HABERLER>GÜNCEL
22 Temmuz 2013 Pazartesi - 16:13

TDK’dan şok açıklama: 5 vekil kurumu bastı!

TDK Başkanı, 'TDK'da 'çapulcu' kelimesinin anlamı değiştirildi' haberlerinin üzerine, 5 milletvekili tarafından yazılı ve sözlü tacize uğradıklarını belirtti.

TDK’dan şok açıklama: 5 vekil kurumu bastı!

ANKARA - Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin, Gezi Parkı olaylarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eylemcilere yönelik söylediği "çapulcu" kelimesinin anlamının Erdoğan'dan sonra TDK'da değiştirildiği iddialarına yanıt verdi.
 
5 milletvekilinin TDK'yı bastıklarını öne süren Kaçalin, "Gerekli bilgiyi aldıktan sonra teşekkür ederiz bilgilenmiş olduk diyenler de oldu, bunu bir fırsat bilip üstüne giden, hayır deyip sansasyon yapanlar da oldu, onlar daha çoktur. Küfredenler de oldu. Bunlar hoş değil. Sporda küfrü duyduk da ilimde de böyle küfürle ilk defa karşılaşmış olduk." dedi.
 
Kaçalin yaptığı açıklamada, TDK'nın "çapulcu" ve "darbe" kelimeleri dolayısıyla arandığını, rahatsız edildiğini ve hadiselerin içine çekilmeye çalışıldığını söyledi. Haksız tepkilere serinkanlılıkla cevap vermeye çalıştıklarını belirten Kaçalin, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir şey söyledi ve onun peşinden TDK hemen bir şeylere müdahale etti" denilerek kurumun itham edildiğine işaret etti.
Haberin devamı ↓reklam
 
Böyle bir durumun asla söz konusu olmadığını ifade eden Kaçalin, "Bizim internete verdiğimiz bilgiler 2011'de basılan son baskı sözlüğümüzün bilgileridir. Halkımızın elinde bulunan 2009'da ve 2005'de basılan sözlüğümüz ise 2003'te hazırlanan bilgilerin matbaaya gitmiş halidir. Hepimiz doğal olarak bir kitabın bütün baskılarını elimizde tutamayız. Bir tanesi olunca ihtiyacımızı karşılıyor deriz. Tabii olarak sözlüğe bakınca başka gördüler, internete bakınca başka gördüler" diye konuştu.
 
'KÜFREDENLER DE OLDU'
İki sözlük arasındaki farkın tamamen baskı yıllarından kaynaklandığını anlatan Kaçalin, şunları söyledi:
 
"Bu baskı farkı dolayısıyla 'işte benim elimde böyle yazıyor internette ise farklı' dediler, doğru farklı. 'Demek ki Başbakanın günlük hamlesiyle hemen değiştirildi' gibi bir hesap yapılmış. Biz böyle değil diye bilgilendirdikten sonra teşekkür ederiz bilgilenmiş olduk diyenler de oldu, bunu bir fırsat bilip üstüne giden, hayır deyip sansasyon yapanlar da oldu, onlar daha çoktur. Küfredenler de oldu. Bunlar hoş değil. Sporda küfrü duyduk da ilimde de böyle küfürle ilk defa karşılaşmış olduk."
 
'MEKTUPLARDA YAZILI KÜFÜR VAR'
Çapulcu ve darbe kelimeleri nedeniyle kendilerine 250 civarında mektup geldiğini belirten Kaçalin, şöyle konuştu:
 
"Yazılı küfür var mektuplarda. Çoğunu bana yansıtmıyor arkadaşlar. Enteresan olanları veya haberiniz olsun diye içinden bana bir örnek yansıyor, çoğunu yansıtmadılar sinir bozucu şeyler tabii. 250 kadar bu hususta münferiden böyle soru soruldu, rahatsız edildik. Tabii ki merak ettilerse cevap vermek vazifemiz, soru sormak da onların hakkı da."
 
'KURUMUMUZU BASTILAR'
İddiaların ardından bazı milletvekillerinin kuruma geldiğini bildiren Kaçalin, şunları kaydetti:
 
"Kurumumuzu bastılar da. Biz geleceğiz deyip randevu istiyorlar ve ondan sonra hemen arkasından geliyorlar. 02.00'de telefon açıyor, 03.00'te geliyorlar. Benim zaten o gün randevum var müsait değilim deyince 'biz o atlatmaları çok duyduk, müsait de almıyor bizi' böyle itham gördük. Kim geliyor adınızı kaydedin, ne iş için geliyorsunuz deyince 'biz parlamenteriz, 5 parlamenter geliyoruz, iş çok mühim bugün gelmeliyiz'. Suriye sınırından Türkiye'ye uçak girdi de Genelkurmayın kapısını mı çalıyorsunuz? Bu kadar mı mühim yani. O gün sorulan iş 4 saat sonra da 1 gün sonra da sorulabilir. Bu baskın değil de nedir?"
 
Misafirine karşı nezaketsizlik yapmak istemediği için görüşmenin gerçekleşmediğini aktaran Kaçalin, bir aydır "öyle değille" uğraştıklarını ancak kimsenin bunu dinlemediğini dile getirdi. Kaçalin, "Kendileri bir hayal dünyası içinde. Hedef tahtasına koymuşlar yaylım ateşi yapıyorlar. Biz bunun muhatabı değiliz ki. Onların amacı soru sormak değil, gündemde olmak mesele buydu. Ama ilk defa ilimde bu kadar seviyesizliği müşahede ettim bundan üzüntü duydum" ifadesini kullandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Talipoğlu: O tweet için tüm kadınlardan özür diliyorum
Gazeteci Tayfun Talipoğlu, Gezi Parkı protestoları sırasında Twitter’dan ...
TSK’dan ‘Suriye’ açıklaması: Misliyle karşılık!
Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye tarafından yapılan ve zaman zaman can ...
Minik Efe 6 yıllık yaşam savaşını kaybetti
6 yıldır lösemi kanseri tedavisi gören Emir Efe, dün akşam saatlerinde hayatını kaybetti.
 
Gezi Parkı’yla ilgili flaş gelişme: O karar kalktı!
Taksim Gezi Parkı’na 'Topçu Kışlası süsü verilen AVM yapılmasına olanak ...
İzmir vahşetle uyandı: Kentin göbeğinde korkunç cinayet
İzmir’in Yenişehir semtinde, 42 yaşındaki Hulusi Yılmaz bıçaklanarak öldürülmüş ...
Karadeniz’de 15 dakikalık hortum paniği
Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde deniz üzerinde oluşan iki hortum yaklaşık 15 dakika etkili oldu.
 
İstiklal’de BDPlilerle Kasımpaşalılar karşı karşıya!
İstanbul Beyoğlu'nda açıklama yapan BDP üyeleri ile Kasımpaşa taraftarı ...
Flaş! Öcalan’dan basın toplantısı talebi
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ın, ...
İzmir’de korkunç cinayet!
İzmir'in Buca ilçesinde mobilya cila ustası olduğu belirtilen kişi, başına ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva