HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
4 Aralık 2015 Cuma - 12:42

Urla'da engeller adım adım kalkıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi Ve Urla Kent Konseyi İş Birliğiyle 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla 3-4 Aralık tarihlerinde program düzenlendi. Program, Urla Jandarma Kavşağından Cumhuriyet Meydanına Kortej yürüyüşü ile başladı. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar’ın geçtiğimiz günlerde yaşadığı kaza nedeniyle katılamadığı yürüyüşte “Farkında ol Farkettir”, “Eşitlik için Empati” yazılı pankartlarla Meydana yürüyen engelli vatandaşlara, Siyasi parti temsilcileri ve Urla Kent Konseyi Başkanı Canan Balkır ve eski Milli Basketbolcu Hüseyin Beşok da destek verdi.

Urla da engeller adım adım kalkıyor

Cumhuriyet Meydanı’na gelen kortej Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nı okumasının ardından Atatürk Anıtına çelenk sunumu gerçekleştirdi. Törene Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Belediye Meclis Üyeleri, Kent Konseyi Başkan Canan Balkır, Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Gül Turan, Siyasi Parti Temsilcileri, Eğitim-Sen Urla Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları ve Engelli vatandaşlar katıldı.

 “DERTLERE DERMAN OLMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Yerel yönetici olarak görevinin, engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştıracak hizmetlerde bulunmak, onların sosyal hayata olan adaptasyonlarını sağlamak olduğunu söyleyen Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar: “Belediye olarak elimizden geldiğince dertlere derman olmaya çalışıyoruz. Kent Konseyi Engelli Meclisimizin kendilerine ait bir binaları yoktu. Demokrasi Parkımızı onların rahatlıkla kullanabilecekleri şekilde düzenledik. Engelli kafemizi bugün açıyoruz, kendileri çalışıp kendileri kazanacaklar. Engelli meclisimizin girişimleri sayesinde seramik kursları düzenliyoruz. Kursumuzun 2. Dönemdeyiz ve toplamda 80 kursiyerimiz burada hem sosyalleşiyor hem de el yeteneklerini geliştiriyorlar. Geçtiğimiz yaz aylarında ilk sergilerini açtılar. Geri dönüşleri almaya başladık bile. Önceleri evden çıkmak istemeyen engelli arkadaşlarımız artık kendileri bizlere ulaşmaya başladı ve hatta okullarına geri dönme kararı aldılar. Spor yapmak isteyen arkadaşlarımız için engelli basketbol takımı kurduk, stand up gösterilerimiz oldu. Kaldırımlarımızı engelli vatandaşlarımız için yeniden düzenledik. Biliyoruz ki hala çok eksiğimiz var. Engelsiz bir Urla için hep birlikte gönülden çalışacağımızı umut ediyorum. Etkinliğimizde emeği geçen tüm paydaşlarımıza, teker teker herkese çok teşekkür ederim. Tüm engelli arkadaşlarımıza sağlıklı, huzurlu, mutlu bir ömür diler, sevgi ve saygılarımı sunarım” ifadelerini kullandı.

“ENGELLİ ARKADAŞLARIMIZA ELLERİMİZİ NASIL UZATTIĞIMIZ ÖNEMLİDİR”
Ben bütün basketbol hayatım boyunca, herkesin söylediği gibi farkındalık, empati kurma ve büyüklerimizin yönlendirmesi ile engelli arkadaşlarımızın her zaman yanında oldum diyen eski Milli Basketbolcu Hüseyin Beşok: “Kariyeri boyunca engelli vatandaşların neler yaptığına ve neler yapabileceğine şahit olduğunu, Galatasaray’da oynadığı dönemde Galatasaray Engelli Takımının hem Türkiye hem Avrupa şampiyonlukları bulunduğunu söyledi. Engelli olmanın hayatı yaşamaya engel olmadığını belirten Beşok: “Sadece bizlerin nasıl farkında olduğumuz ve engelli arkadaşlarımıza ellerimizi nasıl uzattığımız önemlidir” dedi.



“ENGELSİZ BİR URLA’DA YAŞACAĞIMIZA İNANIYORUM”
Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Güllü Çakır ise konuşmasında: “Bizler İlçemizde engelsiz bir hayatı tüm insanlarımızla birlikte “Farkında olmak ve Farkettirmek” sloganıyla bugün burada bir aradayız. Urla Kent Konseyi Engelli Meclisi olarak kurulduğumuz günden beri yaptığımız etkinliklerle farkındalık yaratıp gün geçtikçe üyelerimizin desteği ile yol almaktayız. Urla Belediyesinin desteği ile engelsiz seramik kursumuz gerçekleşti. En önemlisi ise Engelli Meclisi Binasına sahip olduk. Bugünde inşallah Engelsiz Kafemizi açacağız. Farkında ol fark ettir diyerek yarınlarda engelsiz bir Urla’da yaşayacağımıza inanıyorum” sözlerine yer verdi.


URLA’NIN ENGELSİZ KAFE’Sİ AÇILDI
Engeller adım adım aşıldığı Urla’da geçtiğimizde aylarda Demokrasi Parkı’nda engelliler için var olan yapıyı düzenleyen Urla Belediyesi, şimdi de engelli vatandaşların ekonomik özgürlüklerini kazanmaları ve sosyalleşmeleri için Engelsiz Kafe’yi açtı.

Urla Belediyesi, geçtiğimiz aylarda Engellilerin rahatlıkla toplanıp, buluşabilmesi ve çeşitli kursları görebilmeleri için Demokrasi Parkında var olan yapıyı düzenleyerek Kent Konseyi Engelli Meclis Binası olarak hayata kazandırmıştı. Engelli bireylerin sosyalleşmesinin yanı sıra ekonomik hayata da katılımlarını sağlamak amacıyla Parkta bir de Engelsiz Kafe oluşturan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Açılış kurdelesini Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Canan Balkır, Engelli Meclisi Başkanı Gül Turan ve engelli basketbol takımı sporcularıyla birlikte kesti.

Başkan Uyar, “Açtığımız kafeyle Engelli kardeşlerimiz sosyal hayata katılımları daha fazla olacak. Ayrıca kendi paralarını kendileri çalışarak kazanmış olacak ve böylelikle ekonomik hayata da katılımları sağlanmış olacak. Urla’mıza böyle bir kafe kazandırdığımız için mutluyuz. Hayırlı, uğurlu, bol kazançlı olsun.” dileklerinde bulundu.

Kafede çalışmak isteyen engelli gençler Urla Belediyesi Kadın ve Aile Müdürlüğüne müracat edebilecekler. Başvurular değerlendirilerek engelli gençlerin dönüşümlü olarak çalışmaları sağlanacak.
Açılışın ardından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Farkındalık brandasına boyalı eller ile dokunma etkinliği yer aldı. Rengarenk bir etkinlik yaşayan engelliler ve yakınları keyifli dakikalar geçirdiler. 


ENGELLİLER İÇİN NELER YAPILMALI?
“Engelsiz Kafe” açılışından sonra program Eski Tamirhane Binasında devam etti. Yapılan konuşmaların ardından, Urla Kent Konseyi tarafından düzenlenen ve Urlalı vatandaşlara “Engelli Nedir”, “Engelliler İçin Neler Yapılmalı” gibi soruların sorulduğu sokak röportajlarının mini belgeseli gösterildi.
Tamirhane Binasında gerçekleşen programa Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Belediye Meclis Üyeleri, Urla Kent Konseyi Başkanı Canan Balkır, Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Gül Turan, Sivil Toplum Kuruluşları, engelli vatandaşlar ve aileleri katıldı.



“SAMİMİYETLE EL ELE TUTUŞMAYA ÇALIŞIYORUZ”
İnşa edilen Yeni Hükümet Binasının engellerin kolaylıkla kullanabileceği konforda olduğundan bahseden Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek,  “Hükümet Konağı’nın girişinde asansör olacak. Sesli yönlendirme levhaları olacak. Koridorlarda yönlendirmeler olacak. Bunların hepsi olduğu zaman Hükümet Konağına gelen bir engelli vatandaşımız kimseye ihtiyaç duymadan işini halledebilecek. Samimiyetle el ele tutuşmaya çalışıyoruz. Hatalarımız ve eksiklerimizde var. Ama eksiklerimiz için çalışıyoruz. Daha güzel nasıl olur diye çalışıyoruz. Daha güzel zamanlarda yine bir araya gelmek istiyorum. Bu ekibi de Hükümet Konağımız tamamlandığı zaman misafir etmek istiyorum” dedi.


“HER ENGELLİNİN GÜNAHI BUNLARI DÜŞÜNMEYEN YETKİLİLERİN BAŞINADIR”
Tekerlekli sandalye kullanmak zorundaki engelli camilerimize girip namaz kılamaz diyen Urla Kent Konseyi Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Göksel Kayseri: “İçeride namaz kılamayan engelli vatandaşımız kapının dışında namaz kılmak zorundadır. Çünkü tekerlekli sandalye ile camiye giremez. Yakını vefat etse yıkanırken göremez. Mezarlıklara gidebilse, mezarın başına gidemez. Namazını camide kılamayan, ibadetini yapamayan her engellinin günahı bunları düşünmeyen yetkililerin başınadır” ifadelerini kullandı.


GENÇLER BASKETBOL HÜNERLERİNİ GÖSTERDİLER
“Farkında ol, Farkettir” gününde en keyifli dakikalar, Urla Belediyesi Kadın ve Aile Müdürlüğü Spor Birimi’nin kurmuş olduğu Engelli Basketbol Takımının basketbol gösterileri ile oldu. Tamirhane Binası avlusunda basketbol oynayan engelli gençler basketbol potasına attıkları basketler ile izleyenlerden bol alkış aldılar.

Kaymakam Murat Sefa Demiryürek ve Başkan Sibel Uyar’ın izlediği gösteride 10 sporcu, marifetlerini izleyenlere sundular. Engelli basketbol takımı 5 aydır Antrenörler Alper Günkızıl ve Deniz Gaşgil koçluğunda antrenman yapıyorlar. Günün özel konuğu ise eski milli basketbolcu Hüseyin Beşok’tu.

Gösteri sonunda da Kaymakam Demiryürek ve Başkan Uyar gençlere yaptıkları güzel gösteriden ve çalışmalarından dolayı madalya taktılar.
 

 
Hastaları uyutup soyan temizlikçi yakalandı
 
Köstem CHP’den istifa etti: Sitem dolu veda
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziemir’de çifte mutluluk
Bakanlığın düzenlediği "Yaşlı Dostu Kentler Sempozyumu"nda Gaziemir Belediyesi, ...
Çeşme’ye 'engelsiz okul' müjdesi
Dünya Engelliler Günü'nde engelli öğrenci ve eğitimcilerine iki müjde ...
Başkan Uğurlu'dan anlamlı günde atölye müjdesi!
3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Kemalpaşa’daki özel bir rehabilitasyon ...
 
Konak’ta emeğe engel yok!
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla ...
Engelli yakınları ayrıcalık değil, eşit yaşam hakkı istiyor
Konak Belediyesi’nin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında düzenlediği ...
Bornova’da hayata engel yok: Şehrin en özel kafesi!
Down Sendromlu gençlerin çalışacağı ‘+1 Down Kafe’ Büyükpark içinde açıldı.
 
Bayan Soylu'dan engelli öğrencilere ziyaret
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu’nun eşi Esra Soylu, 3 Aralık Dünya ...
Başkan Piriştina’ya engellilerden teşekkür mektubu
Engelsiz bir Buca yaratmak için tüm imkanlarını seferber eden Buca Belediyesi, ...
İzmir farkı: Büyükşehir'de kadının adı var!
Türkiye’nin “Batı’ya en yakın kenti” İzmir, kadınların yönetim kademesindeki ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hepsi yaşasın anne aşkıyla!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva