Nedim ATİLLA
Küçük bir samimiyet testi
7 Haziran 2020 Pazar

5 Haziran 2020 de geride kaldı… Ne kadar çok yazıldı, ne kadar çok konuşuldu… Merak ediyorum bu konuşanlar, yazanlar, çizenler gerçekten de her gün iklim kriziyle ilgileniyor mu?

Mesela duşta suyun ısınmasını beklerken akan suyu başka bir kovada kaç kişi topluyor?

Saygı duyulması gereken bir gezegenimiz olduğunu kaç kişi samimiyetle anımsıyor…

Bir an için bizi düşünmeye veya büyük kaygıya götürecek ve hemen sonra buharlaşacak düşüncelerimiz mi var yoksa…

Bazı dostlar sordular, “Bu 5 Haziran’ı pas geçtin” dediler. Bekledim, okudum, dinledim… Samimiyet sorgulaması yaptım. Kendimde, yakın ve uzak çevremde…

Şimdi yazabilirim. Ben bir sivil toplum gönüllüsü çevreye saygılı bir insan olarak, hemen her konuda olduğu gibi hevesimi kolay kolay kaybetmem. Dostlarımla her yıl 5 Haziran’da gerçekleştirdiğimiz “Ölmeme Günü”nde her gün olduğu gibi, dikkatleri yemeğimize, nasıl üretildiğine ve bizi besleyen ve bizi yaşattıran çevre ile yakın ilişkimize getirmeye çalışırız.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1972’den beri “çevre lehine hareket etmek için mevcut en ünlü günde” dünyamız iyiye mi gitti kötüye mi? 1974'ten beri her yıl 5 Haziran'da kutlanıyor malum… 46 yılda ne değişti acep?

***
 

Birleşmiş Milletler bu yıl “biyoçeşitliliğin savunulması” teması ile açıkladı 5 Haziran’ı: “Biyoçeşitliliğin korunması gezegen ve içinde yaşayan varlıklar için şarttır. Brezilya, ABD ve Avustralya'da yangınlar; Doğu Afrika'daki keçiboynuzu istilaları ve şimdi Pandemi… Küresel bir salgın, insanların ve içinde yaşadığımız yaşam ağlarının karşılıklı bağımlılığını göstermektedir. Doğa bize bir mesaj gönderiyor. ”

Evet Slow Food da Biyolojik çeşitliliği çok önemsiyor. Bunun için bir Vakıf kuruldu.  Ne diyor Slow Food: “Biyolojik çeşitliliğin savunulması için mücadele çok önemli hale geldi, çünkü tüm gezegenin ve insanlığın kendisinin hayatta kalması için mücadeleye ihtiyaç var.  Biyolojik çeşitliliği kaybedersek küresel iklim krizi ve bu günlerde yaşadıklarımızla gördüğümüz gibi yıkıcı sonuçları olan bulaşıcı hastalıkların gelişimi ”

2010-2015 yılları arasında 32 milyon hektar orman kayboldu; son 150 yılda mercan kayalıkları yarı yarıya azaldı. Buzullar şaşırtıcı oranlarda eriyor, okyanuslarda kirlilik büyürken denizin verimliliğini tehdit ediyor. Yaban hayatı türleri, son 10 milyon yıl içinde olduğundan on kat daha hızlı yok oldu. Önümüzdeki 10 yıl içinde, bilinen dört türden biri gezegenden silinmiş olabilecek.

Kitlesel yok oluşun eşiğindeyiz; ve eğer bu yolda devam edersek, biyoçeşitlilik kaybının gıda ve sağlık sistemlerinin çöküşü de dahil olmak üzere insanlık üzerindeki ciddi etkilerinin tanığı olacağız. Hem de kısa bir süre sonra…

Bu türden yazıları yazdıktan sonra endişe ve sinir bozucu güçsüzlük duygusu ile boğulmamak için iyi haberler aramaya yöneliyorum. İyi haber bulamayınca da gelsin müzik kanalları…

***

Yazıya samimiyetle başladık ya. Kişisel olarak yaptığımı yazayım: Alışveriş yaptığımızda, seçimlerimiz önemlidir, eylemlerimiz politik ve ekonomik organizasyonu etkileyebilir düşüncesinden hiç vazgeçmiyorum. Sadece ve sadece küçük üreticiden alışveriş yapıyorum.

Eğer kendimizi yararlı hissetmek istiyorsak ve gerçekten geleceğimiz ve gezegenimiz için somut bir şeyler yapmak istiyorsak, gerçek gıda üretenleri desteklemek fikrinden vaz geçmemeliyiz.

Samimiyet testinin birinci kuralı budur.

***

Bugün de Dünya Gıda Güvenliği Günü… Kutlu olsun

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hamza 8 Haziran 2020 Pazartesi 19:53

Kime ne tasiyorsun Nedim aga

Yorumu oyla      2      4  
Esin Kurt 8 Haziran 2020 Pazartesi 00:25

Yazınızı ilgiyle okudum..Ben de artık alışverişimi büyük marketlerden yapmıyorum. Oralardaki çeşitlilik bizleri sarhoş ediyor ve ihtiyacımız olmasa da gereksiz çok ürün alıyoruz .Mahalle bakkalımdan ve çevremdeki mini marketlerden alıyorum

Yorumu oyla      3      4  
7 Haziran 2020 Pazar 15:40

Düştü suyun ısınması bizde hemen oluyor. Sanırım sizin sistemde sorun var.

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva