HABERLER>GÜNCEL
23 Ocak 2015 Cuma - 12:16

TMMOB duyurdu: Konak Tüneli’ne yargı vizesi

TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası’nın projenin durdurulmasına ilişkin açtığı davada mahkeme heyeti itirazları reddetti.

TMMOB duyurdu: Konak Tüneli’ne yargı vizesi

AK Parti’nin yerel secim öncesinde açıkladığı 35 proje arasında yer alan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın ‘çılgın projem’ dediği Konak Tünelleri’ne ilişkin tartışmalar sürüyor.

İnşaat nedeniyle bölgede yapılan kamulaştırmanın kentin tarihi semtlerini yok etmesi büyük tepkilere yol açarken Türkiye Mühendis Mimarlar Odası İzmir Şubesi seri eylemlerin arından konusu yargıya taşımıştı.

TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası’nın tünelin imar planı olmadan başlatılmasına karşı açtığı davada flaş bir gelişme yaşandı.

TMMOB’tan yapılan açıklamada davanın itirazların reddiyle sonuçlandığı bildirildi. Oda karara sert tepki gösterdi ve yapılan yazılı açıklamada tünelin hizmete alınması sonrası yaşanacaklar ‘İzmir’i neler bekliyor’ başlığıyla bir bir sıralandı.

İŞTE O AÇIKLAMA
Kentlerimize yönelik saldırıların, hukuk nezdinde de meşrulaştığının örneklerinden biriyle daha karşı karşıyayız. Yargı, ‘Konak Tüneli Projesi’ olarak bilinen 21.01.2013 tarih ve 1125 sayılı Bakanlık Olur'u ile onaylanan İzmir ili Konak-Yeşildere Bağlantı Yoluna ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği'ne karşı TMMOB Şehir Plancıları Odamızın açtığımız davayı, ne yazık ki ret ile sonuçlandırmıştır.
 
Basından bilindiği üzere; geçtiğimiz yılın başından bu yana hem hukuksal boyutta, hem de kamuoyunu bilgilendirmek üzere yaklaşık bir yıldır çeşitli platformlarda ‘Konak Tüneli Projesi’ hakkında mücadelemizi sürdürmekteyiz. Mücadelemiz, sadece kent merkezine yapılmakta olan bir tünel ve ona bağlanan dört şeritli karayoluna değil, plansız planlama ve kentsel sorunlara yönelik olarak üretilen günü birlik çözümler ile ortaya çıkan ve geri dönüşü olmayan günü birlik çözüm ve politikalara yöneliktir.
 
Bu alanda yine TMMOB Şehir Plancıları Odamızın yürüttüğü üç dava sonucunun aleyhimize sonuçlanmasıyla ne yazık ki kültürel, doğal değerlerimiz, yaya güvenliğimiz yok sayılmış, Damlacık halkının yaşam alanı zorla zaptedilmiştir. Heyelan bölgesinden geçen hattın durumu hiçbir bilimsel temele oturmadan, jeolojik etütleri dahi sağlıklı biçimde yapılmadan, İzmir’in tarihi kent merkezine, yoğun taşıt trafiğinin sokulması uygun görülmüş ve kaçak başlayan, hukuksuz bir inşaatın yasal hale getirilmesi hukuk nezdinde de kabul görmüştür!
 
Ayrıca dava sürecinde bilirkişi incelemeleri yapılmış ve bilirkişilerce bilimsel raporlar oluşturulmuştur. Ancak süreçte davaya konu olan planların incelenmesi sonucu oluşturulan bilirkişi raporu, alanın hem arkeolojik sit alanı, hem kentsel sit alanı, hem de yerleşim alanı olduğu gerçeğini dikkate almaksızın doğrudan ulaşım talepleri dikkate alınarak hazırlanmış ve bunu takiben rapora yaptığımız itiraza karşın dava aleyhimize sonuçlanmıştır.
 
Peki, İzmir kent merkezinde yapılan bu uygulama ile bundan sonraki süreçte tüm İzmir halkını neler bekliyor?
 
-           Trafik ve Araç Yoğunluğunda Artış: İzmir tarihi kent merkezini de içine alan bölge, yoğun taşıt trafiğine maruz kalacak.
-           Yaya Sürekliliği İhlali: Konak Meydanı ile Bahribaba parkının sürekliliği yok olacak ve bu alanlar arasında sadece üst geçit ile yaya erişi sağlanabilecek.
-           Herkes İçin Planlama-Engelsiz Planlama: Engellilerin kentin merkezini kullanması imkânsız hale gelecek.
-           Doğa ve Tarih Katliamı: Tünel’in Konak merkezine çıkan ağzındaki yol üzerinde bulunan ve İzmir’in tarihsel belleğinde birçok fotoğrafta da yer alan asırlık ağaçlar kesilecek.
-           Mutenalaştırma ve Yerinden Edilme: Tünel kazısı esnasında tünel hattının geçtiği Damlacık gibi birçok konut bölgesinde yaşayan insanlar ‘kamu yararı’ gerekçesiyle evlerinden çıkartılacak ve “hızlı kamulaştırmalar” devam edecek.
-           Plansız Planlama ile Kentsel Afet Riski Üretmek: İnşaatın tamamlanması ve tünelin hizmete girmesi sonucu bu alanlarda yaşayan insanların evlerinin yıkılma tehlikesi ortaya çıkacak ve can güvenliği olmayan bir tünel inşası gerçekleşecek.
-           Tarih Katliamı: Tünelin geçtiği arkeolojik sit alanlarında tünel kazısı esnasında “iş makinaları ile yapılan vahşi kazı sonucu”nda çıkan eserler yok olacak.
-           Araç Trafiği Öncelikli Planlama: Günümüz modern kentleşmesinde aksi görülen ve kabul edilen kent merkezlerinin araç trafiğinden arındırılmasına aykırı bir uygulamayla kent merkezine dört şeritlik bir karayolunu sokmuş olmakla dünya nezdinde şehircilik adına kötü uygulamalarda ün sahibi olunmasına yol açılacak.
 
Kaçak başlayan Konak-Yeşildere Bağlantı Yolu Projesi'ni yasallaştıran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan imar planlarına ilişkin dava süreçleri olumsuz sonuçlansa da, açıkladığımız gerekçeler ışığında tüm kamu idarelerinin, kent kimliğinin korunması için üzerine düşen görevleri yerine getirmesini bekliyoruz.
 
Ayrıca, kentlerimize, yaşam alanlarımıza yönelik bu saldırılara, TMMOB'a bağlı meslek odaları olarak her platformda karşı duracağımızı belirterek, İzmir’in merkezine kara bir delik açmış olan Konak Tüneli Projesi’ne yönelik yargıda sürdürdüğümüz mücadelemizi, kentsel muhalefetin yanında da devam ettireceğimizi ve konunun takipçisi olduğumuzu basın ve kamuouyu ile paylaşırız.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 25 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ozan 24 Ocak 2015 Cumartesi 13:42

Kentin yararına projeler bile muhalefet olsun diye dava ediliyor. Tünel projesi için sunulan gerkçeler bence çok inandırıcı değil. Zorlu Konak projesi dahi mahkemede neden belli değil, oysa açıldığında hem iş yaratacak hem prestij. Basmane çukuru aynı. Siyasi rant için herşeyi engellemek kente zarar veriyor, yatırımcıyı izmirden kaçırıyor. Basmane çukuru 2 kez ihaleye çıktı teklif veren bile çıkmadı, düşünün yatırımcı ne kadar korkmuş.

Yorumu oyla      11      6  
bülent ışık 24 Ocak 2015 Cumartesi 12:47

Kelin merhemi olsa kendi kafasına sürerdi.İstanbul'da yapılması planlanan 2020 olimpiyatları için değerlendirme komitesi İstanbul'a ulaştırma konusunda 10 üzerinden 6 puan vermiş.6 puanın altında verseler elemelere dahi katılamıyacak.6 puanın ne manaya geldiğini anlayın artık.İstanbul'da ulaşım sorununu çözemeyen İzmir'demi çözecek.

Yorumu oyla      11      7  
gozgoz 24 Ocak 2015 Cumartesi 11:47

Bu kentte bir iş yapılmayacak mi stad dahil ne yapılsa mahkemeye gidiliyor oysa kent beton yığını zaten

Yorumu oyla      11      5  
ahmet 24 Ocak 2015 Cumartesi 04:05

Tarihi doku dediği yerden gunduz geçmeye korkarsın...

Yorumu oyla      15      7  
mustafa 24 Ocak 2015 Cumartesi 01:03

Kentin merkezine tünel mi açılır? Zeytinlikleri yok ettiler,Heslerle doğayı katlettiler,Kaz dağlarını altın arayacağız diye mahvettiler.Bu zihniyet için kentmiş,insanmış ,bilimmiş hiç önemli değil

Yorumu oyla      13      7  
İstemezükçüler 23 Ocak 2015 Cuma 19:04

En büyük 'istemezükçü' olan bu birlik ve odanın hevesleri kursaklarında kaldı. Kendi ideolojilerine sahip olanların dışındaki her türlü projeye ve yatırıma karşı çıkan bu zihniyet meslek birliği olmaktan çoktan çıkmış, bir siyasi parti muhalefeti yapmaktadır.

Yorumu oyla      21      11  
23 Ocak 2015 Cuma 18:02

Maliyetine göre proje yararsızdır.Aynı maliyetle toplu taşım sistemi daha ileriye götürebilirdi.Taşıtları merkezden ne kadar uzaklaştırırsanız toplum sağlığına o kadar katkınız olur.Tünel sistemi her zaman tehlikeli ve risklidir.Hele hele bu projede doğru dürüst bir etüd raporu bile yoktur.Umarım kötü şeyler yaşamayız

Yorumu oyla      16      8  
23 Ocak 2015 Cuma 16:26

Bu tünelle Basmane, Alsancak, Üçyol, İnönü Blv., Varyant trafikleri önemli ölçüde rahatlayacak; sahil Bulvarı trafiği ise daha da yoğunlaşacaktır. Dolayısıyla, projenin yararı ya da zararı baktığınız yere göre değişmektedir. Artılar ve eksiler karşılaştırıldığında kent merkezindeki trafiği azaltması yönünden yararının daha fazla olduğu söylenebilir. Oda'nın itirazları çok anlamlı değil.

Yorumu oyla      19      12  
yılmaz ege 23 Ocak 2015 Cuma 16:13

balçova ruhsatsız kaçak işletme dolu mimarlar odasından ses yok,dokuz eylül karşısı başkan düşük emsalle çözmeye çalışıyor ona dava açıyor,balçovalılar bilir akşam vakti 9 eylül karşı alanındaki alana yakın yürümek korkutucu ilçenin göbeğinde ıssız harabe bir yer.

Yorumu oyla      17      6  
23 Ocak 2015 Cuma 15:55

Bu tünelin faydası olacağı gibi zararı daha büyük olacak gibi ... Faydaları Narlıdere tarafından karşıya geçecek araçlar artık Alsancak ya da Basmane taraflarına gitmesine gerek kalmayacak. Alsancak'da rahatlama yaratacak ancak YKM önündeki otobüs son durakları kalkacak, tramvay geçeceği için mecburen ışık konacak ve tünel içinde trafik oluşacak. Konak tarafına Yeşildere tarafından ekstra yük bindirecek. Araç tüneli yerine metro yapılsaydı çok daha faydalı iş yapılmış olacaktı

Yorumu oyla      15      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti İl Yöneticisine ‘sprey’ davası: Hapsi isteniyor!
AK Parti İzmir İl yöneticilerinden Mustafa Gedikoğlu ve yanında bulunduğu ...
Genç öğretmen ve 5 yaşındaki çocuk kalp krizinden öldü
Genç bir öğretmen ve 5 yaşındaki bir çocuk kalp krizinden yaşamını yitirdi. ...
İzmir'de akılalmaz ölüm: Sahilde otururken...
İzmir'in Alsancak semtinde, sahil kenarında otururken, aldığı alkolün ...
 
Başbuğ'u duygulandıran gaziden iyi haber
Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un Gaziantep ziyareti ...
Sarıyer sahilinde kan donduran görüntü
İstanbul Sarıyer sahilinde poşete sarılarak denize atılan bir köpek ölü bulundu.
Burger King’te skandal: Çocuğa artık patates dayağı
Şirinevler Burger King’de müşteriden artan patatesleri masalardan topladığı ...
 
Sabuncubeli Tüneli işçileri isyanı Ankara’ya taşıyor
İzmir-Manisa Karayolu'nda yapımına başlanan ve 2 kent arasındaki ulaşımı ...
Dink sanığı polis: Amirlerim beni yem yaptı!
Dink cinayeti tutuklusu polis Muhittin Zenit, cinayet günü Yardımcı İstihbarat ...
İstanbul'da dehşet olay: 7 aylık bebeği...
7 aylık bebeği Kerem’i banyo küvetinde boğarak öldürdükten sonra camdan ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva