Nedim ATİLLA
Şadan Hoca’dan hayat dersleri
31 Ocak 2023 Salı

“Halikarnas Balıkçısı başkalarının çizdiği çizgiden gitmek özgürlüğüme dokunuyor'' diye çizgili kâğıt kullanmaz” demiş … 1977 yılında TRT’de yanına staja gittiğimde söylemiş Şadan Gökovalı ben de not etmişim.

Zaman kolay geçiyor. Şadan Hoca’yı kaybedeli bir yıl olmuş.

***

Şadan Gökovalı “Ben Halikarnas Balıkçısı / Doğdum, Sevdim, Öldüm” kitabına Halikarnas Balıkçısı ile ilgili şöyle bir anısıyla başlar : “Vaktiyle Doğulu bir hükümdar ülkesinin bilginlerini çağırıp, “ben” demiş, “insanlık tarihini öğrenmek istiyorum. Yazıp bana getirin!”

Bilginler günlerce uğraşıp, üç cilt kitap getirmişler, Hünkar: Bunu okuyamam, daha kısa yazın, demiş. Bilginler bu kez, haftalarca çalışıp, tek cilt kitapla gelmiş Hünkar'ın karşısına. Hünkar: Bunu okumaya vaktim yok, bana bir tümceyle özetleyin insanlık tarihini ! Bilginler aylarca uğraşıp çıkıp Hakan'ın karşısına; demişler ki:

“İnsanlar Doğdular, Savaştılar, Öldüler!..”

“Sen, dedik, sen nasıl özetlersin insanlık tarihini?

Hiç düşünmeksizin şöyle dedi:

İnsanlar Doğdular, Sevdiler, Öldüler!..”

***

Hoca’nın doğum günlerini 16 Mart’ta Kaygıseki’de kahkahalar atarak kutlardık.

2020’deki son doğum gününde Bilge Umar Hocamızla beraber kutlamıştık yine…

Aşağıya Gökova’ya kendi deyimi ile Cova’ya indiğimizde bize meşhur öyküyü anlatırdı… Marmaris Yolundaki ağaçlı yolun hikayesini… O hikayeyi sanırım ilk kez Gazeteci Sedat Kaya kaleme aldı. Daha sonra çeşitli yerlerde sık sık ama imzasız karşıma çıktı. Şimdi zamanıdır bu hikayeyi paylaşalım:

Tarih 1938'di. O yıllar Ege'nin kuş uçmaz, kervan geçmez bir köyünde, bir muhtar halkla elele vererek önemli işlere imza atıyordu. Muhtar aydın, çalışkan, çok sevilen, doğayı çok seven, çok bilge bir insandı… Yörede nam salmıştı…

Köylüler muhtara besledikleri güvenle özverili çalışırdı… Köylerine yol, köprü, okul gibi bir çok eser diktiler. Ancak, bölge bataklıktı... Tüm ova sivrisinek yuvasıydı. Bu nedenle sıtma gibi salgın hastalıklar köylüyü canından bezdirmişti. İnsanlar ölüyordu.

Muhtarın o güne kadar 8 kız çocuğu olmuş, 4'ü maalesef ölmüştü. Son çocuğu erkek doğdu. Muhtar erkek çocuğun şerefine halkına söz verdi. O bataklık kurutulacaktı. Çünkü bataklık kurursa, sıtmanın da kökünü kurutacaklardı… İnsanlar yaşayacaktı..

Dönemin valisi de çalışkan, görev bölgesini ve bölge halkını düşünen, üstelik muhtarı çok seven biriydi. Muhtar ve köylüler valiye gittiler. Bataklığı ve onun neden olduğu hastalıkları anlattılar.

Vali, muhtarı ve köylüleri dinledi. Bilim insanlarına danıştı. Sonunda çare bulundu

Bataklığı besleyen sularını kesmenin tek yolu okaliptüs ağacıydı… Lakin ülkede bu ağaçtan yoktu..

Yörede yaşayan dünyaca ünlü bir yazar girdi devreye.. Avusturalya'dan yüzlerce Okaliptüs fidanı getirildi. Köylüler kadın erkek hep birlikte işe koyuldu.

Fidanlar 3 kilometre boyunca tüm ovaya cetvelle çizilmiş gibi karşılıklı dikildi. Ve ağaçlar büyüdükçe bataklık kurudu. Sivrisineklerin ve hastalıkların da kökü kazındı… Böylece muhtar, erkek çocuğunun şerefine halkına verdiği sözü tutmuş oldu...

Bugün Marmaris'e ya da Datça'ya karayoluyla gelenler, Sakar'dan Gökova'ya indiklerinde iki tarafı dev okaliptüs ağaçlarıyla çevrili uzun ince bir yola hayran kalıyorlar. Mola verip, o seyri doyumsuz yolda fotoğraf çektiriyoruz.

Yolun iki tarafındaki okaliptüsler 1938 yılında Gökova köylülerinin diktiği fidanlar... Bazılarının boyu 20 metreyi geçti… O muhtar Gökova köyü muhtarı Mehmet Gökovalı… O dönemin valisi Recai Güreli… Peki, muhtarın oğlu kim biliyor musunuz? Şadan Gökovalı... Muhtar Mehmet'in oğlu.. Halikarnas Balıkçısı'nın manevi evladı… Bir bilge adam... Bir bilim insanı.

***

“Kafam Şişti Düşüne Düşüne/ Belleğimin Dibi Delindi/ Söylesene Yahu Şadan/ O Tanrıçanın Kızlık Soyadı Neydi?” (Ali Yüce- Tanrılar Parlamentosu)

Ardından yazı yazılacak önemde ne çok insan biriktirmişiz.

Hocama saygı ile…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Alpaslan Bilen 1 Şubat 2023 Çarşamba 09:41

Sevgili Nedim Usta. Aklına , hafızana sağlık! Covalı Şadan Abimizi ne güzel çizmişsin!

Yorumu oyla      3      3  
Naciye Düzenli 1 Şubat 2023 Çarşamba 01:07

Ege Üniversitesi de bizim de en çok sevdiğimiz hocamızdı.Anısı öyle çoktu ki

Yorumu oyla      3      3  
Hakan 31 Ocak 2023 Salı 23:09

Çok güzel bir öykü ile anmışsınız Şadan Gökova''yı ,rahmet üstüne olsun. Kaleminize sağlık.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva