HABERLER>DÜNYADAN
3 Kasım 2021 Çarşamba - 08:07

Yunan gazeteci Midilli'deki cehennemi anlattı

Yunan gazeteci Fotini Lambridi, Ayvalık açıklarında Yunanistan’ın Midilli Adası’nda yaşanan mülteci dramını gözler önüne serdi. Kıyılarda nöbet tutan kimliği belirsiz kişiler, kaçak olarak adaya girmeye çalışan sığınmacılara kötü muamele yapmakla kalmıyor, paralarını ve cep telefonlarını alıp gecenin bir vakti teknelerle Türkiye’ye geri sürüyor.

Yunan gazeteci Midilli deki cehennemi anlattı

Yunan haber sitesi TVXS, gazeteci Fotini Lambridi imzasıyla yayınladığı bir haberde, Yunan makamlarının, Ayvalık’ın karşısındaki Midilli Adası’na gelen sığınmacıları Türkiye’ye zorla geri itmek için başvurdukları insafsız uygulamaları ifşa etti.

“Midilli, sığınmacılar için tam bir cehennem” denilen haberde, korktukları için isimlerini açıklamayan bazı Midilli sakinlerinin, tüyler ürpertici ihbarları yer aldı. Midilli sakinleri Yunan gazeteci Fotini Lambridi’ye tanık oldukları olayları şöyle anlattı:

PLAKASIZ MOTORLAR 
“Daha önce üniformalılar vardı. Temmuzdan bu yana ise adanın Sikaminia sahilinde plakasız motosikletlerle dolaşan sivil kıyafetlileri görüyoruz.

Atina’dan gönderildiklerini söyleyen bu sivil kıyafetlilerin işi, sığınmacıları karaya çıkıp fotoğraf çekmelerine fırsat vermeden toplamak. Kıyıya çıktıktan sonra koşarak zeytinliklerde gizlenen sığınmacıları buluyor ve ellerini kablo kelepçeleri ile bağlıyorlar.

Cep telefonlarını ve cüzdanlarını toplayıp bilmediğimiz bir yere götürüyorlar. Hava karardığında ise aynı sivil kıyafetlilerin, yanlarında sığınmacılar ile birlikte adanın Plomari sahiline gittiklerini görüyoruz.”

‘GERİ YOLLUYORLAR’ 
“Sığınmacıları, Plomari sahilindeki bir noktadan sandallara bindirerek Türkiye’ye geri yolluyorlar. Bu sandallarda yeni doğmuş bebekleri bile görenler var. Yaz ortasında bir sandal battı. Hava gayet iyiydi. Sandalın durup dururken batması imkânsızdı. Bir sivil toplum örgütü, kurtarma botu ile bölgeye yaklaşmaya çalıştığında, sahil güvenlik unsurları izin vermedi.”



KAYIP KIZLAR VE DAYAK 
“Yine yaz mevsiminde sığınmacı kampında yaşayan bazı insanları alıp Türkiye’ye zorla geri gönderdikleri bile oldu. Gözlerimiz çok şey gördü. Dominik Cumhuriyeti’nde gelip Midilli’de kaybolan kızlar vardı. Muhtemelen kadın tüccarlarının kurbanları oldular. Yedikleri feci dayaklardan, acı içinde bağıran sığınmacılar da gördük. Eskiden pek çok sığınmacıyı kurtarmıştık. Bugün ise casuslukla suçlanmak korkusuyla, kendilerine battaniye bile veremiyoruz.

Adada, Sahil Güvenlik ile işbirliği yapan bir Midilliliyi görevlendiren BM Mülteciler Komiserliği de sığınmacılara artık pek yardım etmiyor.”

Yunanistan’da eylülde onanan sığınmacı yasasının 40’ıncı maddesinde, Sahil Güvenlik’ten izin almadan kurtarma operasyonu yapan sivil toplum örgütlerine bir yıla kadar hapis ve 6 bin Euro’ya kadar para cezası öngörülüyor.

Midilli’de 2017’de yaklaşık 18 bin sığınmacı yaşıyordu. Pandemi, Yunanistan anakarasına sevk edilenler ve Yunan makamlarının şiddet de kullanarak, sığınmacıları, hayatlarını tehlikeye atma pahasına karaya çıkmadan engellemeleri sonucu, Midilli’de göçmen sayısı 5 bine geriledi.

Yunanistan’a (Ege ve Meriç üzerinden) son bir yılda sığınmacı geçişleri yüzde 92 azaldı. Geçen yıl ocak-ekim döneminde 29 bin 500 sığınmacı Yunanistan’a girebilmişti. Bu yıl bu rakam sadece 2 bin 400.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ise sığınmacılara reva gördüğü kötü muamele için Yunanistan’ı defalarca para cezalarına mahkûm etti.

LAMBRIDI KİMDİR 
Aynı zamanda söz yazarı da olan Fotini Lambridi, 1975’te ABD’de doğdu. 1995 yılından bu yana Etnos gazetesi, devlet televizyonu ERT ve çeşitli radyolar ile haber sitelerinde çalıştı. Midilli ile ilgili TVXS’teki haberine ise bazı başka haber siteleri de yer verdi. (Hürriyet) 

 
Sınırda ABD-Yunanistan işbirliği hızlanıyor
 
Eğer yatırılmadıysa emekliliğiniz uzar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sınırda ABD-Yunanistan işbirliği hızlanıyor
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Roma’da ABD Başkanı Joe Biden’a “Rahatsızız” ...
Hollanda'da maske ve mesafe kuralı geri getirildi
Hollanda'da corona virüs kartı uygulamasının kapsamı genişletildi. Uygulamanın ...
Kabil'de art arda şiddetli patlamalar
Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Sardar Mohammad Daud Khan askeri hastanesinin ...
 
Elon Musk'ın serveti Güney Afrika'nın milli gelirini aştı
Dünyanın en zengin insanı olan Elon Musk'ın serveti Bloomberg Milyarder ...
Yanardağdan lav akışı devam ediyor
İspanya’nın güneybatısındaki La Palma adasında bulunan Cumbre Vieja Yanardağı'nda ...
Pentagon'dan kritik Türkiye açıklaması
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, ABD ile Türkiye savunma ...
 
Lionel Messi: Barcelona'ya dönmek istiyorum
Sezon başında efsanesi olduğu Barcelona'dan ayrılarak PSG'ye transfer ...
Musk'tan hodri meydan: Kanıtlarlarsa satacağım!
Dünya Gıda Programı Direktörü'nün dünyadaki açlık krizinin çözümü için ...
Brezilya'da mağara çöktü: 9 kişi hayatını kaybetti
Brezilya'nın Altinopolis kentinde sivil itfaiyecilerin eğitim aldığı mağara ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva