HABERLER>SAĞLIK
12 Ekim 2023 Perşembe - 13:13

Uzmanından bağışıklık sistemini güçlendirmek için öneriler

Enfeksiyonlara karşı en kuvvetli silahın bağışıklık sistemi olduğunu belirten Doç. Dr. Rıdvan Sivritepe, “Bağışıklık sistemi vücudumuzu enfeksiyonları karşı koruyan ve anormal hücreleri tanıyarak onları yok eden, vücut içindeki sağlığı sürdüren bir savunma mekanizmasıdır. Bağışıklık sistemimiz, vücudu doğrudan enfeksiyonlara karşı savunur ve ilk savunma hattını oluşturur” diyerek, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte artan enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek önerilerde bulundu. 

Uzmanından bağışıklık sistemini güçlendirmek için öneriler

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapılması gereken 9 maddeyi Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Rıdvan Sivritepe, şu şekilde sıraladı: 

DENGELİ BESLENME
Bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması için yeterli ve dengeli beslenme son derece önemli olduğunu ifade eden Doç. Dr. Sivritepe, “Proteinler, vitaminler -C, D, A, E, B12-, mineraller -çinko, selenyum- ve antioksidanlar bağışıklık sistemi için gereklidir. Turunçgiller gibi meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, sağlıklı yağlar -zeytinyağı, avokado- ve protein kaynakları -tavuk, somon, sardalya gibi balıklar, fasulye, yoğurt- içeren bir diyet bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Yine prebiyotik ve probiyotikler içeren gıdalar, bağırsak sağlığını iyileştirerek bağışıklık sistemini destekler. Belli periyotlar ile kişilerin vitamin mineral ve eser element düzeyleri için tetkikleri yaptırması ve ihtiyaç halinde takviye kullanılmasını öneriyoruz” diye konuştu. 

UYKU
Doç. Dr. Sivritepe, uyku ile ilgili olarak “Uyku, bağışıklık sistemi için kritik bir rol oynar. Yetersiz uyku, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Günlük olarak 7-9 saatlik uyku, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını destekler. Kaliteli bir uyku, bağışıklık hücrelerinin yeniden üretilmesini destekler” ifadelerini kullandı. 

EGZERSİZ
Düzenli fiziksel aktivite bağışıklık sisteminin işlevini artırdığını söyleyen Doç. Dr. Sivritepe, Orta şiddetteki egzersiz vücuttaki iltihaplanmayı azaltarak, bağışıklık hücrelerinin daha etkili bir şekilde dolaşmasını ve patojenlere karşı daha hızlı tepki vermesini sağlar” dedi.

STRES YÖNETİMİ
Doç. Dr. Sivritepe, şöyle devam etti: 

“Kronik stres, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. İbadet, yoga, meditasyon ve derin nefes egzersizleri gibi stres azaltma teknikleri stresin etkilerini azaltır.” 

AŞILAR
Aşıların, bağışıklık sisteminin belirli hastalıklara karşı güçlendirilmesini sağladığını belirten Doç. Dr. Sivritepe, “Bilimsel araştırmalar, aşıların hastalıkları önleme ve kontrol etme konusunda en etkili yöntemlerden biri olduğunu kanıtlamıştır. Bu nedenle özellikle çocukluk ve yaşlılık döneminde rutin olan aşıların yapılması hayati öneme sahiptir” diye konuştu. 

HİDRASYON
Yeterli su içmenin, vücuttaki toksinlerin atılmasını desteklediğini ifade eden Doç. Dr. Sivritepe, “Vücut yeterli su almadığında, bağışıklık sistemi zayıflar. Her gün yeterince su içmek, vücut fonksiyonlarının düzgün çalışmasını sağlar. Günlük kilo başına 30-40 cc arasında su tüketilmesini önermekteyiz” dedi. 

SİGARA VE ALKOL TÜKETİMİNİ SINIRLAMA
Sigara ve alkol tüketimi ile ilgili olarak Doç. Dr. Sivritepe, “Bilimsel çalışmalar, sigara ve alkol tüketiminin bağışıklık sistemi üzerinde negatif etkileri olduğunu göstermiştir. Bu maddelerin tüketimini sınırlamak veya tamamen bırakmak, bağışıklık sisteminin sağlığını korumaya yardımcı olur” ifadelerini kullandı. 

HİJYEN
Temizlik ve hijyen kurallarına uymanın enfeksiyonları önlemenin en önemli yolu olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Sivritepe, “Enfeksiyonlardan kaçınmak için el yıkama, maske takma -gerekli durumlarda- ve enfekte olmuş kişilerden uzak durma gibi temel hijyen kurallarına dikkat edilmelidir” dedi. 

RUTİN SAĞLIK KONTROLLERİ
Düzenli sağlık kontrollerinin, potansiyel sağlık sorunlarını erken teşhis ederek tedaviye başlamak için fırsat sunduğunu ifade eden Doç. Dr. Sivritepe, “Erken ve doğru müdahaleler, bağışıklık sisteminin koruyucu rolünü güçlendirir” diye konuştu.

Doç. Dr. Sivritepe, konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı: 

“Sonuç olarak bağışıklık sistemimizi güçlendirmek, genel sağlığı ve hastalıklara karşı dayanıklılığı artırmak için önemlidir. Bağışıklık sistemi, genellikle bir dizi faktörün kombinasyonunun sonucu olarak güçlendirilir. Ancak her bireyin bağışıklık sistemi farklıdır ve kişisel sağlık durumları da göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle herhangi bir sağlık sorunu veya bağışıklık sistemi zayıflığı ile ilgili endişeleriniz varsa, bir sağlık uzmanına başvurmanız öneriyoruz.” (DHA)

 
CHP İlçe Başkan Yardımcısı'na uyuşturucudan gözaltı
 
Gazze'de bin 354 kişi hayatını kaybetti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanından meme kanseri hastalarına greyfurt uyarısı!
Direkt ateşle temas ettirilmiş et ürünlerinin, katkı maddesi kullanılmış ...
Genç doktorun acı ölümü!
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Dr. Merve Öztürk yakalandığı ...
Dr. Ergün Demir yaşamını yitirdi!
İzmir Tabip Odası Üyesi ve eski Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir ...
 
Endokrin bozucu maddelere dikkat!
Son yıllarda kız çocukları arasında erken ergenliğin daha sık görüldüğünü ...
İzmir'in yeni sağlık üssünde hasta kabulü başlıyor!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “1-2 hafta içerisinde İzmir Şehir Hastanemizde ...
Uzmanı uyardı: Göz içerisinde uçuşan cisimler dikkat!
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi Göz Hastalıkları ...
 
Uzmanı açıkladı: Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor!
Her 8 kadından 1’inin meme kanserine yakalandığını vurgulayan Genel Cerrahi ...
Aile sağlığı merkezleri 5 gün iş bırakıyor!
Kocaeli’nde üç aile hekiminin hasta yakınları tarafından şiddete uğramasının ...
Uzmanından gençlere uyarı: Sonbahar depresyonuna dikkat!
Kadınlarda sonbahar depresyonu görülme oranının erkeklerden 4 kat fazla ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva