Tayfun MARO
CHP ve kaygılarımız
6 Kasım 2017 Pazartesi

CHP’ye dair yazmaktan uzak duruyorum. Çekindiğimden değil, CHP’de olan biteni yazmak içimden gelmediğinden... CHP’li bir yurttaş olmanın bütün ağırlığı üstüme çöküyor.

Fakat bu defa, gündemin getirdikleri bana yazmamı söylüyordu. Ben de direnmedim.

Türkiye yangın yeri, CHP örgütleri ise gruplar arası çekişmelerden başını kaldıramıyor. Ama herkesin dilinde adalet… Böyle söyleyince siyaset yapmış oluyorlar…

CHP’de tartışılan konulardan biri de, sağdan yapılan transferler… Aytun Çıray neden gitmiş! Hangi nedenle CHP’ye geldiyse, İYİ Parti’ye de aynı nedenle gitti. İyi de yaptı. Orada daha uyumlu çalışır.

Sorun şu ki, CHP’de giderek görünür hale gelen ideolojik bulanıklığı konuşmadan, örgüt yapısını ve karar süreçlerini tartışmak çok anlamlı olmayacak.

Ülke derin bir yarılma yaşıyor. Birbirine hiç benzemeyen iki Türkiye ortaya çıktı. Ülke yönetimi bütün tarafları kanatları altına alacak ufka sahip değil. Dahası ülkenin yönetim biçimi de bu sığ anlayışa uygun hale getiriliyor. Ülkenin diğer yarısına, kendinize yer arayın, der gibi…

Ülkede durum böyle iken, CHP’nin sosyal demokrat kimliği ve tarihsel misyonu itibarıyla izlemesi gereken siyasete çok uzak düştüğü ve durumun umutsuzluk yarattığı, yaygın bir kanaattir.

Sayın Kılıçdaroğlu, adalet için Ankara’dan İstanbul’a yürüdü. O ve çevresi yürüdü, millet seyretti. Adalet mitingi yaptı, milyonlar gitti… O mitingden kalabalık dışında akılda kalan bir şey yok. Sonra, Adalet kurultayı yapıldı, bir sürü insan katıldı, konuştu… Siyaseti zenginleştiren bir sonucu yok…

Ana muhalefet ne yapsa ne söylese bir türlü toplumda iz bırakmıyor. Bırakmıyor, çünkü geleceğin Türkiyesi’ni güçlü bir şekilde dile getiremiyor, sadece karşı çıkıyor…

Koskoca Cumhuriyet alaşağı ediliyor. Böyle bir zamanda yapılacak siyaset bu olmamalı. Mesele, Ankara’dan İstanbul’a yürümek değil; ülkeyi bütün sokaklarında adalet için ayağa kaldırmaktır. Toplumun bütün katmanlarında umut yaratmaktır. Oysa çoğumuz CHP’ye kerhen oy veriyoruz.

Kabul etmeliyiz ki uluslararası sistem büyük bir bunalımın eşiğinde. Sanayi devrimi sonrasında ortaya çıkan yapılar çökmeye başladı. Bilişim devrimi kendinden önceki yapıları tasfiye ediyor. Sistemin bu değişimi kaldırıp kaldıramayacağı belli değil. Böyle bir dönemde belirsizlik elbet de politika üretimini çok zorlaştırıyor. Fakat CHP gibi Cumhuriyet’in kuruluşunda rol oynamış birikimli bir partiden daha yaratıcı olması beklenirdi. Sahip olduğu birikim ve deneyim itibarıyla, içinden geçtiğimiz bunalım döneminde, CHP, en çok güven duyulan parti olmalıydı.

Bugünün CHP’si, AKP’nin getirdiklerine karşı çıkmaktan ve Cumhuriyet’e, parlamenter rejime sahip çıktığını beyan etmekten fazlasını yapamıyor.

Gelin görün ki toplumun CHP’den beklediği, Cumhuriyet’in birikim ve değerlerinin getirdiklerinin ışığında, Küresel Dünya düzeninde Türkiye’nin yerini ve rolünü belirlemesi, değişimi yakalamasıdır. Tıpkı Atatürk’ün yaptığı gibi…

Şimdiki halde, CHP seçmenlerine umut ve güven vereceğine, seçmenleri CHP’ye teselli veriyor; Bugünler de geçer, her şey yoluna girer, diyor ve CHP’ye oy vermeye devam ediyor, seçmen. Hâlbuki toplumun sahiplenilmeye ihtiyacı var.

Baba figürü olması beklenen CHP, seçmenlerinin anlayış ve şefkatine sığınmış durumda... Roller değişmiş… Bakalım daha ne kadar idare edeceğiz CHP’yi!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 7 Kasım 2017 Salı 22:03

Bir cümle yeter sözden anlayana, destan yazsan fark etmez laftan anlamayana

Yorumu oyla      11      5  
sagduyu 7 Kasım 2017 Salı 14:08

CHP hangi soylemi yaparsa yapsın hangi olumlu eylem icinde olursa olsun orkestra hazır ; bu CHP de iş yok ! CHP ye bunca elestiri getirenler once CHP yi iktidara tasısın bakın o zaman bu ulkede Dolar nasıl dusuyor Teror nasıl azalıyor,komsularla -dunya ile iliskiler nasıl duzeliyor, Enflasyon nasıl yavas yavas asagı iniyor , işsizlik nasıl azalıyor,demokrasi-adalet-egitim nasıl temellerine oturuyor . Kusura bakmayın ama CHP yi iktidar yapmadan bunların hic birisi olmayacak ,lutfen bunu anlayın artık , yok anlamayacagız deniliyorsa o zaman hic kimse halinden sikayet etmesin ,mevcut halimizle gul gibi gecinir gideriz !!!

Yorumu oyla      11      5  
bak 7 Kasım 2017 Salı 11:54

Elbette sağduyu, haklı olduğun yönler var. Ancak ben en insanların AKP'yi her şeye rağmen tercih etmesindeki EN TEMEL konudan bahsediyorum. Yani ağzınızla kuş tutsanız, bunlar değişmeden oy alamazsınız. Acımasız veya yumuşak eleştiri fark etmez. Muhalefet toplumsal dinamikleri anlasaydı iktidar olurdu zaten. CHP'nin farklı ekonomik politika izleyeceğini hiç duymadım, adalet bence 2010 referandumu sonrasındaki yargıda FETÖ egemenliğinin kırılmasından bu yana daha iyi. Basın özgürlüğü ardına sığınanlar da bir şekilde, batı örgütlerinden medet umurak küçük rahat yataklarında herşeyin kendiliğinden iyi olacağını bekleyenler.

Yorumu oyla      11      5  
Sagduyu 7 Kasım 2017 Salı 08:55

iktidar dururken muhalefeti acimasizca elestirmenin tek mantigi olabilir iktidara gizli destek ,kaldi ki muhalefet ne yapsa basinda ancak 5 saniye haber olabildigi bir donemden gecilirken. Acimasizca elestirenler lutfen sunlara yanit versin ; Basin ozgurlugunu CHP mi ortadan kaldirdi , adaleti CHP mi kotulestirdi , ekonominin berbat hale gelmesine CHP mi sebep oldu ( dunyanin en pahali eti en pahali yakiti en pahali haberlesmesi en pahali egitimi en pahali tarimi en yuksek vergileri say say bitmez ) bunlarin hepsini CHP mi yapti Allah askina , biraz el insaf yahu.

Yorumu oyla      11      5  
Lom 6 Kasım 2017 Pazartesi 23:48

İlginç bir şekilde, laik-dindar ayrışması konusunda da Genel Merkez bilinçli görünürken, CHP tabanında bu negatif ayrıştırmanın çok köklü bir şekilde yerleşik olduğunu görüyorum. Adeta muhafazakar kesime düşman gibi bakıyorlar. Bu konuda da taban çok iyi eğitilmeli. Çünkü birlikten kuvvet doğar. Kliklerden, sen ben bizim oğlancılıktan ancak amitoz hücre bölünmeleri doğar ki, bölündükçe küçülürsünüz. Ben bunları CHP'de kimseye anlatamadım. O nedenle bu partiyle uzun süredir hiç ilgilenmiyorum.

Yorumu oyla      11      5  
KAZIM EMİR 6 Kasım 2017 Pazartesi 20:53

tarımda ki haşhaş dahil tüm kotaları kaldıracağım,herkes toprağının verimine göre istediği ürünü yetiştirmesini serbest bırakacağım,hayvancılığı yeniden yaratacağım,özelleştirme yerine kamulaştırma ama verimli işletmeleri diyecek babayiğit aranıyor

Yorumu oyla      12      5  
Lombak 6 Kasım 2017 Pazartesi 20:26

Yıllardır söylüyorum. Merkez sağıydı, HDP-KK'lısıydı memnun edeceğiz diye esas kitle moralsiz, motivasyonsuz kaldı. Kürtçülere sempatik görüneceğim diye Atatürk'ten uzaklaştı. Hatta YPG terör örgütü değildir bile dedi Genel Başkan. Zaman gazetesi kapatıldığında Enis Berberoğlu heyetle gazeteyi ziyaret etti. Unutuldu mu sandılar acaba? Ne işin var senin FETÖ'nün gazetesiyle? Sonra ordu PKK'yı hendeklere gömünce Genel Merkez apışıp kaldı. Genel Başkan'a en yakın adamlardan Aytun Çıray iyi partiye geçince yine afalladılar. Yani yapılanlar hep gerçek CHPlileri üzdü. Hadi oy getirseydi, bir nebze. Ama nafile. Moral motivasyon disiplin için önce fikir idealler sonrada yapılacaklar bilinmeli. Şimdi artık TÜRKİYE GERÇEĞİ diye bir şey var. Vatandaşa umut vereceksen işyeri açacağını söylemen lazım. Ek olarak ve belkide en önemlisi, AKP döneminde muhafazakar kesimin kazanımlarının budanmayacağı kesin dille ifade edilmeli. Muhafazakar kesimin CHP ile ilgili en temel fobisi Laik-Dindar, türbanlı-başı açık gibi ayrıştırıcı siyasete geri dönüş ihtimalidir. Bunlar temel konular. Bunlar netleşmeden CHP'nin %27'yi aşması güç.

Yorumu oyla      12      5  
Zagor 6 Kasım 2017 Pazartesi 12:05

CHP´nin idare edilecek yani kalmadi. Kilictaroglu cikiyor sunu su zamanda halledecigim, bunu su sürede bitirecegim diye salliyorda salliyor. Peki nasil ? Programin ne ? Cözüm nedir, nasil yapilacak ? Cevap yok. Bugün CHP´de tarima nasil cözüm bulunacak, hayvancilik nasil kalkindirilacak, Sanayide neler yapilacak sorusuna cevap verecek tek Allah´in kulu yok. Hic bir hazirlik yapilmiyor. isleri gücleri, biz iktidara gelelim yapacagiz, yapariz. Bos laf kuru gürültü.Kadin kontenjanindan Islamci Atatürk düsmanini yürütme kuruluna alan parti adalet yürüyüsü yapiyor. Komediye bakarmisiniz.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva