HABERLER>EKONOMİ
4 Mart 2016 Cuma - 09:42

İzmirli firmaların başarı almanağı: Sıtmaya bile çare oldular!

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve Yaşar Üniversitesi işbirliği ile yürütülen ‘İzmir Yenilik Başarı Hikayeleri’ projesi İzmirli firmaların neler başarabileceğini ortaya çıkardı.

İzmirli firmaların başarı almanağı: Sıtmaya bile çare oldular!

Diğer firmalara ilham verebilmeyi amaçlayan proje kapsamında genç firmalar, Türkiye’nin alternatif enerji kaynaklarından başlayarak flora zenginliğine kadar tüm temiz kaynaklarından nasıl katma değer elde edilebileceğini gösterdi.

Afrika’nın sıtma hastalığına bile çare bulan İzmirli firmalar ilaç ve kozmetik sektöründe de fark yaratmayı hedefliyor. 

İZMİR’İN 20 BAŞARILI YENİLİK PROJESİ
İZKA ve Yaşar Üniversitesi Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nin katkılarıyla hazırlanan ‘İzmir Yenilik Başarı Hikayeleri’ projesinin sonuçları Selçuk Yaşar Kampüsü’nde düzenlenen Yenilik Meydanı Panelinde sunuldu. İzmir’deki firmalar tarafından gerçekleştirilen başarılı yenilik (inovasyon) çalışmalarını ortaya çıkarmak ve tanıtmak amacıyla hazırlanan projede tespit edilen 20 çalışma ise kamuoyuna tanıtıldı. Panele İZKA Genel Sekreteri Murat Yılmazçoban, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer ve çok sayıda firma yetkilisi katılırken panelin ana tema konuşmacısı Onuk Taşıt Sanayi CEO’su Dr. Ekber Onuk oldu.

İZMİR YATIRIM İÇİN CAZİBE MERKEZİ
Ülkelerin kalkınmışlık düzeylerini inovasyon üzerine yaptıkları yatırımlarla artırabileceğini belirten İZKA Genel Sekreteri Murat Yılmazçoban, İzmir’in yetişmiş insan kaynağı ve artan teknolojisiyle yeni yatırımlar için cazibe merkezi haline geldiğini söyledi. İZKA’nın 14 milyon Liralık Teknolojik Üretim ve Yenilik Mali Destek Programı çerçevesinde 29 projeye destek verdiğini hatırlatan Yılmazçoban, “Yenilik alanında çalışmalar yapan gerek üniversiteler gerekse de sanayi kuruluşları ile işbirliklerimiz devam edecektir” dedi.

HEDEF İLERİ TEKNOLOJİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME OLMALI
2015 yılı itibariyle Küresel Yenilikçilik Endeksinde Türkiye’nin 143 ülke içinde 58’inci sırada yer aldığını ifade eden EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Almanya ve ABD gibi ülkeler yerini Çin ve Hindistan gibi ülkelere kaptırmamak için üretim modellerini, teknolojik gelişmelerle en üst noktaya getirme gayretindeler. Makinelerin, kendilerini ve üretim süreçlerini yönetmeye başladıkları süreci kapsayan Sanayi 4.0; nesnelerin interneti, 3D yazıcılar, bulut bilişim, robotlar akıllı sistemler aracılığıyla akıllı üretimleri hayata geçirecektir. Böyle bir sitem içerisinde; ileri teknoloji, sürdürülebilir büyüme ve nitelikli eğitimi içeren üç boyutlu bir yaklaşımın hayata geçirilmesine acilen ihtiyacımız var” diye konuştu.

YENİLİKÇİLİK VE GİRİŞİMCİLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULACAK
Rektör Prof. Dr. Cemali Dinçer de Yaşar Üniversitesi’nin Yenilikçilik ve Girişimcilik Araştırma Merkezi’ni hayata geçirmek için çalışmalara başladığını duyurdu. Panelde konuşan Prof. Dr. Dinçer, “Üniversiteler bilgi üretir, araştırma ve geliştirme yapar, bunları sektörle paylaşır ve dolayısıyla topluma hizmet eder. Yaşar Üniversitesi olarak Türkiye’de eşine ender rastlanan ARGE, İnovasyon ve Girişimcilikten sorumlu bir rektör yardımcılığı kurduk. Beklentimiz bu birimde üretilecek bilgi ve teknolojilerin ülkemizin gelişmesine katkı sağlamasıdır. Yeni bir merkez kurma çalışmalarımız da başladı. Mütevelli heyetimizin desteği ile çok yakın bir zamanda Yenilikçilik ve Girişimcilik Araştırma Merkezi’ni hayata geçirmeyi planladık” dedi. 

DÜNYANIN EN HIZLISI OLMAYI HEDEFLEDİ
Türkiye’de seri üretim için tasarlanan ilk otomobil Anadol STC-16’nın proje lideri, MRTP hücümbot konseptinin yaratıcısı, ayrıca Savunma Sanayi Müsteşarlığı Mühendislik ve Tasarım Ödülü, V. Teknoloji Başarı Ödülü, Industrial Design Excellence Award bronz madalya gibi pek çok ulusal ve uluslararası ödülün sahibi olan Dr. Ekber Onuk ise 1997 yılında kurulan Yonca-Onuk A. Ortaklığı’nda hayata geçen projeleri anlattı. Bugüne kadar Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü için onlarca süratli tekne dizayn eden şirketin dünyanın 8 ülkesinde de 140’ın üzerinde hücum botunun bulunduğunu belirten Onuk, 70 knot hızla dünyanın en hızlı hücum botunu üretmeyi hedeflediklerini söyledi.

YABANCI HAYRANLIĞIMIZ BİLGİ EKSİKLİĞİMİZDEN
Trafik kazasında hayatını kaybeden oğlu Kaan’ın tasarımı olan hücum botları üreterek aynı zamanda oğlunun hayallerini ve eserlerini de hayata geçirdiklerini ifade eden Onuk, Türk savunma sanayisi için dünyada nitel üstünlük sağlayacak ürünleri üretmeyi amaçladıklarını söyledi. Ulusal kaynaklı tasarımların önemine değinen Mühendis ve Tasarımcı Onuk, “Ulusal kaynaklı tasarımları amaçlarına en büyük engel olarak gören ve yabancı ürünleri pazarlayarak kolay kazanç elde etmek gibi kısır hedefleri güdenler bilgi eksikliğinden doğan yabancı hayranı kişilerdir. Savunma sanayinde global anlamda rekabetçi olabilmek için üretim yatırımının yanında AR-GE’ye önemli kaynaklar ayırmakla mümkün olabilir. Türkiye dünyanın en önemli askeri güçlerinden birine sahip ve jeopolitik durumu itibariyle bu gücünü kendi kaynaklarına dayanmak önceliğiyle artırarak sürdürmek durumundadır. Ayrıca unutulmamalı ki Türkiye’nin ihraç ettiği bir ürünün ortalama kilogram fiyatı oldukça düşük. Dünyada tanınmış lüks spor otomobillerin kilogram fiyatı 70-80 Euro civarı. Bizim ürettiğimiz hücum botları ise silah sistemleri olmadan kilogram fiyatı 200 Euro’ya kadar çıkabiliyor” dedi.

NASIL BAŞARDILAR?
Proje kapsamında tespit edilen 20 şirketin başarılı yenilik çalışması ise İzmir Yenilik Başarı Hikayeleri kitabında anlatıldı. Kitapta yer alan çalışmalardan bazıları şöyle oldu:

5S Makina Sanayi ve Ticaret Ltd. Şirketi 
“5S Makina, İtalyan bir müşterisinin 120 metrelik kuru yük gemisi için elevatör konveyör yani bir çeşit taşıma sistemi tasarladı. Patentle korunan ve kendi kendine otomatik olarak boşaltım yapabilen en yüksek kapasiteli bu gemi benzerlerinden daha ucuza mal olması ve açığa toz çıkarmamasıyla da ekolojik açıdan üstünlük sağladı.”

Bilims Enerji Mühendislik İletişim Bilişim Teknoloji Sanayi ve Tic. Ltd. Şirketi  
“Donanım ve yazılım tasarımı, siber güvenlik ve teknik danışmanlık hizmetleri veren firma Lodos ismini verdiği rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları için bir veri toplama cihazı tasarladı.”

Bionorm Doğal Ürünler Sanayi ve Ticaret Ltd. Şirketi
“Kozmetik ve ilaç sektörü için bitkilerden elde edilebilecek organik moleküller üzerine çalışan firma, Türkiye florasanı çok değerli buluyor. Türkiye’nin flora zenginliğinden faydalanarak katma değer yaratan ürünleri hayata geçirmeyi hedefliyor. Firmanın kurucu ortaklarından Prof. Dr. Erdal Bedir ise ilaç sektöründe kullanılan bir molekülü yüzde 98 saflıkla üretmeyi başardı. Bu ürünün ihraç fiyatı kilo başına 10 bin doları bulurken, kilo başına ithal girdilerin toplam miktarı 200 dolara ulaşabiliyor.”

İSONEM Yapı Kimyasalları ve Boya Sanayi Ticaret Limited Şirketi
“Isı yalıtımına ve yapı kimyasallarına yönelik pek çok ürüne sahip olan firma, 100’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Firma, sivrisinek kovucu bir boya üreterek Afrika’da eboladan daha yaygın ve ölümcül bir hastalık olan, yılda 17 milyon insanı öldüren Afrika’ya özgü sivrisineklerden bulaşan sıtma hastalığının büyük ölçüde önüne geçmeyi başardı.”

 
CHP’li Bakan: ‘Bağımsız olmayan bütçeye’ hayır!
 
Flaş: HDP fezlekeleri Başbakanlık'ta!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Becker'in 2016 hedefi yüzde 20 büyüme!
Merkezi Almanya’da bulunan, dünyanın önde gelen endüstriyel otomasyon ...
İzmir'de 7.Shoexpo heyecanı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen ...
Aile Bakanı: 1 aya kadar 1500 psikolog alacağız
Bakan Ramazanoğlu, "Bir aya kadar bin 500 psikolog alacağız. Toplum hizmetleri ...
 
İzmir’de Marble bereketi!
Son yıllardaki hamlesiyle dünyanın en büyük fuar organizasyonları arasında ...
İTO Davutoğlu ile Çipras’ı ağırlayacak!
Mülteci sorununa çözüm için İzmir’de bir araya gelecek Başbakan Davutoğlu ...
İzmir’in Şubat turizmi raporu: 4 Suriyeli, 38 Rus ve 9200 Alman!
Geride kalan yıla göre turist sayısında yüzde 24’lük düşüş yaşanırken, ...
 
Zeytinyağı fiyatlarıyla ilgili önemli açıklama
Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Semerci, ilkbahar ...
İzmir enflasyonu yine Türkiye’ye geçti!
İzmir’de Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,02 düşüş, bir önceki ...
Enflasyon 8 ay sonrası eksi çıktı!
Enflasyon şubat ayında yüzde 0,02 düştü. Yıllık enflasyon yüzde 8,78'e geriledi.
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva