HABERLER>İŞ DÜNYASI
14 Nisan 2024 Pazar - 14:39

Teleferik faciasından İzmirli şirket çıktı!

Antalya’da bir kişinin öldüğü, 7 kişinin yaralandığı ve 174 kişinin ise saatlerce mahsur kaldığı teleferiğin denetiminin İzmirli bir şirket tarafından yapıldığı ortaya çıktı. Denetimi yapan Mega Tower isimli şirketin Balçova’daki teleferik tesisinin de personel eğitimlerini yapmış.

Teleferik faciasından İzmirli şirket çıktı!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait, 2017 yılında hizmete giren Sarısu teleferik hattını tutan demir direklerden biri önceki gün kırılarak bir kabine çarpmış ve kabinin tabanı, çarpmanın etkisiyle kırılmıştı. Kabinde bulunan 8 kişi, metrelerce yükseklikten yere düşmüş ve Memiş Enes Gümüş isimli bir kişi yaşamını yitirmiş ve 7 kişi de yaralanmıştı. Kazanın ardından teleferikte mahsur kalan 174 kişi ise AFAD, AKUT, UMKE, itfaiye ve çok sayıda arama-kurtarma ekibi çalışmaları sayesinde 23 saatin ardından kurtarılmıştı.

Kazaya ilişkin başlatılan adli soruşturma kapsamında, 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı alındı. ANET firması genel müdür vekili B.S., mekanik mühendisi O.E., taşeron bakım şirketi bakım ve otomasyon amiri S.Y., taşeron bakım şirketi sahibi S.T. ve R.T., bakım firması günlük otomasyon operasyonu sorumlusu S.K., mekanik bakım sorumluları O.K., Ö.E., K.K., bakım firması iş güvenliği uzmanı T.Ü.A., ANET iş güvenliği uzmanı M.A., bakım firması makine teknisyeni H.A. gözaltına alındı.

BAKANLIK’TAN ‘UYGUNLUK TEYİDİ’
Telefrik kazasının ardından güvenlik tartışmaları yaşanırken teleferiğin denetimini yapan bakım şirketi İzmirli çıktı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın hizmet yeri denetim tutanağına göre tesisat bakımını yapan Mega Tower Çelik Konstrüksiyon Tur. İnş. İth. İhr. San. A.Ş’nin merkezi İzmir’de bulunuyor. Tutanağa göre teleferik 24 Mayıs 2023 tarihinde denetime girmiş ve 16 Haziran 2023 tarihinde denetim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan ‘uygunluk teyidi’ almış.



Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre şirketin sahibi Serdar Tezcan isimli bir makine mühendisi. Tezcan da başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar arasında. Yine Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre Tezcan’ın Anadolu Telefrik isimli bir şirketi daha bulunuyor. Ayrıca söz konusu şirket, Balçova’daki telefrik tesisinde personel eğitimlerini yapmış.

ÖN RAPOR: MESLEKİ BELGELER EKSİK
İş güvenlik uzmanları, elektrik ve makine mühendisleri tarafından kazaya ilişkin hazırlanan bilirkişi ön raporunda da taşeron bakım şirketle ilgili bakım personelinden bazılarının mesleki yeterlilik belgelerinin bulunmadığı belirtildi.

Raporda “Anet A.Ş. ile Megatower A.Ş. ile yapılan tesisin bakım ve işletme sözleşmesi incelenmiş olup sözleşmede birçok bakım işi Megatower firmasına Anet A.Ş. tarafından yapılması için verilmiştir. Sözleşme içeriğinde maddeler halinde yapılacak işler listelenmiştir. Ancak Anet A.Ş. firmasında çalışan kontrol ve kesin kabul mühendislerinin kesin kabulleri ve kontrolleri nasıl yaptıklarına ilişkin herhangi bir evraka dosyalarda rastlanmamıştır. Keşif esnasında kaza mahallinde bulunan kopmuş olan cıvatalar ve somunlar teknik olarak incelenmiş olup detaylı fotoğrafları rapor sonuna eklenmiştir." ifadeleri yer aldı.

BAKANLIK: ONAYLI ŞİRKET DEĞİL
Öte yandan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre söz konusu şirketin onaylı ya da sertifikalandırılmış bir firma olmadığı ortaya çıktı.

Hizmet yeri denetim raporu ile ilgili yapılan açıklamada “Bu firma, bakım faaliyetleri yapmak üzere Bakanlığımızca onaylı ya da sertifikalandırılmış bir firma değildir. Bu firmanın Antalya Büyükşehir Belediyesince seçimi sürecinde Bakanlığımızın onayı, sertifikasyonu ya da akreditasyonu söz konusu değildir.” denildi.

Söz konusu denetim tutanağı şu şekilde:

 

 
Uzmanından gram altın için 'pazartesi' uyarısı!
 
Köpeklerden kaçarken otomobil çarptı!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ST 15 Nisan 2024 Pazartesi 08:55

Vakit geçirilmeden Balçova, Bergama ve Denizli'deki teleferikler de sıkıca kontrol edilmeli

Yorumu oyla      2      0  
Kaza değil chp nin ihmali 15 Nisan 2024 Pazartesi 06:31

Antalya'daki teleferik faciasına ilişkin hazırlanan bilirkişi ön raporunda denetim ve bakım-onarımda kusurların bulunduğu ortaya çıktı. Bilirkişi heyeti teleferiklere sınırlı bakım yapılarak tesisin işletmeye alındığını belirtirken, değiştirilmesi gereken 156 parçanın CHP'li Antalya Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan ANET A.Ş tarafından onarılmadığını açıkladı.

Yorumu oyla      1      0  
Kağıt üstünde herşey tamam ama... 14 Nisan 2024 Pazar 17:28

Kağıt üzerinde herşey tamam görünürken cıvata kopması nedeniyle direk devriliyorsa, bu direklerin bağlantılarının kontrolüne hiçbir Allahın kulu gitmemiş demektir.

Yorumu oyla      4      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uçak Kardeşler'den 'İsrail ile ticaret' iddialarına yanıt: Ticari faaliyetimiz bulunmamakta!
İzmir merkezli Uçak Kardeşler Şirketler Grubu'nun İsrail'le ticaret yaptığı ...
e-ticaret yapan sektör sayısı ETBİS ile artıyor
Ticaret Bakanlığınca e-ticaret yapan sitelerin kayıt altına alınması amacıyla ...
Başkan Yorgancılar'dan enflasyon ve döviz çıkışı: Yüksek cari açık oluşacak!
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Enflasyonla mücadelede ...
 
ESBAŞ'ın çevreci yatırımları tam gaz
Yenilenebilir enerji, sıfır atık ve su tasarrufuna yönelik çevreci yatırımları ...
ATM'lerde yeni dönem: Bayram sonrası başlıyor!
Banka ATM'lerinde bayram sonrası yeni dönem başlıyor. Bankalar tarafından ...
Körfezdeki kruvaziyerin sırrı çözüldü
8 Nisan’dan bu yana İzmir’de demir atan, Karşıyaka ve Güzelyalı sahillerinde ...
 
Dünya Bankası’ndan Türkiye tahmini!
Dünya Bankası, Türkiye ekonomisi için büyüme tahminlerini ocak ayında ...
Başkan Yorgancılar'dan 'ara eleman' çıkışı: Türk sanayisi için büyük risk!
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, her geçen yıl şiddetini giderek artıran ...
Zehir gemileri İzmir yolunda... Hangi şirket satın aldı?
İtalyan Donanmasına ait Sauro sınıfı 3 denizaltının yanı sıra 2 devriye ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva