Fatih YAPAR
CHP İzmir'de neler oluyor?
12 Ağustos 2016 Cuma

CHP’de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun bizzat önseçime girerek birinci sıradan milletvekili olduğu İzmir’de il başkanının istifa etmesi kim ne derse desin ciddiye alınacak bir meseledir. Herkesin bildiği gibi uzun süredir İl Başkanı Alaattin Yüksel, kendisinin by-pass edildiğini genel merkez düzeyinde gerçekleştirilen temasların haber verilmediğinden şikayet ediyordu. Bazı genel başkan yardımcıları ve partide söz sahibi isimler İzmir’de belediyenin ya da STK’nın etkinliğine geliyor, sessiz sedasız kayboluyordu. Tabi ki bunun uzun süredir yarattığı sancı istifa ile noktalandı. Zaten karışık olan partinin yeniden iç çekişmelere sürüklenmesine neden olan bu işaret fişeğinin arkasında başka şeylerin olduğunu söyleyenler az değil... Kimisi durumu yeni bir kurultay harekatı görürken kimisi de genel merkeze karşı alınmış ilk tavır olarak görüyor. Hatta bu duruma “siyasi intihar” yorumu yapanlar bile var.

Sonuçları fazla sürmeden kendisini gösterecek olan bu duruma nasıl gelindi? Parti içinde İzmir merkezli bir çalışmanın olduğunu hepimiz biliyoruz. Çünkü bu kent CHP’nin yerelde uzun süredir iktidardan düşmediği bir yer. Büyükşehir başta olmak üzere ilçe belediyelerin ekonomik ve mali yapısı, ihaleler, kaynaklar birçok kişiyi cezbediyor. O yüzden de genel merkezde üst düzey bir göreve gelen kişinin aklına ilk olarak “İzmir ile temas” konusu geliyor. Daha ilginci İzmir’de ofis açanlar, şirket kuranlar hatta ortaklık yapılarını yeniden gözden geçirenler bile var. Siyaset-ticaret ilişkisi ile şekillenen CHP’nin İzmir fotoğrafında bundan sonra olacaklar konusunda çeşitli yorumlar ön plana çıkıyor.

İl Başkanı Alaattin Yüksel’in istifa etmesine neden olan Seferihisar programının organizatörü bizzat genel merkezin ta kendisi. İzmir programının başında da CHP Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu Başkanı Prof. Dr. Onur Bilge Kula bulunuyor. Prof. Kula’ya bu süreçte bizzat destek veren ve organizasyonda yardımcı olan iki isim var. Onlar da PM Üyesi Sera Kadıgil ve Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı. İzmir’e geldiği günden bu yana her yaptığı işle ilgili il başkanı ve ekibine bilgi veren, yanından ayrılmayan Akatlı’nın bu organizasyonun içindeyken bir anda dışına çıkmasını da kimse anlamış değil… Tabi ki burada günah keçisi durumunda olan bir isim daha var. O da Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun. Daha önce Seferihisar’a biri genel başkanla olmak üzere iki kez gelen Torun, krizin ardından davetli olduğu bu son ziyarete katılmadı. Krizin bir anda içinde kalan Torun gibi düşünen diğer isim olan Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl de kente uğramadı. İki isim de “konunun muhatabı biz değiliz” açıklaması yapıyor.

İstifa kararının hemen ardından rüzgar gibi geçen iki günde Yüksel’in yerine İl Başkan Yardımcısı Asuman Ali Güven yönetim içinden başkan seçildi. Bu seçim kimilerine göre baskın, kimilerine göre de genel merkeze karşı tavır olarak lanse edildi. Yüksel, “Giderim ama yerime de istediğimi bırakırım” mesajını niçin verdi? Sorusu bol ve karışık durumda ortada duranlar, rengini belli etmeyenler de var.  Güven’in yönetim içinden başkan seçildiği toplantıya imza atmayanlar arasında Hıdır Oğuz, Murat Öğüt, Pınar Çırçır, Aytül Tokgözlü, Utku Gümrükçü, Dilek Bilgin ve Alper Yücel bulunuyor.  Yönetimdeki isimlerin büyük bölümünün attığı imzanın önce bulunduğu ilçeye sonra da belediye başkanına göre de değerlendirilmesi gerekiyor. Çünkü il kongresinde listeyi delenler hariç hepsi, Yüksel’in ekibine belediye başkanlarının önerisi ile getirildi.

Bu arada Kılıçdaroğlu istifa kararı ile ilgili bir resmi bir açıklama yapmasa da tavrı net olarak ortaya çıkmış görünüyor. Genel başkanın duruma “Büyütmeyelim, işimize bakalım” anlayışı ile baktığı kesin. Ayrıca Kılıçdroğlu’nun, meseleyle ilgili “Konuşarak halledilebilecek bir meseleyi büyüterek, herkesi germenin anlamı yok. İstifa tek taraflıdır. Partiden de istifa edebilir” sözlerini kullandığı kulislerde konuşuluyor.

Gelelim meselenin özüne... Bundan sonra ne olacak? Yüksel’in kongrede karşısında bulunan Bornova İlçe Başkanı Nevzat Kavalar, Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak, Bayraklı İlçe Başkanı Cemalettin Alper’in başını çektiği, bazı ilçe başkanları ve belediye başkanlarının da yandan destek verdiği muhalif yapı kesinlikle mevcut yapının görevden alınmasını istiyor. Genel Başkan’a  “Ya kayyum bizi kongreye götürsün ya da biz olağanüstü imza toplayalım” mesajı verilmiş durumda.  Genel başkan, yönetim içinden seçilen ismi ve önceki kongre iradesini yok sayar mı bilinmez ama ortamın iyice gerildiği de kesin.  Genel Başkan’ın önünde duran seçeneklere göre birincisi tüzük gereği yapılan seçim ve mevcut sistem devam edecek. İkincisi ise yeni bir ekip görevlendirilecek ve parti olağanüstü kongreye gidecek. Ülkenin içinde bulunduğu durum ortadayken partiyi iç meselelerle yormak konusunda bir irade ortaya konulur mu onu da zaman gösterecek.

Süreçte başından bu yana Yüksel’in yanında duran ve kongrede bizzat taraf olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da yapacağı hamleleri unutmamak gerekiyor. Kocaoğlu istifa kararının ardından belediye başkanlarını toplayarak Yüksel’den yana tavır koydu. Yani, ne olursa olsun Yüksel’i destekleyeceğini vurguladı. Genel merkez, Yüksel’in devamı olan yönetimi görevden alırsa Kocaoğlu’nun “kongre iradesine karşı bir tavır” algısı ise yeni bir hamle yapabileceği de konuşuluyor. Bu hamle de istifa resti. Evet, Kocaoğlu’nun genel başkana bu tavrını bizzat ilettiği belirtiliyor. Peki, Kocaoğlu istifa ederse ne olacak? Aynı anda onunla birlikte partiyle yollarını ayıracak dört belediye başkanı da hazır durumda... Bunların başında Bornova, Konak, Çeşme ve Karabağlar geliyor.

Tüm bu gelişmeler arasında Kılıçdaroğlu bir karar verecek. Ya yangını söndürecek ve süreci mevcut haliyle bırakacak ya da kaosun daha da büyümesine neden olacak…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Aziz Polat 24 Ağustos 2016 Çarşamba 20:56

Siyaset bilgi birikim ve deneyim ister.bu meziyetlerden birinde bile eksiğin varsa siyasi arenada kendine yer bulman cok zor.hasbelkader eksikligini dengeleri değiştirerek giderip koltuğa oturan bilirsin.ama sorun sadece senin koltuğa oturman degil oturduğun koltuğun hakkını verip veremiyecegin.basta sevinirsin ama sonra hayatın boyunca unutamiyacagin derslerle basbasa kalırsınız.ekibinizin sonu hayır olsun.yapcak birşey yok.kader sizede böyle bir son hazırlamış.

Yorumu oyla      11      5  
12 Ağustos 2016 Cuma 19:59

Aziz Kocaoğlu'nun istifa tehdidiyle belediye Başkanı olanlar özgür iradeleriyle hareket edemezler. Çünkü onlar o koltuğa hak ederek oturmadılar. Başkalarının kuklası olmaya devam edecekler.

Yorumu oyla      11      5  
12 Ağustos 2016 Cuma 19:21

Aziz Kocaoğlu 68 yaşında ve tek bildiği siyasi hamle istifa tehdidi. İstifa etsin başarısızlığıyla CHP'ye de çok zarar veriyor zaten.

Yorumu oyla      11      5  
ST 12 Ağustos 2016 Cuma 18:40

İl başkanına yapılanlar doğru değil, haksızlık ve ayıp. Onurlu kim olsa istifa ederdi. Bu tip davranışlar partiye zarar verir. Bunu hala anlamayanlar var galiba.

Yorumu oyla      11      5  
12 Ağustos 2016 Cuma 17:33

İstifa etsinler, hem Büyükşehir belediye Başkan'ı hem de o 4 ilçe Başkan'ı. Bir sonraki seçime de bağımsız girsinler. Başarısızlığı ayyuka çıkmış Başkan'lar zaten yakışmıyor CHP'ye....

Yorumu oyla      11      5  
satranç 12 Ağustos 2016 Cuma 17:11

Tunç Soyer satranç oynuyor ve bu krizin meydana gelmesi için gerekli hamleleri yaptı.Bu krizler soyer'in hedefleri için gerekli.

Yorumu oyla      11      5  
12 Ağustos 2016 Cuma 16:11

CHP' de Aziz Kocaoğlu' nun ayağını kaydırmak isteyenler var ama başkanı halk olarak yedirmeyiz. Örgüt kendine gelmeli. Seçilmiş başkanın arasında durmalı. Kavgayı bırakmalı. İl başkanı istifa ediyor , vekilin birinin "zil takıp" oynamadığı kalıyor. AKP 'de genel başkan değişti , partiden dışarıya bir tek aykırı ses gelmedi. CHP' de daha il başkanı seçimleri olay oluyor.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva