Nedim ATİLLA
Gerçek gıdanın peşinde…
25 Haziran 2020 Perşembe

Farkındasınız biliyorum, yinelemekte zarar yok: Ne kadar çok konuşuyoruz son haftalarda gıdayı ve tarımı. Merak etmeyin sadece biz değil bütün dünya “gerçek gıdanın peşinde”… Milyonlarca insan yaşamlarının virüsün bir sonucu olarak tamamen değiştiğini görmüş durumda. Üç aydır başka bir dünyada yaşıyoruz. Bu değişimin farkında olanlar kısa, orta ve uzun vadede başarılı olacaklar. Farkına varmayanlara bu yeni dünyada maalesef yer yok…

AB Komisyonu, biyolojik çeşitlilik kaybını durdurmak ve sağlıklı ve sürdürülebilir bir gıda sistemi oluşturmak yoluyla Avrupa’nın dayanıklılığını güçlendirmek üzere kapsamlı bir yeni Biyoçeşitlilik Stratejisi ile Çiftlikten Çatala Stratejisi’ni kabul etti malum… From FarmtoFork… Türkçeye “Topraktan Çatala” diye de çevirebiliriz. Bu çoktandır gündemde olan bir mevzu idi ve geçen Mayıs ayının sonunda AB bu projeyi resmen açıkladı, bu köşede de yazmıştık. Biyolojik çeşitliliğin korunması kadar önemli bir konu “Topraktan Çatala” meselesi… Elbette burada üretici kadar önemli olan bizleriz, yani tüketiciler. Sadece “gerçek gıdanın” peşinde koşan tüketiciler olarak bu işin gerçekleşmesini sağlayabiliriz….

Günümüzde tüketici davranışı, gıda sektöründe en önemli parametre… Her şey değişiyor, satın alma alışkanlıklarında, tercihlerinde, tüketiminde önemli olan tüketicinin tavrı… Gıda üretiminin kalitesi ve güvenliğini daha çok merak eden tüketiciler var şimdi…

AB’nin geliştirdiği “Avrupa Yeşil Anlaşması”aslında sadece tüketicinin “gerçek gıda” taleplerine bağlı bir durum. Çünkü gerçek gıda için olmazsa olmaz birinci madde biyoçeşitlilik stratejisi… Tohumların ve türlerin korunması… İkincisi ise “Çiftlikten Çatala” … Tüketicinin gerçek gıda talepleri üzerine tarımsal üretimin hangi amaçlarla, hangi standartlara uyacağı veya hangi mevcut standartları koruyacağını ortaya koyuyor….

İki stratejinin karşılıklı olarak birbirlerini güçlendirmesi ve doğayı, çiftçileri, tarım işletmelerini ve tüketicileri rekabetçi bir sürdürülebilir geleceğe yönelik olarak harekete geçirmesi hedefleniyor.

Daha önce de yazmıştım, tarım zararlılarının itlafında kullanılan zehirli ilaçların (pestisitleri) 2030’a kadar yüzde 80 oranında azaltılması da gözetilen bir başka hedef. Pestisitlerin azaltılması gerçek gıdanın olmazsa olmazı… Salgınla birlikte en büyük risk grupları arasında obezlerin, kötü beslenenlerin bulunması, AB komisyonunun “Çiftlikten Çatala” projesi çerçevesinde, insanların lokmalarını saymaktan çok ne yiyeceklerine karışacağı anlamına geliyorlar. “Daha sağlıklı” gıda gerçek gıdada en önemli adım…

Bugüne kadar “Özgürlükçü” yanını hep en önce ortaya koyan AB’nin bundan sonra sofra düzeninde o kadar da özgürlükçü olmamasını beklemek hatalı olmaz…

***

Yineliyorum. Bu iş bir gerçek gıda stratejisidir. Belgenin satır başları da şöyledir:

İnsanlık ve üzerinde yaşadığımız gezegenin sağlığının ve gıda değer zincirindeki tüm aktörlerin geçim kaynaklarının korunması;

Kara ve denizlerin sürdürülemez kullanımı ve doğal kaynakların aşırı kullanımına son verilmesi, kirlilik ve istilacı yabancı türler ile mücadele;

Pestisit kullanımında yüzde 50 azalma, gübre kullanımında en az %20 azalma sağlanması;

Çiftlik hayvanları ve su ürünleri yetiştiriciliği için kullanılan antimikrobiyal ilaçların satışında %50 azaltım;

Organik tarım yapılan tarım arazilerinin toplam tarım arazilerinin %25’ine ulaşması;

AB Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi’ni bu iki stratejiyi ve içerdiği taahhütleri onaylamaya, tüm vatandaşlar ve paydaşları da kamuoyu danışma sürecine katılmaya davet ediyor.

***

Bu durum Türkiye’de nelere yol açacak?

Avrupa Komisyonu’nun hazırladığı belgeleri değerlendiren Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu’nun sözleri durumu özetliyor: “Umut ediyoruz ki Tarım ve Orman Bakanlığımız da sivil toplumun ve halkımızın haklı taleplerini dikkate alarak, pestisitsiz yani zehirsiz bir tarım için hızla AB’ye paralel adımlar atar. Unutmayalım ki yıllarca bizleri ve çocuklarımız zehirleyen pestisitler yasaklandıktan onlarca yıl sonra bile doğamızda, su kaynaklarımızda var olmaya ve bizleri zehirlemeye devam edecek. Her ne kadar bu gelişmeyi olumlu karşılasak da AB Komisyonu, Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Tarım ve Orman Bakanlığı gibi kurumların sorumlulukları ve görevleri doğayı, insan sağlığını ve biyolojik çeşitliliği korumak için önlemini baştan alan politika, strateji ve uygulamalar geliştirmektir. Zehirlerin onlarca yıl kullanımına izin verdikten sonra yasaklamak değil zararlarını baştan tespit etmek, hiç uygulamaya sokmamak ve alternatif uygulama ve teknikleri desteklemektir.”

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Enver Olgunsoy 25 Haziran 2020 Perşembe 14:44

Nylon gıdaya ciddi cezalar getirilmezse gercek gida hayal olarak kalir..

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva