Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae Myung ile ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

CHP Buca’da yönetim istifa etti!
CHP Buca’da yönetim istifa etti!
İçeriği Görüntüle

"Yatırım yapacak Koreli şirketlere her türlü desteği vereceğiz"
"Kendisi hayatın zorlukları ile daha çocuk yaşta karşılaşmış, doğru bulduğu yolda ilerlemiş ve Kore halkının teveccühünü kazanmıştır. Uzun yıllardan sonra Güney Kore'den Cumhurbaşkanı düzeyinde ziyarete gerçekleşmesinden memnuniyet duyuyoruz. Bizim gibi Korelilerin de Türkiye'yi kardeş ülke olarak nitelendirmeleri bizlere mutluluk veriyor. Kore savaşında omuz omuza savaştık ve kan kardeşi olduk. 23 bine yakın Mehmetçiğimizi gönderdik. Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz, hayatta olan Kore gazilerimizi minnetler selamlıyoruz. Bildiğiniz üzere Güney Kore ile diplomatik ilişkilerimizi 1957 yılında başlattık. 2012 yılında ise ülkelerimiz aralarında stratejik ortaklık tesis ettik. 2027'de diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 70. yılını kutlayacağız. Birlikte düzenleyeceğimiz etkinliklerle taçlandıracağız.

Bugün kapsamlı görüşmeler yaptık. Ticaretten turizme, altyapıdan ulaştırmaya pek çok alanda işbirliği imkanlarını ele aldık. Yapay zeka, yarı iletkenler ve batarya teknolojileri inovasyon ve yenilebilir enerji alanlarında ciddi bir potansiyel bulunuyor. Rüzgar enerjisi alanında iş birliğini öngören önemli bir belge imzalandı. Koreli dostlarımız kan plazması alanında ortak bir projeyi hayata geçirmek için anlaşma sağlandı. 15 milyar dolarlık ticaret hacmine yaklaştık.

10 milyar sınırını ortak gayretlerle çoktan aştık. Daha dengeli ticari ilişkiler için serbest ticaret anlaşmamızın gözden geçirilmesi ihtiyacına dikkat çektim. Hyundai'nin Kocaeli'nde elektrikli araç üretecek olması bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. Togg'dan sonra ülkemizde tamamen yerli elektrikli olacak yeni bir üretim süreci başlayacaktır. Yatırım yapacak Koreli şirketlere her türlü desteği vereceğiz.

"İki devletli çözümü savunuyoruz"
Güney Kore'nin Suriye ile diplomatik ilişki tesis etmesinden memnuniyet duyduk. Farklı coğrafyalarda da birlikte çalışabileceğimizi düşünüyoruz. Gazze'de Türkiye ve Güney Kore olarak ateşkesin devam etmesini ve iki devletli çözümü savunuyoruz.

Bağımsız Filistin devletinin kurulması adil bir barışın temel koşuludur. Bu çerçevede Türkiye olarak bu yönde adım atmamış tüm dost ülkelerden Filistin devletini tanımasını bekliyoruz. Ukrayna bağlamında çatışmaların durması ve tarafların diplomatik çözüme yönelik adımlar atmasına dair tutumumuz hiç değişmedi. Zelenski ve Putin ile son bir haftada görüşmelerim oldu. Türkiye olarak kalıcı barış için yürütülecek tüm diplomatik girişimlere destek vermeye devam edeceğiz."