HABERLER>TARIM
27 Temmuz 2022 Çarşamba - 12:07

Ticaret Borsası'nda gündem tahıl koridoru

İzmir Ticaret Borsası Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı 26 Temmuz 2022 Salı günü video konferans aracılığıyla ve Meclis üyelerinin geniş katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantının ana gündemi Tahıl Koridoru Anlaşması, tarımsal dış ticarette yaşanan gelişmeler, dünya genelinde yaşanan enflasyon sorunu ve sektöre etkileri, tarım ürünlerinde yeni hasat sezonu ve tarımda markalaşmanın önemi oldu.

Ticaret Borsası nda gündem tahıl koridoru

Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, Dünyanın Türkiye’nin elde ettiği büyük diplomasi zaferini konuştuğunu ifade ederek, “Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen zirvede, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında, Ukrayna'dan tahıl ve gıda maddelerinin güvenli sevk edilmesini sağlayacak anlaşma geçen hafta imzalandı. Mutabakat ile tahıl ve benzeri gıda ürünlerinin Ukrayna’ya ait üç liman üzerinden emniyetli bir şekilde nakliyatının yapılması amaçlanıyor.

Planın icra ve denetimi de İstanbul’da kurulacak merkezden gerçekleştirilecek. Çok şükür ki tüm dünya açısından bir tehdit olan bu soruna çözüm üreten taraf Türkiye oldu ve herkes rahat bir nefes aldı. Tahıl Koridoru Anlaşması’nın imzalanmasının ardından başta ABD, İngiltere, Fransa, Afrika Birliği, İtalya olmak üzere birçok ülkeden ve uluslararası örgütten Türkiye'ye tebrik ve teşekkür mesajları yayımlandı. Bu anlaşma ülkemizin dünya siyasetindeki jeopolitik önemini bir kez daha gözler önüne sermiş oldu. Emeği geçen herkese en içten duygularımla şükranlarımı sunuyorum.” dedi.


Dünya genelinde yaşanan enflasyon sorununun ülkemizde de hissedildiğini ve maalesef bu konuda, yakın vadede, dünyanın hiçbir ülkesinde bir iyileşme beklenmediğini vurgulayan Ercan Korkmaz, “Bu ay rekor faiz artışına giden Avrupa Merkez Bankası Başkanı’na göre, küresel enerji fiyatları yakın gelecekte yüksek kalmaya devam edecek. Bu durum giderek daha çok sektörü etkileyecek. Ekonomi faaliyetleri yavaşlarken, enflasyon bir süre daha yüksek seyredecek. Sanırım dünyanın ekonomik açıdan rahatlamaya başlayabilmesi için önümüzdeki yılı beklememiz gerekecek. Yaşanan tüm zorluklara rağmen tarım ve gıda sektöründe dış ticaret açısından ülkemizin olumlu bir refleks ortaya koyduğu da bir gerçek” diye konuştu.


2022 yılının ilk 5 ayında genel ihracatımızda yüzde 19’luk artış olurken, tarımsal ürünler ihracatımızın yüzde 20 arttığını, genel ithalatımızda ise yüzde 40’lık artış yaşanırken, tarımsal ürünler ithalatımızdaki artışın yüzde 25 olduğunu belirten Korkmaz, “Tarımsal ihracatımızda yaş ve kuru meyvelerin payı yüzde 16, sebze ve meyvelerden elde edilen ürünlerin payı yüzde 11 ve büyük çoğunluğu un olmak üzere hububat, süt ve pastacılık ürünleri ihracatımızın payı da yüzde 10. Tarımsal ithalatımızda ise sektörel durum özetle şöyle; hububatlar yüzde 29 ile en yüksek payı aldı, ham ve rafine yağların payı yüzde 16 ve yağlı tohumlu ürünler ve kaba yemlerin payı ise yüzde 16 oldu. Tarımsal dış ticaretimizde son yıllarda yaşanan pozitif görünüm hız kesmeden devam ediyor diyebiliriz. Sebze ve meyve üretiminden önemli bir gelir elde ediyoruz. Ancak hububat ve yağlı tohumlu ürünlerde üretim açığımız olduğu için bu alanda ciddi bir ithalat gerçekleştiriyoruz. Bu ürün gruplarından elde edilen un ve bitkisel yağlarda yüksek ihracat gerçekleştirmiş olsak da özellikle yağlı tohumlu ürünlerde halen üretim açığımız bulunuyor.” dedi.


Tarımsal dış ticaretle ilgili açıklanan verilerde 2022 yılında 1,4 milyar dolar değerindeki pamuk ithalatımızın bulunmadığını hatırlatan Korkmaz, “Ülkemizin yağlı tohumlu ürünler, hububat ve pamuk üretimini bir şekilde artırması gerekiyor. Ancak buradaki en önemli sorun bu ürünlerin ekim alanları açısından birbirinin alternatifi olan ürünler olması. Tarım alanlarını artırmak mümkün olmadığına göre birim alanda verimi artırmak en önemli hedefimiz olmalı. Ayrıca üretim açısından güçlü olduğumuz alanlarda markalaşma çalışmalarına ağırlık vermemizde, zayıf olduğumuz alanlarda ise doğru hedefler belirleyip üreticilerimizi destekleyerek yol almamızda sonsuz fayda görüyorum.” diye konuştu.


Pandemi, küresel iklim krizi ve son olarak Rusya-Ukrayna savaşı gibi son 2-3 yılda yaşananların başta ekonomi olmak üzere tüm yaşamı etkilediğine ve bu etkilerin de devam ettiğine değinen Meclis Başkan Yardımcısı Güngör Şarman, “Bundan sonraki dönemde iş hayatının ve iş yapış şekillerimizin eskisi gibi olması mümkün değil. Pazar payımızı büyütmek, hatta korumak istiyorsak günümüzü ve geleceği iyi analiz etmek zorundayız. Günümüz iş dünyasında riskler ve kırılganlıklar hiç olmadığı kadar yüksek. Kendimizin hammadde tedarik, üretim ve pazarlama süreçlerinin iyi çalışması tek başına yeterli değil. Hiç beklemediğimiz gelişmeler adeta bir domino etkisi gibi dünyanın her noktasını ve her iş kolunu etkileyebiliyor. Bu duruma güncel bir örnek olarak euro/dolar paritesinde yaşananları gösterebiliriz. Aslında hiçbir müdahilimizin olmadığı paritedeki son gelişmeler, birey ve firma ölçeğinde farklı etkileri olsa da makro açıdan ülkemizi olumsuz etkiliyor. Dış ticaretimizde ihracatımızda Euro bölgesi önemli bir paya sahip, dolayısıyla gelirlerimizin çok önemli kısmı Euro olarak elde ediyoruz. İthalatımızı ise ağırlıklı olarak dolar cinsinden yapıyoruz. Ayrıca, turizm gelirlerimizin çok büyük kısmı ve yurtdışında çalışan vatandaşlarımıza ait döviz tevdiat hesapları büyük ölçüde Euro cinsinden olduğu halde dış borçlarımızın ağırlığı dolar cinsinden yapılan borçlanmalardan oluşuyor. Dolayısıyla diğer her şey sabit olsa bile dolar güçlendiğinde ülkemiz ekonomisi için parite kaynaklı bir zarar ortaya çıkıyor. Bu nedenle, günümüzde içsel ve dışsal riskleri yönetmek büyük önem taşıyor” diye konuştu.


Bu dönemin bir diğer özelliğinin riskler kadar fırsatları da beraberinde getirmesi olduğunu ifade eden Meclis Başkan Yardımcısı Güngör Şarman, “Hemen her gün çevremizde veya basında yeni yeni iş alanlarına ve bu alanlara ait başarı örneklerine şahit oluyoruz. Ülkemizde de değerleri milyar doları bulan “unicorn” şirketlerimiz çıkmaya başladı. Üstelik bu girişimlerin en fazla 3-5 yıllık geçmişi olduğunu düşündüğümüzde gerçekten şaşırtıcı geliyor. Artık günümüzde her ne yaparsak yapalım başarılı olmak için teknolojiyi ve inovasyonu göz ardı edemeyiz. Bundan böyle içinde akıl ve bilim olan üretim kazandıracaktır. Geleneksel üretim ve iş yapış şekillerinin yoğun olduğu tarım ve gıda sektöründe zor olduğunu düşünsek de yeni arayışlar ve yenilikçi çözümler bulmak bizler için de zorunlu hale geldi” dedi.


Bütün dünyayı etkileyen sorunlar ve inanılmaz değişimler yaşanmaya devam ederken, gıda ve beslenmemizin kaynağı tarımsal üretimin de hayatın normal akışı içerisinde ilerlediğini vurgulayan Güngör Şarman, “Her ne kadar yüksek maliyetler ile zor durumda olsalar da üreticilerimiz yeni hasat sezonunu karşılamak, bizleri ürünsüz bırakmamak için çalışmalarına var gücü ile devam ediyor. Üreticilerimizi daha iyi bir verim ve daha fazla üretim için doğru yöntemlerle desteklemek, böylece toplumsal ve çevresel yarar sağlayacak uygulamaları hayata geçirmek gerekir. Geleceği buna göre planlamak ülkemiz için son derece önemlidir. Yüzyıllardır bölgemize ve ülkemize zenginlik veren geleneksel ürünlerimizden kuru üzümle önümüzdeki ay başlayacak hasat sezonu, sonraki ay incir ardından pamuk ve zeytinle devam edecek. Sahadan gelen bilgiler genel olarak ürün gelişiminde çok önemli sorunlar yaşanmadığı yönünde. Ancak, bazı bölgelerde kuraklığın neden olduğu su sorununun yaşandığına yönelik bilgiler alıyoruz. Umuyorum ki iklim şartlarında hasada kadar önemli bir olumsuzluk yaşamayız ve başta üreticilerimiz olmak üzere tüm sektör paydaşları için bereketli bir sezon geçiririz.” diye konuştu.


Şarman’ın ardından söz alan meclis üyeleri temsilcisi oldukları sektörlere ilişkin güncel durum ve son gelişmeler hakkında bilgi paylaşımında bulundu.

 
Ege'ye şehit ateşi düştü!
 
Vali Köşger'den 'sivil itaatsizlik' çağrısına sert tepki: Burası bir hukuk devleti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muhittin AKBEL yazdı... İnciri kuyumcu vitrinine mi koyalım?
Muhittin AKBEL yazdı... İnciri kuyumcu vitrinine mi koyalım?
İzmir'in tarım teknoloji merkezinde geri sayım!
Tarımda üretim verimliliğinin artırılması, su tüketimi ve emek gücünün ...
Sıcak dalgası tahıl piyasalarını bunalttı!
Avrupa’da tarımın ağır topları İtalya, Fransa, İspanya gibi ülkelerde ...
 
Taze incir ihracatında hedef 100 milyon dolar
Türkiye'nin üretiminde lider olduğu taze incirde bu sezon 100 milyon dolarlık ihracat hedefleniyor.
Tarımsal sulamada güneş enerjisine yapı ruhsatı muafiyeti
Tarımsal sulama ihtiyacı için alanı 125 metrekareyi geçmeyen güneş kaynaklı ...
Ege ovalarında 'kırmızı' mesai!
Ege ovalarında 'kırmızı' mesai!
 
Çiftçilere buğday ve arpa desteği
Buğday ve arpalarını Toprak Mahsulleri Ofisi'ne satan çiftçilere destek ...
TMO duyurdu! 'Bir kilo ürün kalmayacak'!
TMO Genel Müdürü Güldal pandemi ve arkasından çıkan Rusya- Ukrayna Savaşıyla ...
Emine Erdoğan'ın kitabında Menemenli çiftçi... 'Kendimi katil gibi hissettim'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva