Fatih YAPAR
Bu iş mahkemede biter!
29 Mart 2021 Pazartesi

Basmane Çukuru…

Nam-ı diğer kent suçu!

Bundan 20 yıl kadar önce otobüs garajıyken dönemin belediye başkanı tarafından kat karşılığı inşaat sözleşmesiyle “Güç Birliği Holding’e” verilmesiyle hatırlıyoruz. Holdingin batan EGS banktan kaynaklı gayrimenkulleri TMSF’nin kontrolüne geçince çukurun muhatabının artık devlet olduğunu biliyoruz.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yıllardır bu alanı değerlendirmek istiyor. İzmir’in kalbinde rant değeri yüksek olan arsa her ne kadar doğal yaşam parkına dönse de değeri son yapılan ihaleyle 80 milyon dolara kadar çıkmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önceki başkanı Aziz Kocaoğlu ile TMSF arasındaki anlaşmaya göre belediyenin hakkı yüzde 30’a kadar çıkmıştı.  Aslında tüm görüşme ve değerlendirmeler yüzde 70’i elinde bulunduran TMSF’nin yeni hamleleriyle şekilleniyor.

8 Temmuz 2020’de “O Fotoğrafın Arka Planı” isimli bir yazıyla İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve TMSF Başkanı Muhiddin Gülal’ın görüşmesini kaleme almıştım. O görüşmede Büyükşehir, “Ya payımı satın al gideyim ya da payını ver ben alayım” demişti. İki isim arasında yapılan zirveden belediyenin “eş değer araziler göstermesi” fikri de çıksa da ortak bir nokta bulunamadı.

Peki şimdi ne oldu?

Başkan Soyer, 15 Mart’ta SONSÖZ TV’deki programda, “Basmane Çukuru’nun da sonuna geldik, kısa sürede netleşiriz. Netleşmeden söylemek doğru olmaz. Orada toprak bize ait… TMSF bırakır bırakmaz onu bilmem ama arazi bizim, bunun üzerinden şekillenecek bir çözüm çıkacak. Birkaç hafta sonra bir program yaparsak bunlarla ilgili daha net bir şey söyleyebilirim” ifadelerini kullanmıştı.

Hemen ardından Güçbirliği Holding bir açıklama yaptı ve şöyle dedi:

“Çukur ifadesi belediyenin neden olduğu bir tanımdır. Sayın başkan konu ile ilgili yere inşaat şantiyesi demeyip çukur ifadesini kullanmayı tercih etmektedir. İlgili yerdeki inşaat yüklenici şirketler nedeniyle değil imar planlarını geçerli hukuka uygun yapamayan belediyenin kusurlu olması sonucu "hukuki imkansızlık" nedeniyle durmaktadır. Diğer yandan resmi ihaleyi yapan belediye bitirilmesi için gerekli hukuki olanakları hazırlayamamış ise sorumluluklarını yerine getirmek zorundadır. Bu sorumluklar arasında ya muhatapları ile anlaşmak veya tazminatlarını ödemek zorunluluğu bulunmaktadır. İhalenin pilot firması olan Güçbirliği'nin çok ortaklı yapısı yanında EGS A.Ş.'nin halka açık olması nedeniyle on binlere ulaşan ortak sayısı ile bütün bu insanların oluşan zararlarını en uygun şekilde karşılamak elbette ihaleyi yapan Belediye'nin esaslı bir mükellefiyeti olup bu mükellefiyetin zarara eş değer biçimde karşılanmasını temin etmek Belediye'nin sorumluluğundadır”

Sadece taraflar değil bugün kentte söz sahibi olduğunu düşünen her kesimden bu konuda açıklama geliyor. En son belediyeleri mali açıdan denetleyen kurum Sayıştay raporuna, “İzmir ilinin şehir merkezinde konum ve değeri yüksek olan 20.866,10 m2 bir taşınmazın 1997 yılından itibaren şantiye alanı olarak kalması hem şehirde yaşayan insanların güvenliği açısından belediye sorumluluğu doğurmakta hem de kamu kaynağı olan taşınmazın etkili, ekonomik ve verimli kullanılmadığını göstermektedir. Bu sebeple yürürlükte bulunan imar planları doğrultusunda söz konusu taşınmazın Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmir iline yeniden kazandırılması gerekmekte olup kamu kaynağı olan taşınmazın etkili, ekonomik ve verimli kullanımı sağlanmalıdır” demişti.

Elbette aradan geçen zaman diliminde bir sonuç çıkmadı!

Folkart AŞ’nin ortaklarıyla birlikte 80 milyon dolar para vererek aldığı son ihale ise mahkeme kararları, dövizin durumu, inşaat sektörü ve gayrimenkul piyasasının durumu nedeniyle noktalanmıştı.

Mesele tabi ki bununla kalmadı, yeni gelişmeler var!

Başkan Soyer’in “sonuna geldik” diyerek satır arasında gelişmeleri kast ettiği konuyla ilgili biraz araştırma yaptım.  Şöyle ki iddialara göre; Cumhurbaşkanlığı Yaverler Binası İnşaatı, Cumhurbaşkanlığı Lojman Tadilatı ile Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) binası gibi projeleri yürüten ADO Yapı isimli şirket TMSF ile el sıkışmış. Her türlü yüzde 30 sözleşmeden dolayı hakkı bulunan belediyenin kapısını çalmış. Hizmet binası konusunda deprem sonrası sorun yaşayan belediyeye çeşitli teklifler sunmuş. Belediye onay vermediğinde hukuken arsa üzerinde bir şey yapması mümkün olmayan şirket “yukarıdaki” ilişkilerinin iyi olduğunun da mesajını vermiş.  Büyükşehir’in şimdilik aldığı bir karar, teklife sıcak bakma gibi bir durumu yok.

Başkan Soyer’in açıklamasında bulunan, “orada toprak bize ait” sözü de anlamlı bir çıkış. Büyükşehir, eski otobüs garajından kaynaklı tapu durumunun kendisine ait olduğunu düşünüyor. Yüzde 30 imtiyaz hakkının tapuda değil sözleşmeyle garanti altına alındığını biliyor.  Hal böyle olunca tek bir şey kalıyor.

Tüm ortaklığı gidermek ve mahkemede hesaplaşmak!

İzmir Büyükşehir Belediyesi kısa süre içinde ortaklığın giderilmesi konusunda TMSF’ye karşı dava açacak. Büyükşehir ve TMSF’nin kurumsal haklarının mali boyutunu mahkeme kararıyla hesaplayacak. Yani alan için yeniden değer tespiti yapılacak. Ortaya çıkan mali duruma göre yeniden karşılıklı mahsuplaşılacak. Belki de Büyükşehir bu alandaki ekonomik kazanımının mali karşılığını para olarak alıp alandan tamamen çekilecek. Ya da TMSF’ye bu rakamı ödeyerek alanın kesin-tartışmasız sahibi olacak.

Son karar kimin mi?

Henüz o konuda bir net durum yok…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
VELİ 30 Mart 2021 Salı 13:20

Sn . Çakmur eserine sahip çık

Yorumu oyla      4      3  
Vatandaş 30 Mart 2021 Salı 09:14

Izmır orta yerinde böyle bir alanın bu kadar kötü şekilde yıllarca bekletilip izmir halkına bu eşsiz manzarayı seyrettirenler ne zaman kendilerine gelecekler acaba bu kötü mirası tüm nesiller görsünler diye teşhir ediliyor yazıklar olsun bu işin tekerine çomak sokanlar aslında gelecek seçimlerde bütün halk yerel genel seçimlerde oy kullanmayarak böyle bir boykot yapmalıdır...

Yorumu oyla      5      3  
ali 29 Mart 2021 Pazartesi 21:05

Kahramanlardaki çok katlı otoparkı güç birliği sözleşme karşılığında yapıp beledi ye ye verdi bunun parasını kim verecek

Yorumu oyla      4      3  
muhalif 29 Mart 2021 Pazartesi 17:24

30 ekim depremi sonrası sadec belediyeler değil, diğer kamu kurumlarıda oluşan hasarlar nedeniyle binasız kaldılar, emniyet müdürlüğü, maliye bakanlığı vergi daireleri vs. şehirde bina sıkıntısı çekilirken, basmane çukurunun cumhurbaşkanlığına iş yapan bir müteahite verilmesi doğru olmaz, çukurun TMSF. ye devrolması güçbirliği-EGS. ortaklığının bankasının batması neticesindedir. dolayısıyla güçbirliğinin burada artık bir hakkı yoktur. hak iddia edemez.batırmasaylarmış.....yeniden değer tespiti mantıklı, konuyu İBB ve TMSF çözmelidir..

Yorumu oyla      3      3  
Umut Erdem 29 Mart 2021 Pazartesi 17:19

Güçbirliği avucunu yalasın diye yorum yapılmış. Güçbirliği in 25.milyon dolar harcadığı parası ôdenmeden avucunu yalamaz bence. Faizi tazminatı ile 4 yıl önce Kemal.Zorlu 40 milyon dolar verin projeden çekileyim demisti. Yani iş biraz karışık o.kadar basit değil

Yorumu oyla      3      3  
Yok 100 milyon dolar! 29 Mart 2021 Pazartesi 14:01

Bu alana sığıntı gibi değil, tamamına belediye binası yapılırsa iyi olur. Ya da belediyenin hakkı neyse versinler. Arsa 80 milyon dolar da etmez. Dolar olmuş 8 lira, 80 milyon dolar nedir!

Yorumu oyla      6      3  
makul 29 Mart 2021 Pazartesi 13:47

Hem bütükşehir hem Konak belediyesi binasız kaldılar, bu nedenle oranın kamuya kazandırılmasında yarar var, gerisi boş laf! Güçbirliği avucunu yalasın ve halihazırda iktidarın gücüne dayanarak kamu mallarına el koymaya hazırlananlara da örnek olsun! (Elektrik frabrikası, tansaş et, yamanlar eski hastane, vb.)

Yorumu oyla      6      4  
ANKARA 29 Mart 2021 Pazartesi 12:58

Birileri İki Kuruş Fazla Kazanacagim Derken... Birileri Ben Odayim Ben Mimarim Muhendim Diyerek Sirf Hava İnat Yaparcasina Kendisiye Odasiyla Yakindan Uzaktan İlgisi Dahil Olmayan Bir Konuya Sirf Hava Olsun Diye Planlara İhtiraz Ederken.. Olan İzmir''e Olan İstihdama Ekonomiye Ve İnsanlarin Ekmegine Olmak da. Yakin Zamanda Arsayi Satin Almaktan Vaz Gecen Guclu İzmirli Firmasina Bu Arsayi İzmililere Kazandirmak Adina Arsaya İnsaat Yapmalarina İzin Vermediler de Birilerinin Başları Göğe Mi Erdi! Ahhh Odalar Ahhh Sizilerin Derdiniz Nedir; Eminim Ki Bu Sorunun Cevabini Dahil Bilmiyorsunuz;

Yorumu oyla      5      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva