HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Mayıs 2022 Pazartesi - 10:52

Türkiye'de daha kapsamlısı yok... İzmir afetlere hazırlanıyor!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in kenti afetlere karşı dirençli hale getirme hedefi doğrultusunda başlatılan depremsellik araştırması sürüyor. Uzmanlar, İzmir'de 100 kilometre yarıçaplı alandaki faylarda hendekler açarak inceleme yapıyor. Narlıdere'nin ardından Seferihisar’da Tuzla fayı üzerinde açılan hendekten alınacak örnekler incelendiğinde, bu fay zonunun deprem üretme potansiyeli ortaya konulacak.

Türkiye de daha kapsamlısı yok... İzmir afetlere hazırlanıyor!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in kenti afetlere dirençli hale getirme hedefi doğrultusunda depremsellik, tsunami araştırması, mikrobölgelendirme ve zemin davranış modelinin çıkartılması projesi kapsamında kara ve denizde başlatılan çalışmalar sürüyor. Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırması çerçevesinde Seferihisar’da da paleosismolojik araştırma hendeği açıldı. Uzmanlar karada Tuzla fayı üzerinde açılan hendekten alacakları örnekleri inceledikten sonra bu fay zonuna yönelik deprem üretme potansiyelini ortaya koyacak.

“Afet risklerini belirlemeyi hedefliyoruz”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Banu Dayangaç, kent merkezini referans alan 100 kilometre yarıçapındaki bir alanda 40'a yakın fay zonunda çalışmaların sürdüğünü söyledi. Bu çalışmanın ülkenin en kapsamlı depremsellik araştırması olduğunu belirten Banu Dayangaç, “Kentimizi gelecekte etkisi altına alabilecek tüm afet risklerini belirlemeyi hedefliyoruz. Böylece bu risklere karşı alınması gereken önlemleri önceden belirlemiş olacağız. Bu projeyi ülkemizin geleceğine yön verecek önemli bir risk azaltma yatırımı olarak görüyoruz. Çalışmalar tamamlandığında daha güvenli ve daha dirençli kent olma yolunda önemli bir adım atmış olacağız” dedi. Dayangaç, projeyle İzmir’in tüm kıyı alanlarının tsunami tehlikesini de ortaya çıkaracaklarını söyledi. 

40 fay zonu üzerinde çalışılıyor
Karada Paleosismoloji Koordinatörü, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanlığı Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erhan Altunel de İzmir’de büyük depremler üretebilecek fayların olup olmadığını araştırdıklarını belirtti. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nce (MTA) İzmir civarında haritalanmış 40 civarında fay bulunduğunu, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan proje kapsamında aktif fayları haritalandıran bir ekip olduğunu söyleyen Erhan Altunel, “Biz hem MTA fayları üzerinde hem de bizim aktif fay ekibinin haritalamış olduğu yeni fay varsa onların üzerinde çalışma yapıyoruz. Böylece hangi fayın yüzeyde kırık oluşturma potansiyeli var, hangisinin yok onları belirleyeceğiz” dedi.

Tuzla fayında kritik inceleme  
İzmir’in güneyde MTA tarafından haritalanmış birbirine paralel kuzey-güney uzanımlı dört fay zonunun bulunduğunu belirten Erhan Altunel şöyle konuştu: “En batıdan doğuya doğru Güzelbahçe, Yağcılar, Seferihisar ve Tuzla fayı bulunuyor. Biz şu anda Tuzla fayı üzerinde, bu fayın geçmişinde yüzey kırığı oluşturan deprem olup olmadığını araştırıyoruz. Fayın güney tarafından denize yakın kısmında bir hendek çalışması başlattık. Buradaki çalışma tamamlandıktan sonra fayın üreteceği depremin büyüklüğünü bulabileceğiz.” 

Altunel, yapılan çalışmanın imara açılacak bölgeler için de önem taşıdığını belirterek “Yeni imara açılacak yerlerde aktif fay varsa, yüzeyde kırık oluşturuyorsa, siz onun üzerine bir yapı yaptığınızda depremde yapı ya yıkılacak ya da hasar görecek. Biz bu çalışmayla böyle bir tehlikenin olup olmayacağını bileceğiz” ifadelerini kullandı. 

Çalışmaların 2024’te tamamlanması planlanıyor
10 üniversiteden 43 bilim insanı ve 18 uzman mühendisin yer aldığı depremsellik araştırması projesinin 2024’te tamamlanması öngörülüyor. Proje kapsamında yürütülen çalışmalarda bugüne kadar Bergama, Gülbahçe, Narlıdere, Yağcılar, Seferihisar, İzmir ve Tuzla Fay zonlarının değişik kesimlerinde paleosismolojik amaçlı hendekler açılarak onlarca tarihlendirme örneği alındı. Tuzla fay zonunda açılan paleosismolojik hendek 35 metre uzunluk, 3 metre derinlik ve 2 metre genişliğe sahip.

 
Bergama şampiyonaya gün sayıyor
 
Putin Kızıl Meydan'dan dünyaya seslendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bergama şampiyonaya gün sayıyor
Bergama Belediyesi’nin ev sahipliğinde organize edilen Türkiye Enduro ...
Büyükşehir'in merkezi ailelerden tam not aldı!
Başkan Tunç Soyer’in "Başka Bir Engelli Politikası Mümkün" vizyonu doğrultusunda ...
Başkan Pehlivan gençlerle drift attı!
Menemen Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen Menemen Garage Modifiyeli ...
 
Aydın'da ata tohumları vatandaşla buluştu
Kırsal kalkınmaya verdiği desteğin yanı sıra örnek üretim modelleri konusunda ...
Konak'ta çocuklar tarihi yerinde öğreniyor
Konak Belediyesi, çocuklar için hazırladığı eğlenirken öğreten programıyla ...
Türkan Şoray açıkhava nikah alanı yeni yerinde
Karabağlar'da vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Yurtoğlu Mahallesi'ndeki ...
 
Bornova'da asfalt çalışmaları tam gaz!
İlçedeki yol sorununu çözmek için Asfalt Üretim Tesisi kuran Bornova Belediyesi, ...
Ödemiş'in Lübbey Köyü'nde festival esintisi!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde bulunan ve çeşitli nedenlerle halkının göç etmesi ...
'Başka Bir Siyaset Okulu' Selçuk'ta başladı!
Selçuk Belediyesi ev sahipliğinde Olof Palme International Center, Arbetarnas ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva