HABERLER>POLİTİKA
7 Mayıs 2013 Salı - 08:18

TSK'da büyük değişim: Jandarma 'kır polisi' oluyor

AK Parti'nin Kızılcahamam kampında gündeme gelen 'askerliğin kısalacağı' konusunda detaylar netleşmeye başladı.

TSK da büyük değişim: Jandarma  kır polisi  oluyor

ANKARA - AK Parti'nin Kızılcahamam kampında gündeme gelen 'askerliğin kısalacağı' konusunda detaylar netleşmeye başladı. Askerliğin kısalmasıyla ilgili Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü çalışmanın arkaplanında TSK'nın 'profesyonel orduya geçiş' projesinin yattığı bilgisine ulaşıldı. 2023 yılına kadar tamamlanması planlanan projeye göre, TSK iç ve dış tehdit unsurlarına göre yeniden şekillenecek. Yenişafak gazetesinin haberine göre; çözüm süreciyle birlikte terörün bitmesi halinde Silahlı Kuvvetler tamamen dış tehdit algısına göre yeniden organize olacak. Çözüm süreci TSK'da yapılacak değişiklikleri de derinden ilgilendirecek. Profesyonel orduya geçişte atılacak adımlar şu şekilde belirlendi:

JANDARMA KIR POLİSİ
Halihazırda Jandarma Genel Komutanlığı olarak kolluk görevi vazifesini sürdüren Jandarma, her ne kadar emniyet gibi resmiyette İçişleri Bakanlığı'na bağlı olsa da fiilen daha çok Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı gibi Genelkurmay'a bağlı olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Profesyonel orduya geçiş sürecinde Jardarma tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağlı olacak. Planlamaya göre, Jandarma 'Kır Polisi' adını alarak Emniyet'in görev sahası dışında yer alan şehir merkezlerinin haricindeki kırsal bölgelerde görev yapacak. Jandarma Genel Komutanlığı'nda 5 bin 548 subay, 22 bin 765 astsubay ve 24 bin 292 uzman jandarma bulunuyor. Birimde, 150 bine yakın ise er ve erbaş görev yapıyor. Özel güvenlik birimlerine devredilecek sınırdan askerin çekilmesiyle birlikte ciddi anlamda bir personel buradan kaydırılmış olunacak. Bu da orduda personel fazlalığı oluşturacak. Askerliğin kısaltılması da yine bu tür fazlalıkları eritecek.


ASTSUBAYA PAŞA TERFİ

2009'da gündeme gelen profesyonel orduya geçiş çalışmaları kapsamında profesyonel birliklerin sayısı daha da artırılacak. Ayrıca, üniversite mezunlarının artık 'uzun dönem', yani asteğmen olarak alınmayacak olmasından ötürü ortaya çıkacak açık, 'sözleşmeli subay' alımıyla giderilecek. İhtiyaç halinde sözleşmeli astsubay alımına da gidilecek. Bu arada daha önce subaylığa geçişleri kısıtlı olan astsubayların, daha üst rütbelere geçişlerine de kolaylık getirilecek. Liyakat esaslı olarak görevinde başarı sağlayan astsubayların, subaylık rütbesi aldıktan sonra albaydan da öteye gidebilmeleri sağlanacak ve general olmalarının yolu açılacak.
 
ÜNİVERSİTELERE POZİTİF AYRIMCILIK
AB'ye uyum sürecinde askerlik süresinin AB ülkeleri seviyesine çekilmesi gerekiyor. Bu nedenle mevcut 15 ay olan askerlik süresi ilk etapta 12 aya çekilecek. Daha sonra ise 9 aya çekilerek yılda 2 ya da 3 alım yapılacak. Üniversite mezunlarına ilişkin ise pozitif ayrımcılık devam edecek. Sözleşmeli subay alımı genişletileceği için asteğmenlik yani 'uzun dönem yedek subaylık' kalkacak. Onun yerine üniversite mezunları için tek tip askerlik gelecek. Askerlik süresi ilk etapta 6 ay olarak belirlenecek.
 
PATETES SOYMA BİTİYOR
Orduda mutfakta patates soyan, yemek yapan asker uygulamasına da artık son verilecek. Askerlik vazifesini hizmet personeli olarak yerine getiren 60 bine yakın er ve erbaş yerine, sivil personel alımına gidilecek. Şu ana kadar bir birlikte hizmet personeli olarak ya sivil personel alımına gidildi ya da dışarıdan hizmet alımı yapıldı. Bu durum askerliğini hizmet personeli olarak yapan kişilerin sayısını giderek azaltıyor. Yapılan planlama stratejik yerler hariç, orduda terzi, berber, aşçı, kantinci, temizlikçi ve benzeri görevleri asker yerine sivil memurlarının bu işi yapmaları şeklinde.


BEDELLİDE İNDİRİM YOLDA
Terör sorununun bitme sürecine girmesiyle birlikte asker sayısında azalmaya gidilmesi, Başbakan Erdoğan'ın 'Askerlik süresi kısaltılsın' talimatını da beraberinde getirdi. Türkiye'deki gençleri sevince boğan bu gelişme sonrası bir müjde de gurbetçiler için geldi. Askerliğini dövizle yapmak isteyen gurbetçiler için 10 bin euro'luk bedelde indirime gidilecek. Avrupa'da birçok genç, askerlik yükümlülüğünden kurtulmak için gerekli olan 10 bin euro'luk bedeli ekonomik krizden ötürü ödeyemediği için Türk vatandaşlığından çıkma yolunu seçiyordu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
tttt 3 Temmuz 2013 Çarşamba 11:23

:)

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Arınç'tan ilginç çıkış: Akhisar'ı zora soktular
Başbakan Yardımcısı Arınç, Galatasaray'ın şampiyonluğunu kutlarken, İstanbul ...
Günaydın'dan İzmir turu: Özgüven'e moral, hükümete salvo!
CHP Genel Başkan Yardımcısı, 4.paketle özgür kalan Dikili Eski Belediye ...
Gül’den Anayasa yorumu: Maalesef…
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni anayasa çalışmalarına yönelik, "Bugünkü ...
 
Özgüven’e CHP morali: Günaydın’dan ‘Dikili’ mesajları
CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Günaydın, ...
MHP Bayraklı’ya Oktay Vural övgüsü
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve İzmir İl Başkanı Necat Karataş, Bayraklı ...
Barış için 111 imza: Yüksel ve Moroğlu da var
Türkiye'nin demokrat, sol, sosyalist, sivil toplum dünyalarında bir temsil ...
 
‘Çapulcu’ tartışması tam gaz: Başkan’a protesto örgütlü mü?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Çiğli’deki kavşak ...
Denizli’den Roman açılımı: Önce zirve sonra eğlence!
AK Parti İzmir Milletvekili Denizli, Ege Roman Dernekleri Federasyonu ...
Tanrıkulu Akçakale'de şehit düşen polisi Bakan'a sordu
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP ‘iktidar’ olamazsa giderim diyen tek lider!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva