Tayfun MARO
Türkiye değişimin neresinde?
15 Nisan 2022 Cuma

Ilımlı İslam ve kimlik siyaseti, ülkede neo liberal düzenin sosyolojik yapısını kuran iki ana unsurdur.

Seksen darbesiyle Türkiye’de önü açılan liberal dönemde gerek Sünniler gerek diğer inanç grupları öne çıkarken, Etnisite gruplarının başını da Kürt hareketi çekiyor.

Sistem nimetlerine pek ulaşamayan veya uzak durmayı tercih eden bu gruplar, yeni ekonomik düzenin tüketim kültürüyle buluşacak ve kapitalizmin Amerikan hayali büyüsüne kapılacaktı.

Ancak,uluslararası kapitalist sistemin içinden geçtiği ağır bunalım sonucu sistemin dengeden çıkması, neo liberal dönemi sonlandırma ihtiyacını doğurmuş bulunuyor.

Yeni bir çağın şafağındayız. Öyle bir şafak ki değerler sisteminde çöküş sürerken Dünya yönetilebilir olmaktan hızla uzaklaşıyor.

Türkiye için durum daha da kötü; bu bunalıma hazırlıksız yakalandı… Ekonomik programıyla, siyasal yaşamıyla, yönetim biçimiyle, hukuk sistemiyle, üniversiteleriyle, tarımıyla sorun yüklü bir ülke.

Kimilerinin aklı almasa da insanlığın yaşadığı bu büyük bunalımın adı, uygarlık krizidir.

Pandemi eşliğinde dayatılan yeni normale göre, tüketim alışkanlıkları değişmek zorunda; ihtiyaçlar hiyerarşisi yeniden oluşacak.

Çünkü tüketirken tükendik. İnsanlık sonunda tükeniş çağına girdi.

Arabası, giyim kuşamı, kullandığı markalar, gittiği mekanlarla statü sahibi olanlar, uyduruk yüksek okul diplomasıyla bilgiliymiş gibi ortalıkta dolananlar, üretime yabancılaşan sistem, sağıyla soluyla sistemden beslenen siyaset soytarıları… “Roma’nın son günleri” gibi...

Dünya dijital devrime hazırlanıyor.

Türkiye, kırk yılın sonunda, neo liberal saçmalıklarla heba ettiği bir dönemi sonlandırıyor. Bunu başarabilirse dijital devrime yönelecek…

Uluslararası sistemde yaşanan bunalım, “NATO’nun bekçiliğini yaptığı” demokrasiyi değil ama otoriter rejimleri öne çıkarmaya başladı.

Öyle görünüyor ki kapitalist sistemin dijital devrimle çatışması, yönetim biçimlerini de tartışmaya açacak.

Gel gör ki ancak eteklerdeki taşlar döküldükten sonra, ülke ölçeğinde, “Ne yapmalı?” veya “Nasıl yapmalı?” gibi sorulara yanıt aramak mümkün olacak.

Bu ahval ve şerait içinde, Batı ile görece tartışmalı ilişkilerine rağmen, altılı masada süren mutabakat arayışları değerlidir.

Değişim sürecinde Doğu ve Batı Bloku ile kurulan ilişkileri ille de “emperyalizmin kucağında oturmak” olarak ifade etmek, doğru değil. İlişkilerde ülke yararını önde tutmanın pekâlâ mümkün olduğunu, Cumhuriyet’in kuruluşundan biliyoruz.

Toplumsal mutabakat, Cumhur ve Millet ittifakından öte, Türkiye’nin varoluş meselesidir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 20 Nisan 2022 Çarşamba 10:13

Bak Türk ordusu toplumsal mutabakatı Kandil''de sağlıyor.

Yorumu oyla      2      3  
Çözümü söylüyorum 15 Nisan 2022 Cuma 21:56

Asakiri Mansure-i Yavaş.

Yorumu oyla      2      3  
T. Maro 15 Nisan 2022 Cuma 13:49

Osman bey, Dünya yönetilebilir olmaktan hızla uzaklaşıyor, çünkü kapitalist sistem tarihsel olarak yolun sonunda... Otoriter rejim arayışları genel olarak büyük bunalımlarda ortaya çıkıyor, çünkü güvenlik yitimi kitleleri kendi içine kapatıyor, benzerleri bir araya getiriyor. Uluslararası sistemde süren sıkıntıları işaret etmek istemiştim. Mevcut düzene karşı çıkanların demokrasi taleplerini eleştirmek haddim olamaz. Sorularınız için çok teşekkür ederim. Saygılarımla...

Yorumu oyla      2      3  
Osman 15 Nisan 2022 Cuma 11:56

"Dünya yonetilebilir olmaktan hizla uzaklasiyor" derken, Tek Kutuplu Dünya Duzeninden kopusu mu elestiriyorsunuz? Mevcut duzene karsi cikmak Otoriterlik, Diktatorluk ve Dünya Duzeni icin tehdit olarak degerlendirmek ne kadar dogru?

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva