HABERLER>EKONOMİ
2 Haziran 2017 Cuma - 08:51

Ünlü alışveriş sitesi kapanmıştı: İşte nedeni

9 yıl önce Türkler tarafından kurulan, 2014 yılında ise tamamı Afrikalı bir gruba satılan Markafoni’nin kapanmasının sebebi olarak indirim odaklı hareket etmesi ve daha fazla çeşit sunan e-ticaret sitelerinin hızla büyümesi olarak gösteriliyor.

Ünlü alışveriş sitesi kapanmıştı: İşte nedeni

Giyim ve aksesuvar alanında yer alan e-ticaret sitesi Markafoni kapanıyor. 9 yıl önce yerli girişimciler tarafından kurulan daha sonra Afrikalı Naspers tarafından tamamı satın alınan şirket, 30 Haziran itibariyle operasyonlarına son vereceğini duyurdu. Markafoni’nin kapanması, e-ticaret sektöründeki trendlerin değiştiğini bir kez daha kanıtladı. Davetiye ile üye olunabilen özel alışveriş (private shopping) modeliyle hizmet vermeye başlayan Markafoni, özellikle indirim ve fırsatlarıyla öne çıkıyordu. Söz konusu indirimler için ise ziyaretçilere daha az çeşit ve ürün adedi sunuluyordu. Bu da Türkiye’deki e-ticaret müşterilerine ilk başlarda cazip gelse de sonraki dönemlerde ürün çeşidinin öne çıktığı modeller göz doldurmaya başladı. Başka bir deyişle tüketiciler, yapılan indirimleri veya fırsatları değil, daha fazla ürün yelpazesi sunan e-ticaret sitelerine yönlendi. Bu da tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de özel alışveriş sitesi konseptinin sona ermesinin sebebi oldu.

Markafoni’den önce özel alışveriş konseptinde yer alan birçok e-ticaret sitesi kapandı. Markafoni’nin en büyük rakibi olan ‘Limango’ bu örneklerin başında geliyor. Almanya’nın en büyük e-ticaret şirketlerinden OTTO Group, 2009 yılında Limango’yu açtı. 2013 yılını 6 milyondan fazla üyeyle kapatan Limango, 2015 Mart’ta veda etti. Özel alışveriş alanında yer alan diğer bir e-ticaret şirketi ise VIPDukkan.com’du. Aldığı yatırımlarla 2011 yılında hızlı bir giriş yapan şirket, 2013 Temmuz’da kapandı.

AMAZON DA KAPATTI

Bu iki örneğin yanı sıra akla gelen birçok kapanan özel alışveriş sitesi bulunuyor. Dünyadaki en büyük e-ticaret sitelerinden Amazon’da satın aldığı özel alışveriş sitesi BuyVip.com’u önceki gün itibariyle kapattı. Bu da özel alışveriş konsepti trendinin bittiğini gösteren diğer bir örnek oldu. Markafoni’nin kapanmasının diğer bir sebebi ise şirketin kontrolü olduğu ifade ediliyor. Afrika merkezli e-ticaret grubu Naspers’a bağlı MIH-Allegro, Markafoni’nin çoğunluk hissesini satın aldı. 2011 yılında gerçekleşen yüzde 71.2’lik hisse devrinde Markafoni’nin toplam değerlemesinin 200-210 milyon dolar olduğu ifade ediliyor. 71.2 hissesi MIH-Allegro tarafından satın alındı. Daha sonra ise 2014 yılında Naspers Grubu yeniden devreye girerek, Markafoni’nin tamamını satın aldı ve şirket Güney Afrikalı MIH Allegro BV bünyesine dahil oldu. İşte süreçten sonra Markafoni’nin kurucuları Sina Afra, Ahmet Emre Sarı ve Tolga Tatari Markafoni’den şirketten ayrıldı. Bu da Markafoni’nin büyük bir yara almasını sağlamıştı.

‘ÜZÜNTÜ DUYDUM’

Markafoni’nin operasyonlarını durdurmasından sonra girişimin kurucularından olan Sina Afra, 2011-2014 yılları arasında şirketin ciroda 4 kat büyüdüğünü belirterek, “Markafoni’nin kurucu ortakları olarak, 2014 yılında geri kalan hisselerimizin tamamını Naspers’a sattık ve şirketten tamamen ayrıldık. Dolayısıyla 2014’ten bu yana Markafoni ve yönetimiyle ilgili herhangi bir görevim, yetkim ve tasarrufum olmadı” dedi.

DOĞUŞ GRUBU’NUN SİTESİNİ SATIN ALDI

Markafoni, 2012 Mart ayında ses getirecek bir satın almaya imza atarak Doğuş Grubu’nun sahibi olduğu EnModa.com‘u satın aldı. (Hürriyet)

 
Ankara'da silah sesleri: Polis alarma geçti!
 
Dev markaya Afrika zammı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dev şirketten uyarı: Patlama riski var!
BOSCH Ev Aletleri,sınırlı sayıdaki eski tarihli ev aletleri için çok önemli bir uyarıda bulundu
Rusya'dan ''domates'' açıklaması
Rusya Tarım Bakanı Tkaçev, Türkiye'den domates ithalatına yönelik kısıtlamaların ...
Mayıs ayı ihracat rakamları açıklandı
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, ...
 
Ünlü alışveriş sitesi kapanıyor!
Türkiye’nin en önemli e-ticaret sitelerinden biri olan Markafoni.com‘un ...
Araç sahiplerine çifte müjde
PÜİS benzinde 13-14 kuruş, motorinde ise 15-16 kuruş indirim beklendiğini açıkladı.
Binalarda yeni dönem: Bir yıl sonra başlıyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, komşular arasında büyük kavgalara neden ...
 
Yarım asırlık tekstil devinin iflası istendi
Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre temeli yarım asır kadar önce ...
Denizci gazeteciler ödüllerini aldı
Bu yıl 14.’sü düzenlenen “İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi 14. Medya ...
Bakan Ağbal: 80,4 milyar lirayı yapılandırdık
Maliye Bakanı Naci Ağbal, milyonları ilgilendiren yeni yapılandırma ile ilgili detaylar verdi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva