HABERLER>EKONOMİ
4 Mart 2016 Cuma - 12:53

Zeybekci’den çarpıcı enflasyon çıkışı!

AK Parti Denizli Milletvekili ve Ekonomi eski Bakanı Nihat Zeybekci, eflasyonla mücadelede yöntem değişikliğine gitmek gerektiğini söyledi.

Zeybekci’den çarpıcı enflasyon çıkışı!

Zeybekci, 2000'li yıllarda uygulanmaya başlayan IMF destekli enflasyonu düşürme programlarının modasının geçtiğini belirterek, "Türkiye'de enflasyonun sebebi talebin çok yüksek olması değil, üretimin yetersiz olmasıdır. Bu sebeple, enflasyonla mücadelede yapmamız gereken en önemli şey arzı, üretimi, büyümeyi teşvik etmektir. Üretimi artırmak için yapılması gereken şey enflasyonla mücadele politikamızı değiştirmektir. Bunun da ilk adımı; faiz oranlarını düşürerek, yatırımları teşvik edecek ucuz finansmana erişimi kolaylaştırmaktır" dedi.

Yazılı açıklama yapan Ekonomi eski Bakanı ve AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, 2000'li yılların başlarında uygulanan IMF destekli enflasyonu düşürme programları ile Türkiye'de enflasyonla mücadelede yöntemin sıkı para politikaları uygulamaları olduğunu söyledi. Zeybekci, "Söz konusu dönemde uygulanan bu politikalar, finansal bir krizde olan Türkiye için fayda sağlamış olsa da, halen enflasyonla mücadelede kullanılan yöntemlere temel teşkil etmektedir. Ancak Türkiye artık finansal krizde değildir. Aksine yıllık en az yüzde 5 büyüme hedefi olan, dinamik, gelişen bir ülkedir. Dolayısıyla modası geçmiş kriz dönemi politikaları, büyük hedefleri olan, edilgen değil, etken ekonomi olma yolunda ilerleyen Türkiye için artık geçerliliğini yitirmiştir" dedi.

Hastalığın enflasyon olarak tespitinin doğru olduğunu, ancak uygulanan yüksek faiz tedavisinin yanlış olduğunu belirten Zeybekci, "Uygulanan yüksek faiz politikası kendi enflasyonunu üreterek, Türkiye'yi içinden çıkılmaz bir faiz-enflasyon sarmalına sokmaktadır. Türkiye'de enflasyonun sebebi talebin çok yüksek olması değil, üretimin yetersiz olmasıdır. Enflasyonla mücadelede yapmamız gereken en önemli şey arzı, üretimi, büyümeyi teşvik etmektir. Üretimi artırmak için yapılması gereken şey enflasyonla mücadele politikamızı değiştirmektir. Bunun da ilk adımı, faiz oranlarını düşürerek, yatırımları teşvik edecek ucuz finansmana erişimi kolaylaştırmaktır. Amacımız geçici çözümler geliştirmek değil, kalıcı, yapısal politikalar üretmek olmalıdır" diye konuştu.

TÜİK tarafından açıklanan şubat ayı enflasyon rakamlarına göre yıllık enflasyonun yüzde 8.8 artış gösterdiğini, küresel krizden sonraki dönemde Türkiye'nin hedefi olan yüzde 5 seviyesinin çok üzerinde gerçekleşerek ortalama yüzde 8 düzeyinde seyrettiğini vurgulayan Zeybekci, enflasyonla mücadele faizleri yüksek tutarak başarının artık mümkün olmadığını söyledi. Zeybekci, "Dünyadaki gelişmelere baktığımızda da faiz politikasının enflasyon üzerindeki başarısızlığını görmek mümkündür. Dünyanın önemli ülkelerinde piyasada canlanma sağlayarak, deflasyondan enflasyona geçme çabasıyla uygulanan ve çalışmayan düşük faiz politikasının tam tersi Türkiye'de uygulanmaktadır. Türkiye'de üretime, büyümeye ve istihdam artışına ihtiyaç vardır. Sanayicimizin, iş adamlarımızın ucuz likiditeye ve finansmana ihtiyaçları vardır. Finansman maliyetlerini ne kadar düşürebilirsek, firmalarımızın ucuz finansmana erişimini ne kadar kolaylaştırabilirsek, ekonomimizde o ölçüde daha fazla üretim, yatırım yapılacak ve istihdam imkanları oluşacaktır. Üretimdeki artışla birlikte, enflasyonda kalıcı ve gerçek tedavi sağlanmış olacak ve Türkiye yüksek faiz-yüksek enflasyon sarmalından çıkabilecektir" diye konuştu. (dha)

 
IŞİD ve El Nusra için 20 bin üniforma!
 
Abdullah Gül'den 'Boydak' açıklaması
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
SABUNCU 5 Mart 2016 Cumartesi 21:04

AHADA ALIN BİR YALANCI DAHA

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Kız Kardeşim' İzmirli kadınlarla buluşuyor
İzmir Ticaret Borsası, İzmir Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü ile İl Milli ...
Altında tarihi rekor: Fiyatlar resmen uçtu!
Altının gram fiyatı, 119,50 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ...
İzmir’in tartışmalı tesisi yeniden ihaleye çıkıyor!
İlk ihalede teklif gelmemesi üzerine İTO ve İTB’nin satın almak için ortak ...
 
İzmirli firmalardan 3T fuarı çıkarması
Türkiye’nin en büyük ve kapsamlı marka fuarlarından biri olan 3T; 14. ...
İzmirli firmaların başarı almanağı: Sıtmaya bile çare oldular!
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve Yaşar Üniversitesi işbirliği ile yürütülen ...
Becker'in 2016 hedefi yüzde 20 büyüme!
Merkezi Almanya’da bulunan, dünyanın önde gelen endüstriyel otomasyon ...
 
İzmir'de 7.Shoexpo heyecanı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen ...
Aile Bakanı: 1 aya kadar 1500 psikolog alacağız
Bakan Ramazanoğlu, "Bir aya kadar bin 500 psikolog alacağız. Toplum hizmetleri ...
İzmir’de Marble bereketi!
Son yıllardaki hamlesiyle dünyanın en büyük fuar organizasyonları arasında ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva