HABERLER>EKONOMİ
8 Ekim 2021 Cuma - 08:27

Türkiye en çok büyüyen 2’nci ülke!

Dünya Bankası tarafından hazırlanan raporda Türkiye ekonomisinin 2021 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 21.7’lik büyüme oranıyla G-20 ülkeleri arasındaki en yüksek ikinci büyüme oranına sahip olduğu belirtildi. Rapora göre aşılama kampanyasında kaydedilen ilerlemelerle, iç ve dış piyasalardaki güçlü talep büyümede etkili oldu.

Türkiye en çok büyüyen 2’nci ülke!

Dünya Bankası’nın Koronavirüs pandemisinden sonraki toparlanma sürecini değerlendiren ‘Avrupa ve Orta Asya’da Ekonomi Güncellemesi’ başlıklı raporu yayınlandı. Raporda, Türk ekonomisinin 2021’in ikinci çeyreğinde yüzde 21.7’lik büyüme oranıyla G-20 ülkeleri arasındaki en yüksek ikinci büyüme oranına sahip olduğu belirtildi. Büyümede rol oynayan etkenler, aşılama kampanyasındaki başarı, Covid-19’un etkili kontrolü, salgın önlemlerinin gevşetilmesi ile iç ve dış piyasalardaki güçlü talep olarak açıklandı. Özel yatırımlar, dayanıklı ürün tüketimi ve hizmete olan talebin artması, borçlanma maliyetinin yüksek olması ve mali yardımların azaltılmasına rağmen büyümeye en çok katkıda bulunan öğeler olarak öne çıkıyor.

EKONOMİK İYİLEŞME
Rapora göre ülke ekonomisinin önündeki en büyük zorluklar, para politikalarındaki güvenilirliği yeniden inşa etmek ve enflasyonu kontrol altına almak. Yoksulluğun 2019 ve 2020 yıllarındaki hızlı artışından sonra düşüşe geçmesinin beklendiğini kaydeden rapor, yoksulluk oranının daha da azaltılmasının kapsayıcı bir ekonomik iyileşme süreci oluşturmaktan ve savunmasız gruplara yeterli desteği sağlamaktan geçtiğinin altını çiziyor.

Dünya Bankası raporu, 2002 ile 2017 yılları arasında yüksek büyüme hızı yakalayan Türkiye’nin son on yılda reform ivmesindeki düşüşle beraber verimlilikteki büyümesinin de yavaşladığını kaydediyor. Büyümeyi kredi patlaması ve talep teşvikiyle destekleme çabalarının iç ve dış zafiyetleri daha da arttırdığını yazan rapora göre özel sektördeki yüksek borçlar, cari açık, yüksek enflasyon ve yüksek işsizlik oranı, 2018 yılı Ağustos ayından bu yana makro finansal istikrarsızlığı körüklüyor. Rapora göre hükümet, salgınla mücadele için hızlı ekonomi politikası geliştirse de bunun gevşek para politikasına ve hızlı kredi genişlemesine dayandığı görüldü. Türk ekonomisi, 2020 yılında olumlu büyüme deneyimleyen az sayıda G-20 ve OECD ülkesinden biriydi. Ancak enflasyonun yüzde 20’nin üzerine çıkması, dış mali ihtiyaçların hala yüksek olması, olumsuzluk olarak görülüyor.

BU ADIMLAR ATILMALI
Raporda atılması gereken adımlar şöyle özetleniyor: “Politikalarda güveni yeniden inşa etmek; çalışma, ürün ve mali piyasalara odaklanan reformlar yapmak, kurumların işleyişini güçlendirmek, Türk ekonomisinin yabancı yatırımcıları çekmesi ve verimlilikte büyümeyi canlandırması için atması gereken adımlar olarak öne çıkıyor.” Ekonomik büyümeye bağlı olarak 2021’de Ocak ile Temmuz ayları arasında yaklaşık 3 milyon kişiye istihdam sağlandığını kaydeden rapor, istihdamda pandeminin tetiklediği kriz öncesi seviyelere geri dönüldüğünü belirtiyor. Ancak istihdama yeni katılanlar olsa da işgücü katılımı, düşük bir oran olan yüzde 52.1 olarak kaydedildi.

ENFLASYON GERİLEYECEK
Rapor, 2021’in ikinci yarısında büyümenin yavaşlamasının beklendiğini, ancak Türk ekonomisinin yine de 2022’de yüzde 3, 2023’te de yüzde 4 oranında büyüme yoluna girmeden önce 2021’de yüzde 8.5 oranında büyümesinin öngörüldüğünü kaydediyor. Bu tahminler, Türkiye’de ve ana ihracat piyasalarında yeni pandemi kısıtlamalarının ya da makro finansal şartlarda aşırı harlanmanın olmayacağı senaryosu temel alınarak yürütülüyor.

Rapora göre enflasyon ise yüksek seyretmeye devam edecek; ancak 2021’de yüzde 17.7’den 2022’de yüzde 15, 2023’te de yüzde 13’e gerileyecek. Turizm ve ihracat güçlenirken cari açık, 2021’de gayrisafi milli hasılanın yüzde 3’üne denk gelecek şekilde azalacak. Küresel talepte beklenenden hızlı ilerleyen toparlanma sürecinin olumlu olarak nitelendiği rapora göre tedarik zincirindeki sıkıntıların küresel mali piyasalarda aksaklıklara yol açması, dış riskleri dengeliyor. Gevşek para politikasının devam etmesinin yatırımcı güvenini zayıflatabileceğini, piyasadaki iniş çıkışları arttırabileceğini ve makro finansal istikrarı tehdit edebileceğini kaydeden rapor, bankacılık sektöründe sermayenin bol, yabancı döviz tamponlarının yeterli olduğunu kaydediyor.

 
Mali'de terör saldırısı: 16 asker öldü
 
Süper Lig A.Ş.’den vazgeçildi
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
8 Ekim 2021 Cuma 13:18

Dünya bankası veriyi nereden alıyor diye hiç merak ettin mi?

Yorumu oyla      2      3  
İzmirli 8 Ekim 2021 Cuma 09:43

Muhalefet buna ne diyecek acaba? Hemde bunu dünya bankası diyor

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarım Kredi Marketleri Müdürü Yıldırım: Vatandaş dramatik fiyat farkı bekliyor
Tarım Kredi marketlerindeki ürün fiyatlarının yüksekliğiyle ilgili eleştirilere ...
Bakan Muş: Fiyatlara müdahale etmeyiz
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, gıda alımlarında kapsamlı bir denetim yaptıklarını ...
Merkez Bankası'ndan enflasyon mesajı
TCMB yetkilileri yatırımcılarla bir araya geldi. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, ...
 
İŞKUR 130 bin personel alınacağını duyurdu
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), 130 bine yakın personel alımı için ilan paylaştı. ...
Yargıtay'dan kritik emekli maaşı kararı
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu (YHGK), milyonlarca emekliyi ilgilendiren ...
3600 ek göstergede gözler Meclis'te!
Toplu sözleşme görüşmelerinde kayıt altına alınan ve yaklaşık 4 milyon ...
 
Vergi kanunları teklifi TBMM'de
Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, ...
Satışa çıktı: Yerli robotun fiyatı belli oldu
AkınRobotics tarafından geliştirilen yerli robot Mini Ada internetten ...
ZMO'dan 'kooperatif market' eleştirisi: Deterjanın, cipsin ne işi var?
Tarım Kredi Kooperatifleri’nin marketleşmesiyle üretici bazında yaşanan ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva