HABERLER>EKONOMİ
11 Ocak 2023 Çarşamba - 08:47

Yumurta fiyatları kanatlandı!

Pandemiden önce tanesi 50 kuruş olan yumurta, geçen yıl 75 kuruştu. Bugün itibariyle marketlerde 3 liradan aşağıya yumurta satılmıyor. Sanayici bu işten zarar ettiğini söylerken, tüketici de yumurtalı ürünler üreten esnaf da rakamların sürekli artması üzerine, işte bu soruyu soruyor: "Tavuklar sahiden altın mı yumurtluyor?"

Yumurta fiyatları kanatlandı!

MUHİTTİN AKBEL / EGEDESONSÖZ - Ete, süte, peynire, sucuğa hasret kalan insanlar, artık yumurtaya da uzaktan bakmaya başladı. Pandemi öncesi tanesi 50 kuruştan satılan orta boy yumurta, geçen yıl 75 kuruştu. Şu günlerde marketlerde orta boy yumurtanın tanesi 3-4 lira aralığında satılırken, bazı yumurtalar 5, hatta 6 liralık etiket taşıyor. 30'luk bir koli yumurta ortalama 90 liradan satılırken, iriliğine göre bu rakam 120'yi buluyor. Yumurta fiyatlarının kanatlanmasında başta elektrik ve yem fiyatlarının aşırı pahalanmasının büyük etkisi olduğunu belirten üreticiler, artan maliyetlerden dert yanarken, tüketiciler de çocuklarına bir yumurta bile yediremez hale gelmekten şikayet ediyor.

ESEN: ÜRETİM MERKEZİNDEN TANESİ 1,5 LİRAYA ALIYORUZ
İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı İhsan Esen, sektöründe yumurtanın un, şeker ve yağ gibi en çok kullanılan ürün olduğuna dikkat çekerken, yumurta zamlarına da yetişemez olduklarını söyledi. Endüstriyel üretim yumurtayı üretim merkezinden 1,5 liraya aldıklarını belirten Başkan Esen, "Pandemi öncesi 30'luk bir koli yumurtayı 15 liraya alıyorduk, geçen sene 22 liraya aldık. 2023 itibariyle 55 liraya çıktı 30'lu bir koli yumurta. Kullanacağımız yumurtanın bir kolisinin 2 kilo gelmesi lazım. Eğer 2 kilo olmazsa, 2 kilo gramajına uymazsak, çıkardığımız ürünlerin dengesi bozulur. Yumurta girdisi de her hafta artıyor" dedi. Yumurta üreten sanayicilere göre bir yumurtanın 3 liradan aşağıya olmaması gerektiği görüşüne tepki veren Esen, "Eğer 3 liradan yumurta alırsak, bu yaptığımız tüm ürünlerin fiyatlarını etkiler. Böyle bir şey olsun istemiyoruz, yumurta fiyatlarındaki artış durdurulmalı" çağrısında bulundu.

VATANDAŞ, YUMURTAYA BİLE HASRET KALDI
Üç çocuk annesi Hacer hanım, okula giden çocuklarına artık haftada iki gün yumurtalı kahvaltı yaptırabildiğini söyledi. En küçük boy yumurtayı bile 2,5 liradan güçlükle erişebildiğini belirten Hacer Hanım, "En basit beslenme ürünü yumurtaya bile hasret kaldık" diye yakındı.

TAVUK ÇİFTLİKLERİ TEK TEK KAPANIYOR
Yumurta ve beyaz et üreticisi Dünya Food İhracat İthalat A.Ş. şirketinin Genel Müdürü Onur Fırat ise sektörün sıkıntılarını dile getirdi. Piyasadaki yumurtaların yüzde 95'inin, kendileri gibi kafes yetiştiriciliği yapan firmalar tarafından üretildiğini belirten Fırat, "Hammadde ve işçilikteki büyük artışlar, enerjideki artışlar, yumurta maliyetlerinin yükselmesine sebep oldu. Marketlerde yüksek yumurta fiyatları görebilirsiniz ancak bizden çıkış fiyatı 1,5 lira ve biz zarar ediyoruz. Yumurta sektörü külliyen zarardadır. Bu durum yıllardır böyle. Çok sayıda çiftlik kapandı. Faaliyetini sürdüren çiftliklerde üretim yarı yarıya düştü. Bir koli yumurta, bizde nakliye hariç 45 lira. Tüm tavuk çiftliklerinin ciddi anlamda elektrik gideri, yem gideri var. Bunları üst üste koyduğumuz zaman yekün teşkil ediyor. Bunun üstüne amortisman giderlerini koymuyoruz bile.Bugün 200 binlik bir kafesin maliyeti 800 bin euro civarında. Sektör zor durumda. Eğer böyle giderse önümüzdeki süreçte daha çok çiftlik kapanabilir. Bazı çiftlikler de kapasite düşürebilir. Bu iş artık sürdürülebilir olmaktan çıktı" diye konuştu.

YUMURTAYI ZARARINA SATIYORUZ
Hiçbir zammın yumurtaya yapılan zam kadar göze batmadığını öne süren Genel Müdür Onur Fırat, tüm üretici şirketlerin kredi borçları olduğunu, eğer yeni çiftlik kapanmaları olursa çiftlikten yumurta çıkışının tane bazında 3 liraya çıkabileceğine vurgu yaptı:

"Her şeye zam geliyor, ancak yumurtaya zam geldi mi, herkes yumurtaya yapılan zammı konuşuyor. Bu da bizi çok üzüyor. 30'lu bir koli yumurta, 2 kilo gelir. İki kilo yumurta 45 liradır. 2 kilo proteini biz bugün 45 liraya satıyoruz. 45 liraya bir kiloyu bırakın, yarım kilo et alarak protein ihtiyacınızı karşılayabilir misiniz? Mümkün değil. Bugünkü yumurta markası şirketlerin hepsinin kredi borçları var. Eğer yeni kapanışlar olursa, sektörün toparlanması gecikirse, bu halk, çiftlikten 3 liraya çıkmış yumurta yemek zorunda kalır. O zaman marketlerden bir yumurta 7 liraya mı satılır, 10 liraya mı satılır, bilemiyorum. Beyaz etten de zarar ediyoruz. Bugün bütün piliç etinin maliyeti 35 liradır. İnternet sitelerine girin, araştırın, 29 liraya satıyorlar. Geçen yıl tavuk yeminin tonu 3 bin 200 liraydı. Bugün, 7 bin 800 lira. Bu ağır yükün altından 1,5 liraya yumurta satarak kalkmak mümkün değil."

 
Benzinde uygulanan indirim pompaya yansıdı
 
Sahte fizyoterapist hayatını kararttı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pasaportta harç farkı krizi
Yeni yıl sonrası pasaport harçlarına zam geleceğini duyanlar Nüfus İl ...
Emekliye ödenecek ek gösterge farkı belli oldu
2022'de emekli olan kamu görevlilerine 3600 ek gösterge düzenlemesinden ...
'İstihdamda rekor ileri seviyeye taşındı'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, istihdamın 31,6 milyon kişiye ...
 
Kasım ayı işsizlik rakamları açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım 2022'ye ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı.
SGK çalışanlarına fazla mesai ücreti verilecek!
SGK Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Sigorta Primleri ...
Kahve fiyatları füze gibi!
15 ay önce kilosu 60 liradan satılan çekilmiş kuru kahvenin fiyatı, bugün ...
 
İzmir'de ekmeğe bir zam daha!
İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer alan Halk Emek’e, Ağustos 2022'de ...
Galatasaray borsada da yatırımcıları sevindirdi!
Dün oynanan Fenerbahçe-Galatasaray derbisini 3-0 kazanan Galatasaray'ın ...
Euro rekora koşuyor!
Euro, 20 lira seviyesini aşarak yeni bir rekorun eşiğine geldi.
 
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva