Nedim ATİLLA
Yunan Adaları'nda ilk Türk köyleri
14 Aralık 2015 Pazartesi

Size bugün “atlatma” bir haber vermek istiyorum Son yıllarda İstanbul’da, eşten dosttan en çok duyduğum söz, “Emekliliğimi bir Ege adasında geçirsem” oluyor. Hatta bir Yunan adasına yerleşebilmek için, orada arazi bulmak için “aracılık” önerileri bile alıyorum. Mesleğimin gazetecilik olduğunu unutanlar bu öneriyi getirenler tabii ki…
 

Bu beklentilere karşılık verir mi bilmem ama bu talepleri karşılayacak gelişmeler oldu geçtiğimiz günlerde ve Yunanlıların “Samos” bizim “Sisam” dediğimiz adada ilk Türk köylerinin kurulması için temeller atıldı. Sisamlılar bu işe zaten alışkınlar, adada bir Hollanda bir de İngiliz köyü bulunuyor. Yakında Türk köylerinin kurulacak olması daha bir sevindirmiş onları. Ne de olsa bizim gibi para harcayan yok yurtdışında… Hele Yunan adalarının vergi rekortmeni meyhanecileri bu unvanlarını bizimkilere borçlu olduklarını çok iyi bilirler. Sisam Adası Türkiye’ye en yakın ada. Kıyıdan kıyıya 300 kulaçlık yerler bile var ama Meander Travel’in gemileri ile Kuşadası’ndan bir saatte ulaştığımız için asla uzak sayılabilecek bir mesafe değil. Sisam ayrıca en bozulmamış, “Helen” kimliğini koruyan nadir adalardan biri… Yunan adalarının en büyük problemi tatlı su… Sisam yeterli içme ve tarım sulama suyuna sahip tek ada… Sisam’ın tarla domatesi ve soğanı bu nedenle çok meşhur… Adanın özgün koyun ve keçi ırkları sağlıklı et tüketimi için benzersiz nitelikte.

“Yılda 300 gün güneşli olması” ile ve de Yunanistan’ın da en yeşil adası olması övünen Sisam Adası’ndaki ilk Türk köyü projesi İzmirli bir baba-oğul girişimci tarafından başlatıldı. Girişimciler tarafından üretilecek bağımsız yapılar üzerinde, 50 yıllığına ya da 100 yıllığına “hak sahibi” olunabilecek. Avrupa Birliği, yurttaş hukuku ve miras hukuku geçerli olduğu için de “bu geçici mülkiyet” alınıp satılabilecek, miras yoluyla devredilebilecek. AB ülkelerinde, Türkiye’deki gibi “kuru mülkiyet” girişimcilerde kalırken, “kullanma hakkı” tapuya şerh düşülerek gerçekleşiyor. Köylerde AB ülkesi yurttaşların da aynı koşullarla mülk edinmesi de olası…
Baba-oğul girişimciler Yunanistan’da devlet yetkilileri ile görüşüp, onay aldıktan sonra Türk köylerini kurabilmek için Sisam’da dört ayrı arazi için anlaşma sağladılar. Girişimci baba, benim 20 yıllık arkadaşım. Karşıyaka’da iyi tanınan bir insan… Şimdilik kendi isteği, kurumsal kimliğin öne çıkmasını istediği için ismini yazamıyorum. Ayrıca satış sırasında çok seçici davranmak istiyorlar. Yani evler “herkese” satılmayacak. Komşuluk ilişkilerine önem verilecek proje boyunca. Bu nedenle sadece bir e-posta veriyor.Meraklısı bu adrese mail gönderip bilgi alabilir, öneri getirebilir: sisamdaturkkoyleri @gmail.com 


Arkadaşımın verdiği diğer bilgiler ise şöyle:
+ Sisam’da ev sahibi olmak isteyenlere istedikleri büyüklükte arazi ve villa sunulacak. Tüm araziler deniz kıyısında yer alırken, projede evlerin dışında spor alanları, beach- bar gibi sosyal aktiviteler için alanlar ayrılmış. Tüm hak sahipleri Çeşme, Bodrum, Marmaris’te olduğu gibi evinin önünden ücret ödemeden denize girebilecek.

+ Seçilen proje alanlarında, hastaneye yakınlık, şehir merkezine hızlı ulaşım gibi kriterler gözetilmiş. Evler AB yasalarına uygun olarak depreme dayanıklı inşa edilecekmiş.

***

Öyle sanıyorum ki, bizim dostların yolundan gidecek yeni girişimcilerle Yunanistan’ın Ege adalarındaki Türk köylerinin sayısı hızla artacaktır. Bana bu iş tutar gibi geldi.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tamer Gülünay 18 Haziran 2017 Pazar 16:25

Sisam yani 12. adanın özel bir durumu daha var...Kurtuluş savaşında Yunanı yendiğimiz halde,Balkan savaşları sonunda yenildiğimizden 1913 yılında Yunanın ilhak ettiği Sisam adası neden Lozanda Gündem edilmemiştir,hatta tazminat bile gündem edilmemiştir !!!

Yorumu oyla      11      5  
Tamer Gülünay 18 Haziran 2017 Pazar 16:02

ikinci dünya savaşı bittiğinde,italya yenilmiş,egedeki adalarda boşa çıkmıştı... zaten İtalyanların kullanmadığı bu 12 adalar için Türkiye ve Yunanistan davet edilmişti...Başbakan İnönü gitmedi,ilgilenmedi ve Yunana kaldı !!! (Sisamın bize 1.7 km yakınlığı varken,Yunan ana karasına 25-30 km)

Yorumu oyla      11      5  
Lombak 14 Aralık 2015 Pazartesi 19:27

Bu acaba 17 adayı Yunanlılara peşkeş çektiğimiz için mi oluyor?

Yorumu oyla      13      7  
Doğrucu Davut 14 Aralık 2015 Pazartesi 16:02

Hayin bunlar, yabancıya toprak satıyorlar! Battı yunanistan yıkıldı işgal edildi. :-)

Yorumu oyla      15      7  
İbrahim Yüncü 14 Aralık 2015 Pazartesi 11:36

Nedim'ciğim, Yunanistan adalarında Türklere gayri menkul satmaya başladılar demek.

Yorumu oyla      16      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva