HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
30 Mayıs 2018 Çarşamba - 10:32

Yasa çıktı: İzmir'de toplu taşıma tek çatıda toplanıyor!

Toplu taşıma yapan birlik ve kooperatiflerin Büyükşehir çatısı altında ve onun kriterleriyle çalışmasına olanak sağlayan yasal düzenleme nihayet çıktı. Kocaoğlu, yeni sistemin hem birlik ve kooperatif çatısı altında çalışan toplu taşımacılar hem de vatandaşların lehine olacağını söyledi.

Yasa çıktı: İzmir de toplu taşıma tek çatıda toplanıyor!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun uzun süredir üzerinde çalıştığı ve son olarak 538 milletvekili ile Bakanlar Kurulu üyelerine birer mektupla ilettiği "taşıma kooperatifi ve birliklerin Belediye toplu taşıma sistemine dahil edilmesi" önerisi, Ankara'dan da kabul gördü. Resmi Gazete'de yayınlanan "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun"un 14. maddesinde yer alan düzenlemeyle, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 7. maddesine, Başkan Kocaoğlu'nun önerisi doğrultusunda bazı ilaveler yapıldı.

Kanun maddesine şu cümleler eklendi:

"Büyükşehir içindeki toplu taşıma hatlarıyla ilgili olarak; şehir merkezine olan uzaklık, nüfus ve hattı kullanan sayısı kriterleri esas alınarak tespit edilecek hatlarla ilgili toplu taşıma hizmetlerinin işlettirilmesine karar vermek."

"Büyükşehir belediyeleri, birinci fıkranın (p) bendinin ikinci cümlesinde yer alan kriterler esas alınarak, büyükşehir belediye meclisi kararıyla belirlenen yerlerdeki toplu taşıma hatlarının işletmesinin, o bölgede kurulu taşıma birlik veya kooperatiflerin temin edilmesine karar verilebilir. Taşıma birlik veya kooperatiflerine, belediye bütçelerinden, toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli yaralanacaklara ilişkin gelir desteği ödemeleri yapılabilir."

SORUNU VE ÇAREYİ BİRLİKTE ANLATMIŞTI
Geçtiğimiz Mart ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altındaki tüm milletvekillerine birer mektup gönderen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, merkez dışındaki ilçelerde toplu taşımacılık yapan birlik ve kooperatiflerle paralel çalışmaları nedeniyle yaşanan  "kaynak israfına" dikkat çekmiş ve formülü "Kooperatif-birlik araçlarını maksimum verimlilikle ulaşım sistemimize entegre etmek ve 11 merkez ilçe dışındaki toplu ulaşımı tamamen onlar kanalıyla gerçekleştirmek istiyoruz" cümlesiyle açıklamıştı.

Başkan Kocaoğlu mektubunda, "tüzel kişilik" olarak nitelendirilen taşıma kooperatifi ve birlikleri Belediye toplu taşıma sistemine dahil etmenin, bugünkü mevzuatla imkansız olduğunu belirterek "Öyleyse çare üretmeliyiz" demişti.

Bu konuda çözüm önerisi de getiren Aziz Kocaoğlu, kooperatif ve birliklere "ücretsiz yolculuk sayılarına karşılık gelecek şekilde" Belediye bütçesinden ek ödeme  yapılması durumunda, entegrasyonun önündeki en büyük engelin ortadan kalkmış olacağını belirterek, mektubunda "Böylece Belediyemiz ile birlik ve kooperatiflere ait araçların aynı güzergahlarda 'paralel' çalışmasının ve kaynak israfının önüne geçilecek" ifadesine yer vermişti

TÜRKİYE İÇİN ÖRNEK MODEL OLACAK
Getirdiği önerinin yasalaşmasında emeği geçen tüm milletvekili ve bakanlara şükranlarını sunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TBMM Bütçe ve Plan Komisyonu Başkan ve üyelerine de ayrıca teşekkür etti. Başkan Kocaoğlu, "Uzun yıllardır toplu taşıma yapan birlik ve kooperatiflerin Büyükşehir çatısı altında, bizim kriterlerimizle; hem işlerinin bozulmayacağı hem de daha disiplinli, daha düzenli çalışacakları bir sistem kurmak ve ülkemizdeki ulaşım sistemine yeni bir soluk getirmek arzusundayız. Talebimiz, her ilçede tüzel kişilikle anlaşıp garajları, güzergahları, hareket saatleri ve ücretlerini bizzat Büyükşehir Belediyesi’nin belirleyip yöneteceği, vatandaşların Belediye'nin koyduğu kurallar içerisinde daha güvenli ve daha konforlu yolculuk yapacağı, aracın yaşı ve niteliğinden şoförün kıyafeti ve eğitimine kadar pek çok şeyin yine Belediye tarafından denetleneceği bu sistem için önümüzün açılmasıydı. Bu konuda yasal destek çıktı. Şimdi sıra uygulama esaslarına geldi. Planladıklarımızı sahaya başarılı bir şekilde yansıtabilirsek, Türkiye için örnek bir modele daha imza atmış olacağız" dedi

Başkan Kocaoğlu, yeni sistemin hem birlik ve kooperatif çatısı altında çalışan toplu taşımacılar hem de vatandaşların lehine olacağını da belirterek "Babadan-dededen toplu taşımacılık yapan birlik ve kooperatiflerin, oradaki şoför esnafının korunarak varlığının sürdürülmesi, bizim için öncelikli bir konudur" diye konuştu.

 
Selçuk Belediyesi'nden Ramazan denetimi
 
Gaziemir Belediye Başkanı Şenol gönül sofrasında
YORUMLAR
Toplam 19 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa 4 Haziran 2018 Pazartesi 16:25

Ben Tirede dolmuşçuluk yapıyorum. Bu sisteme geçildiği anda halimizin perişan olacağını adım gibi biliyorum. Biz eşşek gibi çalışacağız kocaoğlu bizim hasılattan % 15 cukkayı alacak, taşıyacağımız onlarca bedavacıda çabası. Bu sisteme geçen diğer illerde şoför esnafı kan ağlıyor. Büyükşehir kendini kurtarmak için bizleri yakacak. Yazıklar olsun. Bu dünyanın ötesinde var. Mahkeme-i Kübra da görüşürüz...

Yorumu oyla      9      5  
Gürkan 31 Mayıs 2018 Perşembe 11:06

İzmirli arkadaşım İZBAN'ın yarısı TCDD ' nin de ESHOT ' un yarısı da mı TCDD nin ? Aynı uygulamayı Seferihisar otobüslerinde de başlatan TCDD mi ? Bunun adı Kooperatifçilikmiş. Şaka mısınız yahu ! Belediye otobüsü çekilecek yerine kooperatif araçlarına kart okuyucu takılıp bunlar yolcu taşıyacak, bunun adı Ahmet, Mehmet olmuş fark eder mi ? Çok beğendiyseniz şehir içinde de aynı uygulama olsun. Biri de taksi sistemini övmüş :) biriniz taksici , diğeriniz kooperatifçi misiniz?

Yorumu oyla      9      5  
Uygulama 31 Mayıs 2018 Perşembe 09:32

Bu uygulama ile taşıma birlik ve kooperatiflerine yüzlerce yeni aracın ilave edilerek ; gelecekte belediyenin tamamen devre dışı kalarak taşıma ücretlerini istedikleri şekilde düzenlemelerine olanak sağlar , Çünkü alternatifi yok . Siz istediğiniz kadar belediye denetiminde deyin ! Sayın Belediye Başkanı ne diyor . “Taşıma birliklerinin, kooperatiflerin varlığını sürdürmesi bizim için öncelikli konudur.”

Yorumu oyla      10      5  
İzmirli 31 Mayıs 2018 Perşembe 04:42

İzban artı para sistemini eleştiren arkadaşlar izbanın yüzde ellisi TCDD yollarının haberiniz var mı ? Yoksa öğrendiniz yazın bakalım Bimer den ne cevap gelecek

Yorumu oyla      10      7  
değildir 31 Mayıs 2018 Perşembe 01:19

Bunun adı özel halk otobüsü değildir. Kooperatiftir, birliktir, karıştırmayalım! Herkes kentini tanısın, değerini bilsin. Örnek; UBER neden gelemiyor İzmire? Çoğunluk taksi durağını da biliyor, şöförünü de tanıyor, çoluğunu, çocuğunu da emanet edebiliyor, şikayet ettiğinde sonuç alıyor, Uber dediğin bunun anketlerini yapmadan yatırım yapar mı bir kente? Ben başkanın kooperatiflere, birliklere bakışını bildiğimden, diğer illerdeki kara para aklayıcısı tiplerin otobüslerini çalıştırmayacağına inanıyorum. Örnek, İzdenizle çalışan motorlar. Var mı bir falsoları?

Yorumu oyla      9      6  
gürkan 30 Mayıs 2018 Çarşamba 22:16

bazı bilgiler yazan arkadaşım verdiğin bilgiler, örnekler saçma ve yanlış. belediyenin görevi vatandaşa toplu ulaşımı sağlamaktır, kar etmek değil. x yerde yolcu çok oraya hizmet gitsin, y yerde yolcu az onlar başının çaresine baksın diye bir anlayış olabilir mi? artı para sistemi x yerde var diye burada da olması gerekmiyor. illa ki uzaktaki yolcu için ekstra ücret keseceksen bunun bir çok alternatifi varken gidip de şehir içindeki yolcuyu mağdur etmen mi gerekiyor ? anlaşılan o ki dış ilçelerden ESHOT çekilecek. devamında da şehir içindeki minibüslere de kart takılacak. millet metro beklerken, minibüslerin kaldırılmasını beklerken bu uygulama devreye girecek. kabul edilebilir bir şey değil. peşin su ve doğalgaz ödeyenler demişsin, ayazda kalanlar demişsin de örneğin su bittiği zaman kartı saate takarsan 1 m3 su ödünç verdiğini sanırım bilmiyorsun. aynısı doğalgaz içinde geçerli. kimse 1 m3 su için 10 lira lazımken 50 lira yükle, sonra 40 liranı geri veririz demiyor. anlaşılmayan bir şey var mı ?

Yorumu oyla      9      5  
tek istek 30 Mayıs 2018 Çarşamba 20:13

Diger illerde vatandasi isyan ettiren baslangictan sonra tekellesen belediyelerin bas edmedigi OZEL HALK OTOBUSU istemiyoruz cunku zamanla belediye saf disi kaliyor bazi illerde artik iflah ollmuyor

Yorumu oyla      10      5  
bazı bilgiler 30 Mayıs 2018 Çarşamba 19:02

3-5 yolcuyla hareket otobüslerin bedelini İzmirliler ödüyor. Artı para sistemi İzmire özgü değil, uzun hattı olan kentlerde de aynı uygulama var! Kaldı ki 136 km hat için bu uygulama zorunlu! Minibüs, midibüs ve otobüslerle dış ilçelere seyahat edenler için iyi olacak, denetim olacak çünkü! Ben İzmir'in önerdiği bir sistemi iktidar nasıl kabul etti, hala ona şaşıyorum! Karta yüklenen para için konuşanlar, peşin su ve gaz parası ödeyen kentlere bakarak 'şükür' desinler, gecenin ortasında gazı bitip ayazda kalanları biliyoruz. Yok, illa da eleştirmek istiyorsanız, yorumcu Gürkan gibi, yazmak serbest! Ancak önceki yorumlarınızı da okumuş birilerinin olabileceğini unutmayın!

Yorumu oyla      11      7  
gürkan 30 Mayıs 2018 Çarşamba 16:39

Hazır ulaşım konusu açılmışken başkana bazı sorularım var : Halkapınar' da projesi yarışma ile belirlenen "Ulaşım Entegrasyon Merkezi" projesi ne oldu ? çoğu kişi unuttu değil mi? madem yapmayacaksın, yarışma yapıp proje niye çizdiriyorsun ? Alsancak ve marine altgeçitleri ne oldu ? Bornova merkez metro uzatması ne oldu ? kaynak var, sıkıntı yok ise bu projeler niye yapılmıyor ?

Yorumu oyla      12      5  
Mimar 30 Mayıs 2018 Çarşamba 16:11

Doğru bir karar toplu taşımacılık keyfiyetten kurtulup standart hale gelecektir.

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuk Belediyesi'nden Ramazan denetimi
Selçuk Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ve Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü işletme ...
Başkan'dan çocuklara: Dersimiz Bornova Belediyesi
İzmir Türk Koleji Bornova Kampüsü’nde eğitim gören öğrenciler Bornova ...
Başkan Pekdaş'tan önce iftar sonra ziyaret
Zeytinlik Mahallesi’nde düzenlenen iftar yemeğine katılan Başkan Pekdaş, ...
 
Başkan Atila'da vatandaşlara 'imar barışı' uyarısı
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, 18 Mayıs'ta yayınlanan İmar Barışı ...
Aydın'ın 4 mahallesinde su sorunu çözüldü
İçme suyu sorunlarını kökten çözmek için yoğun program uygulayan ASKi, ...
Restore edilen Karşıyaka Öğretmenevi Lokali'nin açılış tarihi belli oldu
Karşıyaka ilçesinde bulunan ve bir süre önce aslına uygun şekilde restore ...
 
APİKAM'da bu ayki gündem: 27 Mayıs ve İzmir
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi tarafından ...
Büyükşehir’den Karşıyaka’ya Hyde Park
İzmir Büyükşehir Belediyesi Mavişehir’e 100 bin metrekarelik yeşil alan ...
İzmir'in 4 büyük ilçesinde zorunlu su kesintisi!
İzmir'de kullanılan içme suyunun tek başına yüzde 40'ını taşıyan Menemen'deki 2 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva