HABERLER>TARIM
18 Şubat 2022 Cuma - 09:54

ZMO Başkanı KDV indirimini değerlendirdi: Fiyatların düşmesi için...

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Hakan Çakıcı, temel gıda ürünlerinde yüzde 1’e çekilen KDV’nin fiyatlara etkisi olmayacağına dikkat çekerek, kalıcı bir düşüş için üreticinin her anlamda desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Çakıcı, "Kısa süreli olarak tüketicinin rahatlamasını sağlar ama o fiyatlar tekrardan eski rakamlarına döner. Üreticinin desteklenmesi lazım" dedi.

ZMO Başkanı KDV indirimini değerlendirdi: Fiyatların düşmesi için...

Ceren KORKMAZ – EGEDESONSÖZ Son bir yılda gübreye gelen zamların toplamı yüzde 441’e ulaştı. Gübrede yaşanan bu artış üreticileri son derece etkilerken durum sadece bununla kalmadı. Mazot, ilaç, sulama gibi tüm girdilerde de fiyat artışları yaşandı. Bu durum üreticinin tarım yapmasını zorlaştırırken bazılarının ise sürece direnememesi ve tarımı bırakmasına yol açtı. Ne yazık ki bu zorlukları sadece üretici değil tüketici de yaşadı. Üreticinin ekonomik nedenlerle az mahsul çıkarttığı ürünü tüketici de yüksek fiyattan almak zorunda kaldı.

Tüm bunların ışığında gübredeki olağanüstü zammın üreticiye etkileri ve önümüzdeki süreçte gıda fiyatlarına yansımaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Hakan Çakıcı, üreticinin desteklenmesiyle sorunların hafifleyeceğine işaret etti.

GÜBREDEKİ ZAM VERİMİ DÜŞÜRDÜ, FİYATI ARTIRDI
Gübreyi yüksek fiyattan alan üreticilerin bunu ürün fiyatlarına yansıtmak zorunda kaldığını söyleyen Çakıcı, ekonomik açıdan zorlanan üreticilerin ise ya eksik gübre kullandığını ya da hiç kullanamadığını belirterek “Yılbaşından önce de yeni yıldan sonra da zamlar gelmeye devam etti. Üreticiler kışlık ekim yapılan ürünleri için gübreyi yüksek fiyattan aldılar ve kenara koydular. Tabii alabilenler bunu başardı... Gübreyi yüksek fiyattan alanlar da ürünlerine bu fiyatı yansıttılar. Zaten mazot, gübre, ilaç, sulama gibi girdilerin hepsi arttığı için tüm ürünlere yansıdı. Gübre özelinde bakarsak; aşırı pahalılandığı için üretici ya eksik gübre atmak zorunda kaldı ya da hiç atamadı. Tam gübre atanlar ise maliyet olarak kötü etkilendi. Arpa, buğday gibi kışlık yetişen hububatlarda eksik gübre atanların ürünlerine Haziran ayında yansıyacak. Düşük ürün elde etmek zorunda kalacaklar. Verim alamamış olacaklar. Zaten geçmiş yılda kuraklık nedeniyle verim düşüklüğü vardı. Kış döneminde bu kuraklık sorununu bir miktar aştık fakat şimdi de gübredeki zam nedeniyle sıkıntımız var. Tabii bunlar hububatta geçmiş dönemin yansıması... Ki zaten pırasa lahana gibi kışlık sebzelere de yansıdı. Hep yüksek fiyatları gördük. Bahardaki ekimde de bu risk bizi bekliyor. Bu aylarda meyve ağaçlarında taban gübresi adıyla bir gübre vermek gerekiyor. Gübredeki zammın etkisini bu açıdan göreceğiz. Yine ya eksik gübre atacak üretici ya da normal gübresini kullanarak maliyetli üretim yapmış olacak. Sonrasında yine Nisan’da sebze ekimleri başlayacak orada da etkilerini göreceğiz” şeklinde konuştu.

GIDADA UCUZLAMA OLMAYACAK
Gübre başta olmak üzere çiftçinin üretimindeki tüm girdilerin zamlanmasının gıda fiyatlarına büyük ölçüde yansıyacağını dile getiren Çakıcı, “Tüm bunlara bakıldığında gıda da ucuzlama olmayacak. Sadece gübreyle bitmiyor. Tüm girdilerimiz ithal ve Türk Lirası’nın değerinin düşmesiyle daha da pahalılaşmaya neden oluyor. Sera ürünlerinde ise zaten sürekli üretim olduğu için bu maliyetlere hep yansıdı. Çünkü bu üretimde yoğun girdiler var. Sürekli sulama, gübreleme ve ısıtma kullanma olayları var. Bunların da hepsi dışa bağımlı olduğu için otomatik olarak ürün fiyatları yükseliyor. Önümüzdeki dönemde böyle devam edecek. Vatandaşın alım gücünün düşmesiyle de gıda krizi yaşanıyor ve yaşanmaya devam edecek” dedi.

KDV DÜŞÜŞÜ ÇİFTÇİYE YARAMADI
KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesini değerlendiren Çakıcı; bu çözümün geçici olduğunu, yapılması gerekenin çiftçinin girdilerindeki KDV’yi indirmek olduğunu söyleyerek şunları ekledi:

“KDV yüzde 1’e indi ama bu geçici bir çözüm. Aslında bizim sorunumuz üretimi artıramamak... Arzı artırmamız lazım ki fiyatı düşürelim. Marketteki fiyatı KDV ile düşürmenin çiftçiye faydası yok. Onun üretimini desteklemiyor. Kısa süreli olarak tüketicinin rahatlamasını sağlar ama o fiyatlar tekrardan eski rakamlarına döner. Üreticinin desteklenmesi lazım. Girdi maliyetlerini düşürülmesi gerekiyor. Bu KDV azalışı çiftçiye verilen mazot, elektrik, gübre gibi girdilerde yapılsaydı bu ileri ki dönemde bize artı olarak gelecekti. Tarımda bir sonraki dönemin planlanmasını yapmak zorundasınız, anlık çözümlerle gıda krizini çözemezsiniz. Bu sebeplerden üretici sayısı gittikçe azalıyor ve beraberinde de eksik üretim görülüyor. Bunun sonucunda ürünlere yüksek fiyatlar yansıyor. Böyle bir kısır döngüye giriyoruz.”

GIDA ENFLASYONU VE ZAMLAR ÜRETİMLE ÇÖZÜLÜR
Üretim ve gıda krizinin nasıl çözüme kavuşturulacağı sorusuna yanıt veren Çakıcı, çiftçinin gelirini yükseltecek ve üretime yönlendirecek tarım politikalarına dönmek gerektiğini ifade ederek, “Üretim planlaması yapmamız lazım. Önümüzdeki yılı görüp ona göre hareket etmek zorundayız. Tabii bunları da verilere göre yapmak gerekiyor. Verilerimiz ne kadar güvenilir ve doğruysa tabii... Öngörüde bulunulması gerekiyor. Çiftçimize rekolteyi, taban fiyatları ve destekleri öncesinden açıklayıp güven vermemiz gerekiyor. Önünü görmediği ve zaten borçlu olduğu için ‘Ekmem daha iyi!’ diyor. Ekilmeyen 3 buçuk milyon hektar civarında arazi var. üretim seferberliği yapılması gerekiyor. Bu havzada bu ekilecek ve bunun fiyatı bu olacak gibi... Gıda enflasyonu, elektrik zamları gibi tüm gündem konuları dönüyor, dolaşıyor üretimi vuruyor” sözlerini ekledi.

 
Bornova'da bahar hazırlığı...Fidanlar toprakla buluşuyor!
 
CHP'li Sertel'in şikayeti sonrası jet atama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EİB pestisit sorununu masaya yatırdı... Günah keçisi ihracatçı!
Taze meyve sebze sektörü, 2021 yılında gerçekleştirdiği 3 milyar 82 milyon ...
İzmir'de e-ticarette iş birliği protokolü imzaladı
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO), Tarım ve Orman Bakanlığı ...
Bakanlıktan Bayındır'a dev tahsis!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bayındır’da 600 bin ...
 
Rusya kotanın artırılmasını istedi
Rusya Tarım Bakanlığı, Türkiye’den domates ithalatına yönelik kotanın ...
14 Şubat hazırlıkları tamam... Üreticilerin yüzü güldü!
Özellikle tarım alanında bölgenin ve ülkenin önemli merkezlerinden biri ...
Nedim Atilla’dan İzmir'e tarım politikası övgüsü: Kaliteli işler yapılıyor!
‘Slow food’ hareketinin kurucu liderlerinden biri olan Yazar Nedim Atilla, ...
 
Sebzeyi don vurdu... Fiyatlar ne zaman düşecek?
Sert geçen kış ayı sebze üretimini vurdu. Domates, patlıcan, salatalık ...
Egeli kadın çiftçiler AGROEXPO'da yarıştı!
17. AGROEXPO Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapsamında 7 ilden ...
Toprak, et krizine dikkat çekti: Süt veren inekler kesiliyor!
Kırmızı ve beyaz ette çok büyük bir sıkıntı yaşandığını, fiyatların çok ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva