HABERLER>EKONOMİ
24 Ağustos 2021 Salı - 13:28

Uluslararası Taş Kongresi İzmir'de yola çıktı

İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı kapsamında bu yıl 6'ncısı düzenlenen Uluslararası Taş Kongresi, 6 ülkeden konuşmacıların katılımıyla İzmir'de başladı.

Uluslararası Taş Kongresi İzmir de yola çıktı

İzmir Mimarlık Merkezi'nde düzenlenen kongrenin açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü Cevat Genç, ülke genelinde 1899 arama, 2 bin 877 işletme olmak üzere 4 bin 776 adet 2B ruhsatının yürürlükte olduğunu, bunlardan 2 bin 25'inin işletme izinli olduğunu ve aktif üretim iznine sahip olduğunu bildirdi.

Geçen yıl 2B ruhsatlı madenlerde 14 milyon 704 bin ton üretim gerçekleştiğine değinen Genç, madenlerle ilgili yeni bir kanun çalışması yapıldığını, sektörden gelen taleplerin de değerlendirildiğini ifade etti.

Genç, şunları kaydetti:

"Yeni kanun çalışmasıyla maden aramalarında jeoloji mühendisi olması şartını getiriyoruz. Mermer atıklarının değerlendirilmesiyle ilgili de proje başlattık. Bir pilot şehir seçtik. Devamında da Türkiye geneline yayılacak. Madencilik faaliyeti devam ederken ya da sonrasında rehabilitasyon çalışmalarında zaman zaman kötü örnekler olması hasebiyle madencilik konusunda algılar aleyhimize dönüyor. Bunu lehimize çevirme amaçlı yeni kanunda çok daha net ve kararlı adımlar atacağız."

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Azgın ise sektörün ocak - temmuz döneminde ihracatını artırdığını, bunda sanayici ve ihracatçıların büyük emeğinin bulunduğunu, bakanlık olarak çalışmaları yakından takip ettiklerini dile getirdi.

İtalya ve Hindistan'ı geçme hedefi
Kongreye video mesaj gönderen Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle de Türkiye'nin dünyanın en zengin mermer yataklarına sahip olduğunu belirtti.

Türkiye'nin dünya doğal taş ihracatında 4'üncü olduğuna değinen Gülle, "Dünyadaki doğal taş ihracatından yüzde 11 pay alıyoruz. İhracatta önümüzde yer alan İtalya ve Hindistan'ı geçerek ikinci olmak ise mümkün. Burada üzerine eğilmemiz gereken konu sürdürülebilir bir üretim yapmak. Bize düşen 'Turkish Stone' markasını yükselterek katma değerli ihracatımızı artırmak." ifadelerini kullandı.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise kongrenin doğal taş sektöründeki alın teri ile akıl terini bir araya getireceğini söyledi.

Kovid-19 salgınının ilk olarak Çin'de başlaması ve bu ülkenin doğal taşta en önemli pazar olması nedeniyle sektörün salgından yoğun etkilendiğini aktaran Eskinazi, sektörün buna rağmen kısa sürede toparlandığına işaret etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer de salgın sonrası fuarların artık küçültülmüş olarak başladığını dile getirdi.

Dünyanın en büyük doğal taş fuarlarından 26. MARBLE İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı'nın da yarın başlayacağına dikkati çeken Dinçer, "Bu fuar ve açılışını yaptığımız kongremiz Türk mermerinin markalaşma çalışmalarına çok katkı sağlayacak." diye konuştu.

Kaynakların yüzde 5'iyle 1 milyar dolar ihracat
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya ise "inadına ihracat inadına üretim" diyerek yola devam ettiklerini belirtti.

Kamu kurumlarının çok ciddi desteklerini gördüklerini aktaran Kaya, "Maden sektörünün ihracatı 6 milyar dolara doğru gidiyor. Bir rekor kıracağız. Bunun 2 milyar doları doğal taş. Bu doğal taş ihracatının da yüzde 65'e yakını işlenmiş ürünler. 83 milyonun sahip olduğu bu değeri gerçek fiyatlarında satmak zorundayız. Bunu da başarıyoruz." dedi.

TMMOB Jeoloji Mühendisi Odası İzmir Şubesi Başkanı Bora Sonuvar da Türkiye'deki mermer ocaklarında düşük verimle çalışıldığını dile getirerek, "Yüzde 5 verimle çalışıyoruz. Biz bunu Türkiye'nin gündemine getirmek istiyoruz. Maden ihracatının yarısı mermerden. Yılda ortalama 1 milyar dolara denk geliyor bu. Biz doğal kaynaklarımızın yüzde 5'ini kullanarak 1 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Bunu çok daha yukarı çekebiliriz." diye konuştu.

Kongrenin yürütme kurulu başkanı Faruk Çalapkulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, TMMOB Mimarlar Odası Şube Başkanı İlker Kahraman, Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cahit Karakullukçu ve İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı da birer konuşma yaptı.

- Sanal gerçeklik deneyimi

Cuma günü sona erecek kongrede Almanya, ABD, İtalya, Macaristan ve Portekiz'den konuşmacılar yer alıyor.

Kongrede 12 oturum, 5 panel ve 81 konuşmacı bulunuyor. Bilim insanları ve doğal taş sektörünün tüm temsilcilerini bir araya getirmeyi amaçlayan kongrede, Türk doğal taşının işlenme sürecine ilişkin son teknolojiler değerlendirilecek.

Kongre sürecinde 3D, VR deneyimler ve sanal gerçeklik sunumları da kullanılacak.

 
CHP'li Sındır Bergama'dan seslendi: İktidarımız yakındır!
 
Karşıyaka yeni transferlerde aceleci davranmayacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turizmde büyük hayal kırıklığı… Güney Ege kepenk indiriyor
Kötü bir sezon geçirdiklerini söyleyen Güney Ege Turistik Otelciler ve ...
Memur ve memur emeklisi zammı belli oldu
Memur ve memur emeklilerinin merakla beklediği zam oranı belli oluyor. ...
İzmir'de okul servislerine yüzde 15 zam!
İzmir’de 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında geçerli olacak servis ücretleri ...
 
Memur zammı pazarlığında son gün
Memur ve memur emeklilerinin zam pazarlığında bugün son gün. Hükümetle ...
Memur zammı pazarlığında son gün
Memur ve memur emeklilerinin zam pazarlığında bugün son gün. Hükümetle ...
Siyasetçilere ve yerel yönetimlere çağrı: Herkes işi gücü bıraksın, İnciraltı’na baksın!
İNGEDER Başkanı Tayfun Karabulut, İnciraltı imar planlarına ilişkin Eylül ...
 
Bu yıl okul çantası ne kadara doluyor?
Yüz yüze eğitim 6 Eylül’de başlıyor. Kırtasiye sektörü, bu yıl okula başlama ...
Ormanlara giriş yasağı tavuk fiyatlarını düşürdü
Ormanlara girişin yasaklanmasıyla birlikte tavuk ve kanat fiyatlarında düşüş yaşandı.
Bakan Elvan'dan enflasyon ve büyüme mesajı
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, en temel önceliklerinin enflasyon ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva