Neşe ÖNEN
Bilime ihanet ve doğanın intikamı
22 Mart 2020 Pazar

Gözle görülemeyen, elle tutulamayan, koklanılmayan, duyulmayan ama tüm canlıların hayatını yok edebilecek kapasiteye sahip güç nedir diye sorsam! Kolayca yanıtlayabilir miyiz? Sanmıyorum... Corona virüsü pandemisinden sonra galaksimizde, insanlar tarafından görünmez olan ve hayatlarımıza hükmeden, kimbilir daha bunun gibi ne kadar güç olabilir diye düşünmeye başladım ister istemez. İnsan uygarlığı, bu güçleri keşfetme yolculuğunun adına bilim diyor.

Bilim özetle; evreni yarattığına inanılan Yaradan’ın insanlara sunduğu imkan ve araçlar bütünüdür. Ancak bu tanım önemli bir unsur eklenmezse eksik ve sakat kalır zira yeryüzünde aklın ve sağduyunun rehberliğinde yönetilmeyen hiç bir araç ve imkan doğru sonuçlara ulaştırmaz. Akılcı kurallara dayanan yöntemleri izlemeyen deney ve analizler gerçekçi olamazlar. Doğruluğu geçici olarak kabül edilen tezler, belli bir mantık ve öngürü çerçevesinde sınıflandırılmadıkça genellemeler yapılamaz. Kısacası herhangi bir sorunun teşhis, tanı ve çözümü ya da tedavisi insan aklının değerlendirme ve muhakeme etme melekeleri olmadan hayata geçirilemez.

Peki neden, insan aklına gerektiği gibi başvur muyoruz? Aklı kullanmak; yoğun bir emek süreci ile beraber, doğadaki tüm varlıklarla uyum içerisinde ve ayırımclık göstermeden tüm insanlarla işbirliği gerektirdiği için mi, bazılarımız, akıl yolunu tercih etmekten imtina ediyor? Yoksa bunun yerine, bazılarının, “ben falanca dindenim ve Allah’a kendi ritüellerime uygun olarak ihtiyaçlarımı arz ederim ve O da beni duyar” demesi daha mı kolayına geliyor? Oysa Yaradan’ın bireysel olarak dua etmemizi değil, birbirimizle yardımlaşarak, bölüşerek ve ortak aklı paylaşarak ihtiyaçlarımızı karşılamayı öğrenmemizi istediğini düşünmek daha makul değil mi?

Üstelik, bilime katkıda bulunanlar, insanlığa ve tüm canlılara en çok faydası olanlar olduğuna göre Allah’a giden yolu da bilimsel çaba ve özveriler olmaksızın bulmak olanaklı sayılmaz. İnsanı ve yaşamı merkez alan böyle bir anlayış dini inançları asla dışlamaz. Çünkü dinler önce insan için vardır. Kanımca, şu Corona virüs günlerinden çıkarılacak en önemli ders budur; insanı ve yaşamı koruma çabası bilimden başlar ve bilimden geçer... İnsana ve doğaya saygı duyan hiç bir faaliyet bilimi reddedemez. Reddettiği takdirde doğaya ve insana da ihanet etmiş olur ki Corona virüsü pandemisinde olduğu gibi, doğa mutlaka intikamını alır...

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva