Tayfun MARO
Kılıçdaroğlu ne dedi?
3 Aralık 2022 Cumartesi

CHP, Kapitalist Batı Bloku ile nikah tazeliyor;ABD-İngiltere hattında, yeni Dünya düzeninde Türkiye’ye yer arayışı başladı.

Kapitalist sistemin dengeden çıkışı ve dengeye dönememesi derin bir bunalımın habercisiydi. Buna uygarlık boyutunda doğanın insana verdiği iklim krizi, ekolojik çökme gibi tepkileri de eklediğinizde, bunalım iki kere ağırlaşıyor.

Sanayi devrimi ve sonrasını özetledikten sonra Rifkin özetle şunu ifade etti; Bu krizden geri dönüş yok. Ya gereğini yapacağız ya da yapacağız.

Kapitalizmin metropollerinde burjuvazi bu sorunların peşine düşeli hayli zaman oluyor. Demek sonunda sıra Türkiye’ye geldi.

Otuz yıl önce siyasal alanda gündeme gelmesi gereken meseleler geç de olsa nihayet ülke gündeminde… Bu iyi bir şey.

Bununla birlikte, olan bitene biraz geri çekilerek bakmakta yarar var.

“Güçlendirilmiş parlamenter sistemin temelinde yatan adaleti, özgürlüğü ve refahı temin etmemiz için halkın anayasası geliyor.” Oğuz Kaan Salıcı böyle özetlemiş durumu. Bakalım, öyle mi olacak?

Yeni anayasa koşullarının tam olarak oluştuğunu söylemek için erken. Çünkü yeni Dünya düzeninde Türkiye’nin yeri belirsizliğini koruyor. Yeni sosyo-ekonomik yapının ve Dünya sistemine entegrasyonunun gerektirdiği koşulları içeren bir anayasa önerisi gerçekçi olurdu.

Kılıçdaroğlu’nun yaptığı açıklamaya göre,ABD’li danışmanlar eşliğinde, Türkiye’yi Dünya ile rekabete hazırlayacak bir program oluşuyor. Yeşil ekonomi, katma değeri yüksek yatırım projeleri, endüstri 4.0, kent yoksulluğu önemli başlıklar.

Ne ki, Endüstri 4.0’dan başlamak ciddi bir gecikmeyi ifade ediyor. Endüstri 6.0 ve sonrası için 7.0 konuşulurken…

Ve bir ay içinde hidayete eren CHP yönetiminin uzun yıllar neden ve ne beklediği benim indimde elan bir muammadır.

Neyse, Türkiye’de CHP, Yunanistan’da Miçotakis’in merkez sağı, Suriye’de PYD ve Ukrayna, ABD ile kol kola, bakalım ne getirecek?

Türkiye’nin uzun yıllar ihmal ettiği önce iletişim, bilişim ve ardından yapay zekâ ile gelen değişime bir ay içinde uyum sağlamak için ortaya koyulan irade ve iddialı çıkış kuşkusuz iyi bir gelişme.Sorun şu ki devamı nasıl gelecek?

Kılıçdaroğlu sık sık partiler üstü siyasetten söz etti. Partili olmayan beyin takımı dikkat çekiyor.“Yani o bildiğimiz siyasetle bu işlerin altından kalkmak mümkün değil” mesajı veriliyor.

Görünen o ki burjuvazi CHP’yi ikna etmiş. Altılı Masa da ikna edildiyse, ülkede yepyeni başlangıçları beklemek mümkündür.

Tabii ki Kılıçdaroğlu’nun ikinci yüzyıl vizyon açıklamasına İbrahim Tatlıses ile cevap veren Erdoğan’ın izleyeceği yol da belirleyici olacak.

Yeni bir dönemin kapısı aralandı. Türkiye’nin bölgesinde öncü ülke olmak için hala bir şansı var. Yeter ki o iradeye sahip olalım.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak-beyin söğüş 5 Aralık 2022 Pazartesi 10:11

Bay Kemal'den sonra ithal Bay Rıfkımız da oldu. Vatan'a millete hayırlı olsun!

Yorumu oyla      2      5  
Tuhaf işler! 4 Aralık 2022 Pazar 15:08

Çok enteresan bir dönemden geçiyoruz. TV'lerde ülkenin içinde bulunduğu durumdan 20 yıllık hükümetin hiçbir suçu yokmuş gibi davranıp, sürekli muhalefet eleştiren kadrolu yorumcular dolu. Sorunları çözecek olanın ise ülkeyi bu duruma sokan şimdiki iktidar olduğu, marketlerin hedefte olduğu, askere gitmemek için binbir takla atanların magazin programı görünümlü siyasi propaganda programlarında milliyetçilik derslerinin verildiği tuhaf bir dönemden geçiyoruz. Son 2 yılda akaryakıt, dolar-euro, elektrik, doğalgaz ... fiyatları rekor artmış, zam gelmiş, suçlu marketler ilan edilip, market mühürlüyorlar. Sosyal medyada yazılanlara, sokak röportajlarına bakarsak muhalefetin işi çok ama çok zor. Çok kolay manipüle edilen inanılmaz bir kitle var. Sırf çok çocuk yapıyorlar diye bu kitle tarafından yönetiliyoruz. İmkânı olan boşuna yurt dışına gitmiyor. Bu ülke düzelmez.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva