HABERLER>POLİTİKA
12 Mayıs 2022 Perşembe - 10:24

Üniversitelilerin KYK borcuyla başı dertte... CHP'li Kılıç: 5'li Çetenin değil, öğrencinin faizini silin!

KYK kredi borcunu yüksek faizle geri ödemek durumunda kalan öğrenciler hacizlik olacak miktarlarla boğuşuyor... CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 2 yıl önce faizlerin silinmesine ilişkin sunduğu kanun teklifinin halen komisyonda bekletildiğini dile getirerek konunun ciddiyetine dikkat çekti ve "Beşli Çeteden almadıklarını gariban öğrencilerden fazlasıyla alıyorlar. Beşli Çetenin değil, öğrencilerin faizini silin" dedi.

Üniversitelilerin KYK borcuyla başı dertte... CHP li Kılıç: 5 li Çetenin değil, öğrencinin faizini silin!

Ceren KORKMAZ / EGEDESONSÖZ - Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) sağladığı krediyi alan üniversite öğrencileri, öğrenimlerini bitirdikten sonra kredi miktarının yüzde 100’ünün üzerinde faizli borçla karşı karşıya kalıyor. Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre faiz miktarının belirlendiği kredi geri ödemeleri, binlerce üniversiteli gencin henüz çalışma hayatına başlamadan sırtına borç yükü oluyor. Uzun yıllardır muhalefet cephesinden iktidara yöneltilen faizlerin veya borçların tamamının silinmesi taleplerine karşılık, KYK kredi borçları ÜFE’ye bağlı olmak koşuluyla artmaya devam ediyor. 8 Eylül 2020 yılında bu konuyu meclise taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, verdiği kanun teklifinin halen komisyonda bekletildiğini dile getirerek öğrencilerin aldığı kredi miktarının çok üzerinde geri ödeme yapmak zorunda kaldığı borçları vurguladı.

ÖĞRENİM HAYATINA DEVAM EDEMİYORLAR
Vatandaşın; yüksek enflasyon, döviz kuru ve faiz oranları ile boğuştuğunu söyleyen CHP’li Kılıç, bir ebeveynin çocuğunun temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekerken okul masraflarını nasıl karşılayacağı sorusunu sordu. Kılıç, “TÜİK verilerine göre genç nüfusta işsizlik oranı 2022 Ocak ayı verilerine göre yüzde 21,6 gibi çok yüksek seviyelere ulaşmış durumda. Her geçen gün yoksullaşan bir Türkiye var. Ve artık vatandaşlarımız çocuklarının temel ihtiyaçlarında olduğu gibi okul masraflarını da karşılayamaz durumda. Özellikle artan konut kiraları ve yetersiz devlet yurtlarıyla birlikte barınma sorunu yaşayan birçok üniversiteli gencimiz öğrenim hayatına devam edemez duruma geldi” ifadelerini kullanarak çözme mercii olan iktidarın bu sorunları sadece izlemekle yetindiğini söyledi.

KREDİ BORCU, ELEKTRONİK HACZE DÖNÜŞÜYOR
Yaşanan ekonomik zorluklar nedeniyle KYK bursu çıkmayan üniversite öğrencilerinin kredi aldığını ancak geri ödeme kısmında ÜFE’ye bağlı faiz nedeniyle devasa bir borç yüküyle karşılaştığını belirten Kılıç, öğrenimini bitiren öğrencilerin yaşadığı işsizlik sorununa bir de borç kaygısının eklendiğini dile getirerek “Maddi sıkıntı yaşayan ailelerin üniversitede okuyan çocukları KYK kredisiyle bir nebze olsun nefes almak istese de okul bittikten sonra önlerine çıkarılan faizli tablo ve işsizlik sorunu ile birlikte mezun olduktan sonra olmak istedikleri yerin fersah fersah gerisinde olmalarının hayal kırıklığını yaşıyorlar... Eğitimine devam edenler için bunun yüksek lisansı ve doktorası var. Zaten öğrenci mecbur olmasa almaz. Ülkemizin ekonomik durumu belli, ailelerin gelir seviyesi belli... Lisans, yüksek lisans ve doktorayı da ekleyince nereden baksanız bir öğrenci eğitim hayatı sonunda faiziyle birlikte 80-90 bin lira gibi bir borçla hayata başlıyor. Hayata başlarken de bir değil, iki-sıfır geriden başlıyorlar. Avrupalı, Amerikalı yaşıtları ülke ülke gezerken bizim üniversite mezunu gençlerimiz hem iş kaygısıyla hem de KYK öğrenim kredisi borcu ve onun getirdiği yüksek faizli ödeme stresiyle boğuşuyor. Ödeyemedikçe üretici fiyat endeksine bağlı olarak faiz katlanıyor. Sonrası da elektronik haciz…” şeklinde konuştu.

6 MİLYON BORÇLU, 400 BİN HACİZLİ GENÇ VAR!
2 yıl önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) KYK kredi borcunun yüksek faizinin kaldırılması ve devamında da sürekli olarak faiz uygulamasının kaldırılmasıyla ilgili önerge sunduğunu ancak halen komisyonda bekletildiğini belirten Kılıç, kredi borcu olan gençlerin sayısına dikkat çekerek “Medya patronu olsun diye geri ödemesiz kredi verilen yandaşlardan, her türlü vergi istisnası, faiz indirimi yapılan ‘Beşli Çeteden’ almadıklarını gariban öğrencilerden fazlasıyla alıyorlar. Beşli Çetenin değil, öğrencilerin faizini silin. Bu konuyla ilgili defalarca kanun teklifleri verdik. 8 Eylül 2020 tarihinde, o günkü öğrenim kredisi tutarının yarı oranda arttırılması, mevcut öğrenim kredisi faizlerinin silinmesi, öğrenim kredisi sisteminin faizsiz bir şekilde devam etmesi ve alınan kredi tutarının da sadece yarısının ödenmesi ile ilgili vermiş olduğum kanun teklifi halen komisyonda bekletiliyor. Bugün 6 milyondan fazla borçlu 400 binden fazla hacizli genç var. 3-4 senede borcuna yüzde 122 faiz gelenler var” dedi.

İKTİDAR MİLLETVEKİLLERİ NE İSTİYOR?
Bu konuya ilişkin iktidardan yanıt gelmemesini eleştiren Kılıç, gençlere çağrıda bulunarak “Burada önemli olan, iktidar milletvekilleri sorunları çözmek mi istiyor yoksa sorunları büyütmek mi? Eğer sorun çözmek için o koltukta oturuyorlarsa bizim verdiğimiz kanun teklifleri önemli değil, kendileri getirsin biz seve seve Meclis’te onaylarız. Yaşamın her alanında karşısına engeller çıkan gençlerimiz umutsuz ve çaresiz. Hepsinin aklında yurtdışı hayali var. Bir yanda sınırlardan akın akın gelen kaçak mültecilerle ülke doldurulurken diğer yandan yabancı uyruklulara 400 bin dolara vatandaşlığı peşkeş çekerlerken biz eğitimli gençlerimizi kaybediyoruz. Ancak gençler umutsuzluğa kapılmasın. İktidarı seçimle devralmamıza az bir zaman kaldı. Ortada bir enkaz var ve biz bu enkazı kaldıracağız. Bizim iktidarımızda gençler özgür ve mutlu yarınlara kavuşacak” dedi.

 
İZELMAN öğretmenlerinden çocuklara hikaye kitapları
 
Türkiye'de en çok erkek bebek dünyaya geldi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Bakan: On bir yıl öncesinden daha gerideyiz!
Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik öngören torba kanun teklifinin görüşmeleri ...
CHP'li Polat'tan 'önlem' vurgusu: İnciri, üzümü değerinde satın!
Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) ve ihracatçı birliklerine yönelik ...
AK Partili Boztepe, meclisi körfezde yüzmeye çağırdı... Pembe şort hesaplaşması!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2020 yılı Ocak ayında Meclis gündemine ...
 
İYİ Partili Başkan Duran'dan Kılıçdaroğlu'na ziyaret
Tire'nin İYİ Partili Başkanı Salih Atakan Duran, Ankara'ya giderek İYİ ...
CHP'li Polat'tan mecliste 'fuar' çıkışı: Yeni mi aklınıza geldi?
Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) ve ihracatçı birliklerine yönelik ...
Casuslukla suçlanıyordu... Metin Gürcan tahliye edildi
"Casusluk" suçlamasıyla, 20 yıla kadar hapisle cezalandırılması talebiyle ...
 
DEVA'nın mitingine önce onay, sonra yasak
DEVA Partisi'nin Gaziantep'te yapılması planlanan mitinge valilikten önce ...
Kurtulmuş: 1 milyonu aşkın Suriyeli dönecek
AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, sığınmacılar konusunda insani ...
Kılıçdaroğlu, 30 bin TL tazminat ödeyecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, CHP Genel ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva