HABERLER>DÜNYADAN
26 Ocak 2017 Perşembe - 08:38

Trump: Suriye'de güvenli bölge oluşturulacak

ABC kanalına konuşan Trump, milyonlarca mültecinin Avrupa ülkelerine alınmasının büyük bir hata olduğunu ifade ederek, "Suriye'de kesinlikle güvenli bölgeler oluşturacağım" dedi.

Trump: Suriye de güvenli bölge oluşturulacak

ABD Başkanı Donald Trump, imzalayacağı bir kararname ile "Suriye'de halkın korunması için güvenli bölgeler oluşturulması" talimatı verecek. ABC kanalına konuşan Trump, milyonlarca mültecinin Avrupa ülkelerine alınmasının büyük bir hata olduğunu ifade ederek, "Suriye'de kesinlikle güvenli bölgeler oluşturacağım" dedi. Öte yandan Trump dün; Meksika sınırına duvar örülmesi ve yasa dışı göçmenleri tutuklamayan ‘sığınak şehirler’in bütçesini kısıtlanmasına yönelik iki kararnameyi imzaladı. Trump’ın Suriye, Irak, İran, Yemen , Somali, Libya ve Sudan vatandaşlarının ABD’ye girmesinin engellenmesi için gereken imzayı da atması bekleniyor.

Cuma günü yemin ederek ABD'nin 45'inci Başkanı olan Trump, Beyaz Saray'daki koltuğuna oturduktan sonraki ilk televizyon mülakatını ABC kanalından David Muir'e verdi.

Beyaz Saray'da gerçekleştirilen mülakatta Trump, Suriye'de altı yıldır süren iç savaş sonucu ortaya çıkan milyonlarca mültecinin Avrupa ülkeleri yerine "ülke içinde oluşturulacak güvenli bölgelerde" kalmalarının daha doğru olacağını belirterek, "Suriye'de halk için kesinlikle güvenli bölgeler oluşturacağım. Bence Avrupa, milyonlarca insanın Almanya ve diğer ülkelere alınmasına izin vermekle büyük bir hata yaptı. Şimdi orada olan şey tam bir felaket" dedi.

Daha önce de birkaç kez Suriye halkı ülke içinde güvenli bölgeler oluşturulması gerektiğini kaydeden Trump'ın bugünlerde bu önerisinin de yer aldığı bir başkanlık kararnamesine imza atması bekleniyor.

İŞTE O KARARNAME
Amerikan medyasında yer alan ve açık kaynaklarda görülebilen imzasız bir başkanlık kararname taslağında, "Suriye'de güvenli bölgeler oluşturulması" maddesi yer aldı.

"Yabancıların Terörist Saldırılarından Ülkeyi Korumak" başlıklı taslağın altıncı maddesinde "Suriye halkının korunması için güvenli bölgeler oluşturulması" öneriliyor.

Taslak metinde ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığının, Suriye'de ve komşu ülkelerde güvenli bölgeler oluşturulması için üç ay içinde taslak bir plan hazırlaması öngörülüyor.

Trump, önceki hafta İngiltere'nin The Times ve Almanya'nın Bild gazetelerine Ortadoğu'ya ilişkin değerlendirmelerde bulunmuş, "Suriye'de güvenli bölgeler oluşturmalıydık. Öyle yapmış olsaydık (mülteci krizi) çok daha ucuza mal olurdu" ifadelerini kullanmıştı.

Aynı taslak kararnamede, mülteci ve göçmenlerin ülkeye kabulü ile ilgili yeni düzenleme ve prosedürler de dikkati çekti.

İKİNCİ TALİMATA KADAR SURİYE'DEN MÜLTECİ KABULÜ BLOKE EDİLİYOR
Taslak kararname Suriye'den ikinci talimata kadar mülteci kabulünü bloke ederken diğer ülkelerden de 120 gün boyunca herhangi bir mülteci kabulünün yapılmamasını öngörüyor.

Belirtilen süre tamamlandıktan sonra ise sadece İç Güvenlik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal İstihbarat Direktörünün ortak onay verdiği ülkelerden mülteci kabul edilmeye başlanacak.

MÜLTECİ SAYISI 50 BİNE İNİYOR
Taslakta, bir önceki ABD Başkanı Barack Obama döneminde 110 bin olan yıllık mülteci kabul üst sınırının 50 bine indirildiği görülüyor.

Onaylanması halinde söz konusu kararname kapsamında 30 gün süresince Irak, Libya, Suriye, Iran, Sudan, Somali ve Yemen'den gelenler, hangi vize veya belgeleri olursa olsun ABD'ye alınmayacak.

İnsan hakları ve özgürlükler konusunda hakkında "özel kaygı" duyulan ülkeler listesinde yer alan ülkelerin vize işlemleri 60 gün askıya alınacak. Bu süreden sonra İç Güvenlik ve Dışişleri Bakanlığı ile ulusal istihbarattan istenen bilgileri temin etme konusunda üzerine düşeni yapmayan ülkelerin vatandaşları ABD'ye giremeyecek.

Taslak kararnameye göre, ABD'ye gelen veya gelecek bütün yabancılar için biyometrik giriş-çıkış takip sistemi kurulacak. Benzer şekilde 38 ülkeye uygulanan vize muafiyeti programı süresiz olarak askıya alınıp karşılıklı anlaşmaların "karşılıklı olarak uygulanıp uygulanmadığı" incelenecek.

 
Trump 'Meksika sınırına duvar'ı imzaladı!
 
Kursiyerdi, şampiyon oldu, şampiyonlar yetiştiriyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Trump 'Meksika sınırına duvar'ı imzaladı!
ABD Başkanı Donald Trump, Meksika sınırına duvar örülmesini öngören başkanlık kararını imzaladı.
Le Pen sığınmacı kampına alınmadı
Fransa'da aşırı sağın Cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen, bir sığınmacı ...
İngiltere'den Rus gemilerine yakın takip
İngiliz savaş gemileri ve jetlerinin, Suriye'den Rusya'ya dönüş yolunda ...
 
İnsanlardaki özellik kedilerde de çıktı
Japonya'da yapılan bir araştırma, insanlarda olan "anılarla ilgili belleğin" ...
"Trump, NATO'nun etkili olduğunu düşünmüyor"
Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump'ın, ...
Bulgaristan'da Radev parlamentoyu fesh etti!
Radev, parlamentoyu feshederek, erken seçim tarihini 26 Mart olarak açıkladı.
 
Suriye krizinde Astana dönemeci!
Türkiye ve Rusya'nın girişimiyle gerçekleşen Astana toplantısı, Suriye ...
İtalya’da helikopter kazası: 6 ölü
İtalya’nın orta kesimindeki Abruzzo bölgesinde düşen helikopterdeki 6 kişiden kurtulan olmadı.
Flaş! Türkiye, Rusya ve İran uzlaştı
Kazakistan’daki Suriye konulu toplantıda Türkiye, Rusya ve İran, Suriye’deki ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva