HABERLER>EKONOMİ
29 Ocak 2024 Pazartesi - 11:36

Vali Elban’dan kirlilik uyarısı: Önlem almazsak ticaret ölecek!

MID OF MED 2024 Akdeniz Havzası İş Dünyası  Zirvesi Programı’nda konuşan İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, “Akdeniz Mavisi, kıyıdaş ülkelerde yaşayan biz insanlar yüzünden kirlenmeye başladı. Eğer tedbir almazsak su ürünleri ve bir çok sektörde kirlilik tehdidiyle bu ticareti öldürme noktasına gelecek” dedi.

Vali Elban’dan kirlilik uyarısı: Önlem almazsak ticaret ölecek!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD)  ülkemizde ilk defa 24 Akdeniz ülkesi ve çevre ülkelerden 1000'den fazla iş insanının katılacağı Akdeniz Havzası İş Dünyası Zirvesi düzenledi.

İki gün sürecek MID OF MED 2024 Akdeniz Havzası İş Dünyası  Zirvesi Programı İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programa, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Aydın, KÖY KOOP Başkanı Neptün Soyer, İzmir İş Kadınları Derneği Başkanı Betül Sezgin, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi katıldı. Program, Cansu Ergin’in Modern Dans Performansı ile başladı.

ELBAN: TEDBİR ALMAZSAK TİCARET ÖLECEK
Programın açılış konuşmaları kapsamında açıklamalarda bulunan İzmir Valisi Süleyman Elban gerçekleşen zirve ile Akdeniz’deki işbirliğinin yeniden canlanacağını ifade ederek önemli mesajlar verdi. Elban, “Akdeniz Havzaası medeniyetin ve ticaretin beşiği olmuş, kıyılarında yaşayan toplumlar bir çok şehirle Akdenizi kullanarak ticaret yapmış ve bazen de ne yazık ki savaşmışlar. Kuzeyde; Troya Bergama, Efes, Tarsus gibi şehirlerde yoğun bir ticaret olmuş başta Mısır olmak üzere ciddi ticari ilişkiler geliştirmişler. Dünyadaki lojistiğin, iletişimin gelişmesi ile birlikte bu havzadaki insanlar yeteneklerini artık kıtalar dışında aramaya başladılar daha sonra bu havzadaki iş birliği zayıflamaya başlayınca, bu zayıflıkla birlikte Akdeniz Mavisi,. kıyıdaş ülkelerde yaşayan biz insanlar yüzünden kirlenmeye başladı. Eğer tedbir almazsak su ürünleri ve bir çok sektörde kirlilik tehdidiyle bu ticareti öldürme noktasına gelecek. Ticarete hakim olan şehirlerin üstünlüğü zayıflamaya başladığı anda Akdenizdeki zayıflamış ticaret ve eksikliği gidermek üzer bu zirvede sıkı ve güçlü ticari ilişkilerinin başlayacağını düşünüyorum. İzmir bu anlamda ciddi kapasiyeteye sahip ve bu işin başında kadınların gelmesi bu işe olan inancımızı perçinliyor. Bu zirve ile birlikte Akdenizin tekrar ticaret barış havzası ve kaynağını Akdenizden alan kültürü ve mutfağın gelişeceğini alınacak kararların kıymetli olduğuna inanıyorum Akdenizin daha güzel hale geleceğine inanıyorum. Tüm paydaşlara ve projeye destek verenlere teşekkür ediyorum” dedi.

AYDIN: İZMİR KADIN ŞEHRİDİR
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Aydın ise, “Bu zirve en çok İzmir’e yakışır. Çünkü İzmir, adını amazon kraliçesi Smyrna’dan alan bir şehirdir. Bu projenin paydaşı olmaktan gurur duyuyoruz. İzmir’in mayasında barış , hoşgörü ve çok seslilik var. Bu şehir , kadın şehri, kadınların öncü olduğu şehirde belediyesinin dee kadınları desteklemesi asli görevdir. Akdenizin en önemli liman şehri İzmir Akdeniz’e; Akdeniz de İzmir’e can vermiştir. Demokrasi bu topraklarda doğmuş ve buradan dünyaya yayılmıştır. İnanıyoruz ki kadınların özgür olmadığı bir yerde erkekler de özgür değildir. Kadına yönelik şiddet, toplumsal cinsiyet eşitsizliği politiktir. Akdeniz hiçbir zaman sadece coğrafi bir bölge olmamıştır.Coğrafyamız tüm insanlık için uyum demokrasi ve barışı içinde barındıran bir mirastır. Akdeniz kültürünün dünyaya yön veren kucaklayıcı kültüründe bir aradayız. Akdenizin kalbi bu zirve ile İzmir’de atacak” ifadelerini kullandı.

SEZGİN: HEDEFİMİZ SÜRDÜRÜLEBİLİR TİCARET
İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin, bu zirve ile bir ilke imza attıklarını kaydederek, “İzmir İş Kadınları Derneği olarak çok özel bir amaç ile bir ilki gerçekleştiriyor ve Akdeniz ülkelerinin önde gelen iş dünyası temsilcilerini 'Akdeniz’in Sürdürülebilir Geleceği'ni konuşmak için bir araya getirdik.Dünyada sürdürülebilir kalkınmanın 17 amacı olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki ya bu amaçların 169 hedefi ve bu hedeflerin 202 göstergesi olduğunu biliyor muyuz? Bunun ne kadarını beraber yapabiliriz, nasıl ortaklaşabiliriz? Yeni oyunlar, yeni ortaklıklar, kadın erkek omuz omuza, yeni birlikteliklerle fikirler ortaya atmalıyız. Biz bugün bu ticaretin arkasında bu çözümleri bulmak ve düşünmek için buradayız. Bunları birlikte yaptığımızda bu coğrafya çok daha fazla kalkınacaktır. Bugüne kadar Akdeniz havzasındaki sivil toplum kuruluşları ile iş birliği halinde Türkiye’nin batıya açılan penceresi olan İzmir’in Avrupa Akdeniz bölgesindeki temsiliyetini artıran uluslararası projelere imza attı. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında geleceğimizin sivil bir ruh, ortak akıl, vicdan ve doğayla uyum içinde inşa etmeyi amaçlıyoruz. Aynı denize baktığımız bu coğrafyada tarih, tarım, turizm, sanat ve edebiyat, doğa, mutfak kültürü ve misafirperverliklerimiz, benzerliklerimizden sadece bazıları. Hedefimiz Akdeniz havzasında sürdürülebilir ticaret ortaklıkları kurmak ve bu ortaklıkları her birimiz adına güçlendirmek” şeklinde konuştu.

 
Karşıyaka seriye bağladı
 
İzmir'de erkek çocuklarını öpüştürmüştü... Tahliye sonrası 'zorunlu' tuvalet temizliği!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cem 29 Ocak 2024 Pazartesi 11:50

CHP Meclis Üyesi Murat Aydın "İzmir adını amazo kraliçesi Smyrna'dan alan bir şehirdir." demiş. Biz İzmir'i Smyrna ile değil Çaka Bey ile, Hsan Tahsin ile, Fahrettin Altay ile, ATATÜRK ile ilişkilendiririz! Kendi tarihinden bu kopuk Başkanvekili! Seni sevdalı olduğun Yunanistan'a göndermek isteriz.

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TOBB 2023 verilerini açıkladı… İzmir’in sanayi raporu!
2022 yılında İzmir’de sanayi sektöründe çalışan tesis sayısı yüzde 4,61 ...
Elektroniğe 'Kızıldeniz'deki Husiler' zammı!
Yemen’de İran destekli Husilerin Kızıldeniz’den geçen gemilere saldırması ...
Ev kadınlarına prim desteği açıklaması
Yeni emeklilik sistemi hakkında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ...
 
Kripto hesapları için kimlik ve fotoğraf kararı
KVKK, kripto hizmet sağlayıcılarının kimlik ve fotoğraf bilgileri almasının ...
Satışlarda 4 kat düşüş... İklim krizi aktarları vurdu!
Mevsime bağlı olarak soğuk algınlığı vakalarındaki artış insanları ek ...
Et fiyatlarında yükseliş yeniden başladı... 1 kilo kıyma 475 lira!
Yılbaşından bu yana ete yüzde 8 zam geldiğini belirten İzmir Kasaplar ...
 
Bakan Şimşek'ten ihracatçı için kur mesajı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ihracatın ana belirleyicisinin ...
Damacana su fiyatları bir yılda iki katına çıktı
Damacana su fiyatları yeni yılla birlikte zamlandı. Fiyat bir yılda iki ...
Ege Bölgesi’nden kuru meyve ihracatı 1 milyar dolara koşuyor
Türkiye’yi ihracatla tanıştıran, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva