HABERLER>SAĞLIK
12 Kasım 2023 Pazar - 10:31

Uzmanından zatürrede erken tanı uyarısı!

Karadeniz Teknik Üniversitesi’(KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Covid-19 pandemisi sırasında ölenlerin büyük kısmının zatürre gelişen olgularda meydana geldiğini belirterek, “Zatürre tedavi edilebilir bir hastalıktır. Semptomların varlığında hemen bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması ve erken tanı konulup, tedaviye erken başlanması ölümlerin önlenmesi açısından çok önemlidir. Yoğun bakımda tedavisi gereken zatürre olgularının yaklaşık yüzde 20 ile yüzde 40'ında ölüm meydana gelmektedir” dedi.

Uzmanından zatürrede erken tanı uyarısı!

Zatürre (pnömoni) çoğunlukla bakteri veya virüslerin nadiren de mantarların neden olduğu bir akut solunum yolu enfeksiyonu şeklidir. Türkiye’de enfeksiyon kaynaklı ölümler arasında zatürre ilk sırada yer alırken, bu önemli sağlık sorununa dikkat çekmek, hastalıktan korunmak, tedavinin düzenli kullanılmasını sağlamak ve riskli gruplar için aşılanmanın önemini vurgulamak için Dünya Sağlık Örgütü 2009 yılında, 12 Kasım gününü dünya zatürre günü ilan etti. Her yaşta görülebilen ve ölümcül sonuçları olan hastalıkta, erken tanı ve aşının önemini anlatan KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Özlü, “Zatürre, çoğu zaman virüs, bakteri gibi mikroorganizmalara bağlı olarak gelişen akciğer iltihabıdır. Tüm dünyada ölümlerin en sık nedenleri arasındadır. Özellikle 5 yaş altı ve 50 yaş üstü popülasyonda ve kronik hastalığı olanlarda ağır ve ölümcül seyretmektedir. Alkol, madde bağımlılığı ve sigara kullanımı zatürre ölümlerini artırmaktadır. Covid-19 pandemisi sırasında da ölenlerin çok büyük kısmı zatürre gelişen olgularda meydana gelmiştir. Zatürre önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Risk gruplarında yıllık grip aşısı, 13 ve 23 valanlı pnömokok aşıları, hemophilus influenza tip b aşısı uygulanmaktadır” diye konuştu.

ZATÜRREDEN KORUNMA ÖNLEMLERİ
Zatürreden korunmak için yapılması gerekenleri sıralayan Prof. Dr. Özlü, “Kronik hastalıkların kontrol ve tedavisi, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek; uygun barınma koşulları, dengeli ve sağlıklı beslenme, hareketli yaşam, yeterli ve kaliteli uyku, bol sıvı alımı, stres yönetimi, bağışıklık sistemimizi baskılayan ilaçların kullanılması gerekiyorsa sürekli ve yakın hekim kontrolü altında kullanılması, viral solunum sistemi salgınları sırasında risk gruplarının kalabalık, kapalı, iyi havalandırılmayan alanlardan uzak tutulması, hijyen, hastalık semptomu gösteren bireylerin toplumdan kendilerini izole etmeleri önemlidir” dedi.

‘TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR'
Erken tanı ve tedaviye erken başlanmasının önemine değinen Prof. Dr. Özlü, “Zatürre belirtileri ateş, üşüme, titreme, öksürük, nefes darlığı, göğüs ve kas ağrıları, morarma, solunum ve nabız sayısının artması, terleme, halsizlik, kırgınlık, bazen bulantı ve ishal gibi semptomlardır. Zatürre tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu gibi semptomların varlığında hemen bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması ve erken tanı konulup, tedaviye erken başlanması ölümlerin önlenmesi açısından çok önemlidir. Yoğun bakımda tedavisi gereken zatürre olgularının yaklaşık yüzde 20 ile yüzde 40’ında ölüm meydana gelmektedir” diye konuştu. (DHA)

 
CHP Genel Başkanı Özel, Hatay’da
 
İsrail, Suriye ve Lübnan’ı vurdu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sadece erkekleri öldüren yeni bir virüs keşfedildi
Japon bilim insanları tesadüfen sadece erkekleri öldüren yeni bir virüs ...
'Aile Diş Hekimliği' uygulaması 20 ilde yaygınlaştırılacak
Diş çürüğü ve risk faktörlerini dikkate alarak önlenmesini ve kontrolünü ...
SMA'lı Dilek bebek için umut gecesi!
İzmir'de kurulan Sorkoğlan Köyü Derneği, Konya'da yaşayan SMA Tip 1 hastası ...
 
2 kardeşine can oldu... Kanatsız melek!
Akdeniz anemisi hastalığının en ağır seyreden türü olan "talasemi majör" ...
Bakan Koca duyurdu: 150 sağlık tesisi açılacak!
Sağlık Bakanı Fahrettin koca, "Bakanlığımıza bağlı sağlık kurumu sayısı ...
Uzmanı uyardı: Hastalık gizlemek estetikte ölüm riskini artırıyor!
Estetik işlemlerde hastaların en ölümcül hatalarından birinin sağlık sorunlarını ...
 
Tabip Odası’ndan ‘bıçak parası’ açıklaması: Bize bir şikayet gelmedi!
Sağlık sektörünün en büyük sorunlarından olan bıçak parası ile ilgili ...
Uzmanı açıkladı: Mevsimsel depresyon kış aylarında da sürüyor!
Mevsimsel depresyonun sonbaharda başlayıp, kış ayları boyunca devam edebildiğini ...
Uzmanından eklem ağrıları uyarısı: Kıkırdak aşınmasına dikkat!
Dünyada en sık görülen eklem ağrısı sebeplerinden biri kıkırdak aşınması ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva