Aylin AKDOĞAN
Birbirinden özel filmler sinemaseverleri bekliyor…
10 Haziran 2022 Cuma

Film Kuşağı köşemize hoş geldiniz!

“İzmir için film vakti” dersem, yanlış bir şey söylemiş olmam… Çünkü ilki geçtiğimiz yıl düzenlenen ve büyük ilgi gören, sinema ile müziğin bir arada harmanlandığı “İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali” bu yıl 10- 19 Haziran tarihlerinde ikinci kez ziyaretçilerinin huzurunda olacak. Geleneksel hale geleceğine kesin gözüyle baktığım festival takvimi dolu dolu, dopdolu. İzmir’in kurtuluşunun 100. yılına da ışık tutan festivalde 100’ü aşkın uzun metrajlı film gösterimi olacak... Filmlerin yanı sıra söyleşiler, konserler, Kısa Film Geliştirme Atölyesi de düzenlenecek. Film gösterimleri de Ege Park- Cinema Pink, Fransız Kültür Merkezi, İzmir Sanat, Karaca Sineması, Konak Sineması, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi ve Kültürpark Açıkhava Sineması’nda olacak…

Gelelim festival kapsamındaki etkinliklere!

Festivalin açılışı 10 Haziran’da Şef Rengim Gökmen yönetiminde Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası’nın seslendireceği Zülfü Livaneli film müzikleri konseri yapılacak.

Bu arada özellikle belirtmek isterim ki; ülkemizin ilk gerçek konser salonuna ev sahipliği yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin kendi adını taşıyan senfoni orkestrasını kurdu. Belki biraz geç kalınmış olabilir ancak önemli olan artık var olmuş olması. Dinlemek için sabırsızlanıyorum…

15 Haziran’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde Goethe Enstitüsü katkılarıyla “Caz Eşliğinde Sessiz Film” başlıklı bir gösteri düzenlenecek. Almanya’dan bu festival için gelen Küspert Ensemle, F. W. Murnau’nun sessiz filmine eşlik edecek. Krzysztof Kieslowski’nin muhteşem filmlerine yaptığı muhteşem bestelerle tanınan Preisner’e festivalde verilecek ödül sebebiyle “Üç Renk Üçlemesi” de sinemaseverlerin huzurunda olacak.

Anılarına Bölümü’nde Metin Bükey, Nino Rota ve Mikis Teodorakis’in müziklerine imza attığı filmler, Müzikaller Ölümsüzdür Bölümü’nde Robert Wise ve Jerome Robbins’in yönettiği “West Side Story” filminin orijinal versiyonu, Milos Forman’ın “Hair”i, Tom Hooper’ın “Cats”i, John Badham’ın “Saturday Night Fever”ı, Martin Scorsese’nin “New York New York”u, Victor Fleming’in “The Wizard of Oz”u, Stanley Donen ve Gene Kelly imzalı “Singin’in the Rain” gibi klasikleşmiş müzikaller, Özel Gösterimler Bölümü’nde Cem Kaya’nın “Aşk, Mark ve Ölüm”, Giuseppe Tornatore’nin “Ennio the Maestro”, Canan Gerede’nin “Aşk Ölümden Soğuktur”, Orhan M. Arıburnu, Sami Ayanoğlu ve Cahide Sonku’nun “Beklenen Şarkı”, Nisan Dağ’ın “Bir Nefes Daha” ve Derviş Zaim’in “Flaşbellek” filmi, Hayat Bir Şarkıdır Bölümü’nde de Leos Carax’ın “Annette”, Gabriel Range’nin David Bowie Belegeseli “Stardust” gibi yakın dönemde vizyonda gösterilmiş iddialı filmler gösterimde olacak.

19 Haziran kapanış ve ödül töreninde İtalyan Büyükelçiliği ve İzmir İtalyan Konsolosluğu’nun katkılarıyla Nino Rota Ensemble, film müziklerinden oluşacak bir dinleti sunacak. Programa ait tüm bilgilere http://kultursanat.izmir.bel.tr adresine bakabilirsiniz.

Ve vizyonda bu hafta!

“Jurassic World: Hakimiyet”
Macera, bilim - kurgu- aksiyon türündeki film Colin Trevorrow yönetmenliğinde. Başrollerde ise Chris Pratt, Bryce Dallas Howard ve Laura Dern yer alıyor. Film, tutuldukları yerden dünyaya yayılarak hayatta kalmayı başaran dinozorlarla insanların tarihte ilk defa bir arada yaşadığı bir döneme tanıklık ediyor. Bu hassas dönem ve denge geleceği yeniden şekillendirerek, insanların artık tarihin en korkunç yaratığı bilinen dinozorlarla paylaştıkları gezegeni yırtıcılara bırakıp bırakmayacaklarını belirleyecek.

“Masumlar”
Filmde yönetmen koltuğunda 2014’de yönettiği “Körlük” filmiyle İstanbul Film Festivali’nde Altın Lale Ödülü’nü kazanan ve Joachim Trier ile birlikte “Dünyanın En Kötü İnsanı”ndan, “Reprise / Tekrar” filmine kadar birçok filmin senaryosunda imzasını gördüğümüz Eskil Vogt yer alıyor. Oyuncular ise Rakel Lenora Flottum, Alva Brynsmo Ramstad ve Mina Yasmin Bremseth Asheim. Gerilim ve dramı izleyiciye en etkiliği haliyle sunacağa benzeyen film, Kuzey’in aydınlık bir yaz mevsiminde büyüklerin bakmadığı hatta görmediği anlarda dört çocuğun oyun oynarken karanlık ve doğaüstü güçlerinin ortaya çıkıp gizemli ve ürkütücü olaylara yol açmalarını konu ediyor. Dört çocuğun dehşet verici gizli dünyalarında yolculuk ediyor.

“Issız Ev”
1 saat 28 dakikalık korku ve gerilim türündeki film, oyuncu Dave Franco’un ilk yönetmenlik denemesi ile beyaz perdeye taşınıyor. Başrollerde Dan Stevens, Alison Brie, Sheila Vand yer alıyor. Film, okyanus kıyısına tatil kaçamağı yapmaya karar veren iki çiftin tatilinin, ilk bakışta mükemmel görünen kiralık evde, evin sahibi tarafından gözetlendiklerini düşünmeleriyle birlikte tatsız bir hal almasını konu ediyor. Kutlama amacıyla başlayan tatil kaçamakları çok geçmeden uğursuz bir havaya bürünür, en derin sırları açığa çıkar ve birbirlerinin hiç görmedikleri yönlerini görmeye başlarlar.

“Aşk Engel Tanımaz”
Dram - romantik türündeki filmin yönetmenliği Nurettin Özel’e ait. Oyuncular, Ömer Aslan, Kardelen Saray, Tevfik Cemal İnceoğlu, Banu Bakikuşağı Çabar, Emin Özbek. Film, küçük yaşta tekerlekli sandalyeye mahkûm olmuş bir genç kız Hürrem ile atanamamış genç Öğretmen Ömer’in dokunaklı hikâyesini konu ediyor. Hürrem tekerlekli sandalyede ve Ömer’de sokaklarda çöp toplayarak hayatını kazanırlar ve zamanla aralarında bir dostluk oluşur. Ömer spor hareketleri yaptırarak Hürrem’i tekrar yürütebileceğini düşünür, doktorlar iyileşme ihtimali yüzde bir dese de, Ömer öğretmen, iyileşme ihtimali binde bir bile olsa denemeye değer der ve genç kızı spor sahasında çalıştırmaya başlar. Ne kızın tekerlekli sandalyede olması, ne de Öğretmen Ömer’in sokaklarda çöp toplayarak ayakta kalmaya çalışması aşklarına engel olmaz, birbirlerine âşık olurlar.

“Mutlu Oyuncak Dükkânı”
Animasyon türündeki filmde H. Sinan Güngör ve Semih Turalı’yı yönetmen koltuğunda görüyoruz. Oyuncular, Elif Gizem Aykul, Hakan Coşar, Elifcan Kamiloğlu. Filmin konusuna gelince, mutlu oyuncak dükkânında yaşamını sürdüren Kıpır’ın, bir başka oyuncak olan Zıpzıp Tavşan Alyanak’ın yolunu kaybetmesi üzerine, arkadaşını evine götürmek için harekete geçmesini konu ediyor.

“Şerr-i Cin”
Korku türündeki filmin yönetmenliği Bülent Aydoslu’ya ait. Başrollerde Buse Sevindik, Bülent Aydoslu, Cansu Orhan, Onur Çimen yelr alıyor. Film, yaşadığı talihsiz bir olay sonrası bir kadının cin kabileleriyle olan mücadelesini konu ediniyor. Film, Evli ve çocuklu bir kadının, yaşadığı bir olayın ardından isyan ederek Allah'a olan imanını ve inancını kaybetmesini ve bu durumun ardından da güçlü bir cin kabilesinin mensubu olan Ziffar adındaki bir cin tarafından sahiplenilmesini konu ediyor.

“Köşk-ü Ammar”
Korku türündeki bir diğer filmimizde Osman Moustafa yönetmen koltuğunda. Oyuncular, Zafer Altun, Seçkin Zenginler, Burçak Kabadayı, Ebru Emre, Kutsal Kaynak. Film, bir prodüksiyon şirketinin, kirası uygun olan bir köşke taşınmasıyla birlikte yaşanan ilginç olayları onu ediniyor. Gerek bahçesindeki mezar taşları gerekse yaralı yüzlü bekçi çalışanları kiracıları huzursuz etse de patron bu durumdan memnundur. Ancak taşındıkları köşkte kendilerini beklenmedik olayların içinde bulanmaktan kaçamayacaklardır.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva