Filiz SEZER
Yapay zekâ sanatçının yerini alabilecek mi?
25 Aralık 2020 Cuma

Son yılların en popüler konularından biri yapay zekânın yaşamımızı ne şekilde değiştireceği hiç kuşkusuz. Bir bilgisayarın tanımlanmış farklı algoritmalar ve yüklenen data yolu ile tıpkı bir insan gibi “öğrenebilir” ve “öğrendiğini üretebilir” hale gelmesi olarak özetleyeceğimiz yapay zekânın dinamik öğrenme süreciyle kontrolden çıkarak insan hayatı için tehlikeli bir hal alıp almayacağı da ayrıca bir merak konusu. Bununla ilgili olarak üretilen senaryolar bilim kurgu filmlerini andırsa da gerçeklikten çok uzak değil.

İnsanoğlunun evrim yolculuğuna çıktığı birkaç milyon yıllık zaman sürecinde, ilk defa tek insan türü olarak yaşadığı bu dünyada sonu acaba yine kendi elleriyle yarattığı bir türden mi gelecek?

Fiziksel adaptasyonu kültürel evrimi neresinden yakalayabilecek?

Normal yaşam süremizde bu soruların cevabını alıp alamayacağımızı kestirmek şimdilik zor görünüyor.

Dijital teknolojiler nicedir sanatın da hem konusu hem de aracı haline gelmiş durumda. Günlük yaşantımıza dahil olan yapay zekâ elbette sanatın gündemine de girmiş bulunuyor. Yapay zekâ kullanılarak üretilmiş eserlerin en ünlü ilk örneği bir grup Fransız sanatçı kolektifi olan Obvious (*) tarafından oluşturulan yapay zekâ algoritması ile yaratılmış Edmond Belamy Portresi’dir.2018 yılındaki bir müzayedede 432.500 Euroya alıcı bulan bu eseri yaratan algoritmanın belli bir estetik düzeyini “öğrenebilmesi” için farklı dönemlerde yapılmış yaklaşık 15.000 portreden bir veri tabanı oluşturulmuş.

Dinamik öğrenme sürecini kullanan bir yapay zekâ ile bir insan tarafından yapılmış eserler birbirine ne kadar benzeyecek, nasıl ayrıştırılacak belirsizliği dışında ortaya çıkan sorunlardan biri sanat ve sanatçı tanımlarının ne şekilde değişeceği olacaktır.

Gerçek sanat nedir, sanatçı kimdir sorularının cevabı içinde bulunulan döneme ve soran kişiye göre değişe gelmiştir. Bundan on binlerce yıl önce mağara duvarlarına resim yapan atalarımızın bu soruyu akıllarından bile geçirmediğine eminiz.  En önemli sanat tarihçilerinden biri olan E.H. Gombrich, “Sanatın Öyküsü” isimli ünlü (ve başucu) kitabında, sanatın yer ve zamana göre birbirinden değişik anlamlara gelebileceğini vurgular ve “günümüzde neredeyse bir korkuluk veya tapınç aracı haline gelen ve büyük S ile başlayan Sanat’ın var olmadığının bilincinde olunmasını” ister.

Nasıl bir veri tabanına ve öğrenen bir algoritmaya sahip olursa olsun, bir insanın sosyal, kültürel ve ekonomik bağlamına, kolektif bilincine, ilişkileri ve etkileşimlerine sahip olmayan bir yapay zekânın “Sanatçı’nın yerini alamayacağını düşünüyorum” ancak sanat üretiminde çok önemli bir araç olduğu da bir gerçek. İster fırça ve boya kullansın isterse de öğrenen bir makine, kendini ifade etme, dünyayı anlamlandırma isteği var olduğu müddetçe insanın yaratım süreci de tükenmeyecektir elbette.

Kendi yaratıcılığı ve yeteneği ile yapay zekâyı bir arada kullanan sanatçılar arasında ilk akla gelen isimlerden biri Refik Anadol’dur.

Şu anda Los Angeles’ da yaşayan, 1985 İstanbul doğumlu olan sanatçı dünyanın pek çok farklı ülkesinde ses getiren çalışmalarını sergiliyor. “Bir veri bir pigment olabilir mi” sorusunun peşinden giderek etrafındaki her türlü bilgiyi veri olarak kullanabiliyor.  Rönesans tabloları ya da doğa fotoğrafları gibi farklı görselleri yapay zekâ merceğinden geçirerek görsel eserler yarattığı gibi, İstiklal Caddesi’ndeki sesler veya Marmara Denizi’ndeki ısı, akışkanlık gibi bir fiziksel mekandaki farklı verileri de dönüştürüp kendi “fırçasından geçiriyor” ve değişen yaşantımızda içinde bulunduğumuz mekânı nasıl deneyimlediğimizi ve mekânsal kavramsallaştırmanın ne şekilde değiştiğini sorguluyor. Sanatçının eserlerini sosyal medyadaki hesaplarından takip etmek mümkün.

Yaratıcılığı açıklarken ilham, sezgi gibi kavramları kullansak da yaratıcı bir fikrin arkasındaki bilgi dağarcığımızdaki eski fikirler arasında kurulan yeni bir ilişki yatar. Bu açıdan baktığımızda öğrenen makinalar ile insan yaratıcılığı tarafından yaratılan eserlerin estetik değeri ile sanat tarihinde nasıl bir yer alacağını zaman içinde göreceğiz.

*: Obvious kolektifindeki sanatçılar: Hugo Caselles-Dupré, Pierre Fautrel, and Gauthier Vernie

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva