye düşünüyor. Ayrıca, para aktardığı kesimde partizanlık alıp başını gitmiş. Çiçek, süt, fidanlar ve traktörler hep Kocaoğluna yalakalık yapanlara veriliyor... Hem de ihalesiz...

Yorumu oyla      13      11  
kırsal 20 Ekim 2017 Cuma 20:05

İktidar her türlü denetim kurumlarıyla kırsala Belediyenin desteğini engellemeye çalışıyor.. Tabi ki oy kaygısı ile.

Yorumu oyla      14      5  
Yarımada 20 Ekim 2017 Cuma 18:02

İzmir‘de yarımada zeytin üretiminde önemli bir bölgedir.Zeytin ağaçlarına dadanan bir sinek çeşidi ağaçları kurutmaya başlyınca üreticiler çare aramaya başlamış büyükşehir kimyasal olmayan bir yöntemle ilk etapta 50.000 ağacı kurtarmış.Basında hiç bir haber yok.Pazarlara gelen zeytin üreticileri veya yazın oraya giden insanlara anlatıldıktan sonra basında yer aldı ardından belediye açıkladı.Yöntem kimyasal değil çok basit ve başarılı olunca ülkenin diğer bölgelerinde ki zeytin üreticileride uygulamaya başlamışlar.İzmir‘de bu konu görevi olan ve görevini yerine getirmeyen kamu kurumlarına hesap sormak yerine belediyeye bu senin görevin değil demek akılla izah edilemez.Zannetmiyorum ki hiçbir insan belediye müdahale etmeseydi ağaçlar kurusaydı orayı ne güzel yerleşime açardık rant olurdu diye düşünen varsayımı bence insanlık suçudur.

Yorumu oyla      17      5  
Zafer 20 Ekim 2017 Cuma 15:34

Bu tarz şeyler belediyenin asli görevi değil! Bütün işler 4 4 lük olur, ulaşımda sıkıntı olmaz, millet bir yere gidebilmek için 4-5 defa aktarma yapmak zorunda olmaz, izban ve metro çin trenlerinden hallice olmaz, yollarımız çukur-tümsek dolu olmaz, yapılan işer ucuza çıksın diye bu kadar kalitesiz olmaz vs v o zaman böyle şeyleri anlarım. Ama 800 milyon buraya verene kadar şehir merkezini mahveden tramvay yerine doğru düzgün metro yapılırdı! Vergilerimiz bu şekilde harcanmamalı. (Başka partiler ya da belediyelerden örnek verecek olanlara: Başka yerler beni ilgilendirmiyor, İzmir'de yaşıyorum ve bu belediyeye oy verdim. Düzgün hizmet almak istiyorum)

Yorumu oyla      12      11  
sag duyu 20 Ekim 2017 Cuma 15:01

Allah askına biraz sag duyu . Mesela istanbul Buyuksehir Belediyesi butun parklara cesitli tur cicek dikiyor Belediyenin ciddi miktar parasını ciceklere yatırıyor ,bu sorun olmuyor da İzmir Belediyesi Kırsali kalkındırmak icin ureticiye koyun keci vs destek yapıyor .. guldurmeyin insanı ...

Yorumu oyla      17      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva