Mehmet KARABEL
Ekonomi büyüyor, etiketler de büyüyor
15 Eylül 2017 Cuma

2017, bize uğurlu geldi!

Yılın ilk çeyreğinde “Yüzde beş büyüyen” Türkiye Ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde de “Yüzde 5.1’lik büyüme” rakamına ulaştı…

Bu ne demek?

En bilinen tanımı ile “Türkiye Ekonomisi büyüyor…” demek…

Ne güzel…

Refah düzeyimiz iyileşecek, mutluluğumuz artacak…

Belki çarşı-pazardaki etiketler aşağı doğru inmeyecek ama, yukarı doğru da da çıkmayacak…

Öyle değil mi?

Öyle değil işte…

Prof. Dr. Ufuk Tutan’a sordum… Türkiye’nin ve Kültür Üniversitesi’nin “en genç” hocalarından Tutan, önce “Nasıl böyle büyüdük?” sorusuna cevap verdi… Dediği şu:

“5.1’lik büyüme oranını etkileyen en önemli faktör, Euro ile yapılan ihracat ve Dolar ile gerçekleşen ithalatın Euro lehine, yani ihracat namına artış göstermesinden kaynaklanıyor… Euro’nun, Dolar karşısında güç kazanması ihracatımızı normalden çok daha fazla büyümüş gösterdi… Aynı zamanda, Dolar’ın Euro karşısında düşüşü bu dönemde ithayatın ihracattan çok daha fazla artmış olmasına rağmen oransal olarak daha az artmış gibi bir sonuç çıkardı… Özetle; bir taraf aşırı büyüyüp bir taraf da küçülünce karşımıza böyle bir tablo çıktı…”

İyi de…

Et, son altı ay içinde yüzde 31 zamlandı…

Ne gariptir ki, karşımıza “herkes hergün kebap yiyormuş” gibi bir tablo çıktı…

Taze sebze-meyve fiyatları Haziran’da yüzde 9.5 düştü düşmesine ancak şu sırada pazarda sebze-meyve fiyatları genel enflasyonun 1.5 katı düzeyinde…

Ekonomi büyürken şu artışa bakın…

Sadece son bir ayda; limon yüzde 8.5, sivribiber yüzde 10 kanatlandı…

Son altı ay içinde kuru fasulye 6.5 liradan 9 liraya fırladı; zam oranı yüzde 33…

Dar gelirlinin sofrasından eksik olmayan nohut, aynı süre içinde 8 liradan 12.5 liraya doğru etiket değiştirdi; zam oranı yüzde 56…

Mesela an itibarıyla…

15 liraya bamya olur mu?

Daha fenası…

Anadolu’da bazı tarım alanları işlenmiyor; iş gücü de boşta…

Hepsinden önemlisi…

Vatandaş bu “büyüme”yi neden hissedemiyor?

Bunu da Prof. Dr. Ufuk Tutan’a sordum… Bakın ne dedi?

“Türk Lirası, hem Euro hem de Dolar karşısında aşırı değer kaybedince pazarda, markette, AVM’lerde fiyatlar arttı; alım gücü bu dönem içinde Türk Lirası bazında düştü… İhraç kazancındaki artış ve ithalat maliyetlerindeki düşüş sonucu meydana gelen “büyüme”yi, vatandaş, cebindeki Türk Lirası’nın değer kaybetmesi sonucu “kendi kaybı” gibi algılıyor… Durum bundan ibaret…”

Biraz “karışık-kuruşuk” bi’durum…

Yine de “karışık olmayan” hazin bir durum var…

Yine an itibarıyla…

Domates’i; Kıbrıs, Romanya ve Ukrayna’dan…

Elma’yı; Şili, İtalya, Fransa ve İran’dan…

Enginar’ı; Mısır, Kıbrıs ve İran’dan…

Armut’u; Şili’den…

Arpa’yı; Fransa ve Rusya’dan…

Çay’ı; İran, Çin ve Fransa’dan…

Kuru Fasulye’yi; Çin, Mısır, Arjantin ve Peru’dan…

Salatalığı; Gürcistan’dan…

Patates’i; Hollanda’dan…

Soğan’ı; İran’dan…

Nar’ı; İtalya ve Hindistan’dan…

Satın almaya devam edip, her yıl bu tarım ürünleri için ortalama 14-15 milyar doları havaya savurmaya devam edersek…

Ekonomimiz büyüse ne yazar, büyümese ne yazar!

Sonsöz: “Ayağını yorganına göre uzat, diye bi’atasözü vardı bi’vakitler… Hatırladınız mı?”

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Masal 15 Eylül 2017 Cuma 20:12

Küçükken annemin beni uyutmak için anlattığı veya okuduğu masalların çoğunlukla sonunu duyamadan uyurdum.O benim annemdi.Ben büyüdüm siyasetçiler hemde siz benim annem değilsiniz masallarınızda dikkatimi çekmiyor.Üniversite birinci senesinde okuyan genç bile ihracaatla övünmek montaj ile değil üretim ile olacağını biliyor.Siz bir ürün üretip satıyorsanız bu ihracaattır övünmek normaldir.Ama zengin batılı ucuz diye Çin vs ürettiği parçayı sizde açtığı fabrikada montaj yaptırıp kendi ülkesine ucuza mal eder.Dünyada sizden daha ucuz montajcı bulursa veya ona efelenirseniz fabrikayı oraya taşır.Masalı hem anlatamıyorsunuz hem ben artık büyüdüm farkına varın.

Yorumu oyla      11      5  
Mozaik 15 Eylül 2017 Cuma 19:39

İhracaat 13 milyon dolar ithalat 25 milyon dolara yakın.Ekonomi bakanı ve yetkililer ihracaatta rekor kırdığını açıklıyor ama ithalatı ağzına alan yok.Siz neyi nereden aldığımızı yazmışsınız dünya üretsin biz tüketelim.Sizin haberiniz yok anlaşılan; bizim yeni bir ağacımız var meyveside çil çil döviz.Parama geçer sözüm deyip alıyoruz hani döviz ağaçlarımız varya,ürünü toplamaya yetişemiyoruz hemde uzaklardan alalım ki bizim çocukların deniz nakliyat şirketlerine ve yabancı bayraklı gemilerine iş çıksın.Dünyada küresel ısınma nedeniyle kuraklık olacağını, üretenlerin o zaman bize gıda maddesi satmayabilirlermiş bizde o zaman ağacımızın döviz veren meyvelerini yeriz en olmadı döviz ağacını bize veren kardeşlerimizden hurma isteriz.

Yorumu oyla      11      5  
Tavuk eti 15 Eylül 2017 Cuma 19:22

Yılbaşında kilosu 8 tl olan tavuk eti şimdi 10 tl. Siyasetçinin düşüncesi;dünyada ve ülkemizde bu kadar sorun var iken tavuk eti alt tarafı 2 tl artmış şimdi bunu gündeme getirmek abestir. Vatandaşın düşüncesi; kırmızı eti unuttuk tavuk etide %20 zamlandı oysa çalışana ve emekliye %3-4 zam verildi. Hangi taraf haklı?

Yorumu oyla      11      5  
Yanlış hesap yöntemi 15 Eylül 2017 Cuma 18:40

1.Enflasyon sepetinde enflasyon düşük çıksın diye gıda maddeleri ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı düşürüldü, bamya çıkartıldı yerine stor perde dahil edildi (Tuik başkanının açıklamasıdır) yinede enflasyon çift hane 2.İşsizlik hesaplama yöntemini Tuik değiştirdi ama işsizlik çift hane 3.İlk iki işleme bakınca büyüme rakamınıda Tuik hesaplıyor. Yorumu okuyanlara

Yorumu oyla      11      5  
sezarın hakkı sezara 15 Eylül 2017 Cuma 13:13

ekonomi genel oalrka büyümüyor. Ülkedeki bazı sektörler büyüme gösteriyor buda ekonomiye yansıyor. ancak enflasyon hala yüksek. halk ekonomisi enflasyondur! enflasyonda iyileşme olmadıgı sürece ekonomi büyüyor demek koca bir balondan ibarettir.

Yorumu oyla      11      5  
Tayfun 15 Eylül 2017 Cuma 10:38

inşaat sektorune verilen teşviklerle gelen bir buyume var ortada ama insaat balonu da sonmeye baslayacak gibi cunku yuksek enflasyon karsısında orta gelirli insanların satın alma gucu hızle eriyor ,kim alacak bu insaatları .Kaldı ki ekonomik gostergelere gore: "cari acık" yuksek ,"dıs borc" yuksek ,"butce acıgı" yuksek ,"politik risk" anormal yuksek , "dıs borc faizi" en yuksek . Bu beş parametre de kotuyse ve kotulesmeye de devam ediyorsa iyileşme bekleyenlerin durumları galiba iyi olmalı ,iyi de ya genis halk kitlelerinin durumu , gunluk gazete-televizyonlara bakınca bunu cok kolay gorebiliyoruz; toplumsal şiddet-cinayetler inanılmaz olcude artmakta .. sunu artık herkesin gormesi gerekir; altımızdaki halı (ulke ) kayıp gidiyor olan cozuklarımıza torunlarımıza olacak ama bazılarının bunlardan haberi yok. YAZIK COK YAZIK !

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva