HABERLER>EGE
8 Kasım 2014 Cumartesi - 14:14

Yırca’da jiletli teller aşıldı, direnişi yeni fidanlar…

Soma’nın Yırca Köyü’nde zeytin nöbeti devam ediyor. Öğle saatlerinde Kolin'in termik santral yapmak için jiletli tel ile çevirdiği alana giren köylüler, köklenen ağaçların yerine zeytin fidanları dikti. Ziraat Mühendisleri Odası'nın desteği ile araziye 8 bin adet fidan dikilecek. Yırca Köylüleri'nin Avukatı Hasan Namak ise acele kamulaştırma kararı alınmış olsa bile zeytin ağaçlarının kesilemeyeceğini belirterek, Kolin'in suç işlediğini söyledi.

Yırca’da jiletli teller aşıldı, direnişi yeni fidanlar…

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Dün sabah saatlerinde özel güvenlik görevlileri eşliğinde 6 bin civarında zeytin ağacının katledildiği Soma'nın Yırca köyünde direniş devam ediyor. Zeytin ağaçlarının köklenmesi nedeniyle büyük üzüntü yaşayan Yırca köylüleri ve çevreciler, zeytin nöbetine devam etme kararı aldı.
 
Köylüler sabah saatlerinde özel güvenlik elemanlarının çekilmesinin ardından şirketin termik santral kuracağı 480 dönümlük alandaki jiletli tellerin bir bölümünü traktörlerle ve alkışlar eşliğinde yıktı. Köylüler köklenen zeytin ağaçlarının yerine sembolik olarak yeni zeytin ağaçları dikti. 



Yırca köylüleri, mahkemenin dün verdiği karar doğrultusunda zeytinliklerinin acele kamulaştırılamayacağını belirterek, araziyi yeniden zeytinlik haline getireceklerini açıkladı. Ziraat Mühendisleri Odası da köklenen zeytinlerin yerine 8 bin zeytin ağacı dikmek için Türkiye  genelinde kampanya başlattı. Köylüler önümüzdeki günlerde zeytinlik alanı sürüp yerine zeytin fidanı dikecek.


 
Köylüler, şirketin mahkeme kararını bile beklemeden zeytinleri kesmesine büyük öfke duyarken, çoğunu kendi elleriyle diktikleri zeytinleri kurtaramadıkları için de oldukça üzgündü. Yırca Köyü'nün kadınları zeytin nöbetinin yapıldığı alanda pişi yaptı, kurulan kazanlarda aşure pişirdi.
 
SUÇ DUYURUSU
Yırca Köylüleri'nin Avukatı Hasan Namak ise acele kamulaştırma kararı alınmış olsa bile zeytin ağaçlarının kesilemeyeceğini belirterek, Kolin'in suç işlediğini söyledi. Mahkemenin acele kamulaştırma kararının yürütmesini durdurduğunu dile getiren Namak, Zeytin Yasası'na göre acele kamulaştırma kararının zeytinlerin kesilmesinı haklı kılmayacağını söyledi. Namak,  Tarım İl Müdürlüğü'nün verilerine göre termik santral alanında köklenen ağaç sayısının 7 bine yaklaştığını belirterek, şirketin hukuksuz uygulamasına karşı mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Özel güvenlik elemanlarına ve şirkete karşı suç duyurusunda bulunduğunu belirten Namak, pazartesi günü de 50'ye yakın köylünün suç duyurusu için mahkemeye gideceğini açıkladı.

ARTIK 500 BİN KİŞİYİZ!
Öte yandan köylüler ve çevreciler sembolik olarak dikilen fidanların yanında toplantı yaptı. Buluşmada konuşan Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın, “Artık bu topraklar bizim… 6 bin zeytin gitti, 16 bin dikeceğiz… Bundan önce 500 kişiydik, şimdi 500 bin kişiyiz” dedi.



KATLİAMIN FOTOĞRAFI
Öte yandan Yırca’da 6 bin zeytin ağacının kesilmesinden sonra oluşan görüntü yürekleri burktu. Yeni termik santral için yapılan kesim sonrası bölgede çorak bir alan oluştu.

KOLİN’DEN AÇIKLAMA
Kolin Şirketler Grubu, Soma'nın Yırca Mahallesi'nde 6 bin zeytin ağacının kesildiği yere yapılacak Termik Santral ile ilgili Danıştay'ın verdiği 'yürütmeyi durdurma' kararıyla ilgili açıklama yaparak, "Hukuka uygun şekilde hareket edilecektir" dedi.
 
'Soma Kolin Termik Santrali Hakkında Kamuoyuna Açıklama' başlığıyla yapılan açıklamada, Manisa'nın Soma İlçesi'nde yer alan kömür rezervlerinden elektrik üretmek için açılan ihaleyi kazandıkları, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) ile 3  Ekim 2012 tarihinde  'rödövans sözleşmesi' imzalandıkları vurgulandı.

Kuracakları Soma Kolin Termik Santrali'nin çevre standartlarına uyum ve teknolojisi bakımından Türkiye’de bir ilk olacağı ileri sürülen açıklamada, projenin yatırım tutarının 1 milyar dolar olduğu santral faaliyete geçince 1000 kişiye istihdam sağlayacağı görüşü savunuldu. Açıklamada kamu yararı gerekçesiyle Bakanlar Kurulu'nun 10 Mayıs 2014 tarihinde 'acele kamulaştırma kararı' aldığı, hazine tarafından el konulan taşınmazın kendilerine teslim edildiği anlatıldı.
 
Şimdi ise Danıştay'ın, Bakanlar Kurulu'nun 'acele kamulaştırma kararına' karşı köylülerin açtığı davada 'yürütmeyi durdurma kararı' verdiği haberlerinden konu hakkında bilgi sahibi olunduğu savunulan açıklamada, "Şirketimizce bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da hukuka uygun şekilde hareket edilecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
nezih 9 Kasım 2014 Pazar 07:40

adalet partisi halleder

Yorumu oyla      11      5  
8 Kasım 2014 Cumartesi 20:26

acele kamulaştırma bu tür işlerde alınabiliyor mu?

Yorumu oyla      13      5  
NAFİLE 8 Kasım 2014 Cumartesi 16:20

BOŞUNA DİKİYORSUNUZ.. YARGIYI DEĞİŞTİRİRLER İSTEDİKLERİ GİBİ HUKUK KARARI ALDIRTACAKLARINI BULURLAR YİNE SÖKERLER O DİKTİĞİNİZ ZEYTİNLERİ.

Yorumu oyla      17      6  
suç duyurusu 8 Kasım 2014 Cumartesi 16:18

Kimi kime şikayet edeceksiniz.. Ülkede ADALET VE HUKUK MU KALDI.

Yorumu oyla      17      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Parasını alamadı, kurşun yağdırdı: 4 yaralı
Aydın’ın İncirliova İlçesi'nde, iki kişi arasında alacak meselesinden ...
Yatağan’da kurtarılan zeytin ağaçları Datça’da
Manisa’nın Soma İlçesi'nde kurulması planlanan termik santral için 6 bin ...
Flaş! Yırca’da buruk sevinç: 6 bin ağaç kesildikten sonra…
6 bin zeytin ağacının kesildiği Soma’nın Yırca Köyü’nde köylülerin termik ...
 
Yırca Muhtarı ülkeyi ağlattı: Nasıl yiyeceksiniz?
Manisa'nın Soma İlçesi'ne bağlı Yırca Mahallesi'ndeki yaklaşık 6 bin zeytin ...
Eşi dönmeyince kayınpederinin evini yaktı!
Acıpayam’da öfkeli damat E.Ç. (42), evi terk eden eşi D.Ç.'yi (40) geri ...
Alkollü ve kasksız motosiklet sürücüsü...
Ortaca’da 1.10 promil alkollü ve kasksız olarak kullandığı motosikletinin ...
 
Balıkesir’de büyük operasyon: 46 kilo eroin
Balıkesir’de polisin durdurup arama yaptığı 3 otomobilin birinin gizli ...
16 yaşındaki Tuğra sahada kalbine yenildi
Balıkesir’deki Rahmi Kula Anadolu Lisesi 3’üncü sınıf öğrencisi 16 yaşındaki ...
Genç Kadir banyoda ölü bulundu: Bonzai kurbanı mı?
Kütahya'da çay ocağı işleten babasının yanında çalışan 18 yaşındaki Abdullah ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva