HABERLER>TARIM
16 Kasım 2023 Perşembe - 13:57

TARİŞ Birliği'nden rekolte değerlendirmesi: Zeytinyağı sıkıntımız yok!

İTB Yönetim Kurulu Üyesi ve TARİŞ Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman, 2023- 2024 sezonu zeytin ve zeytinyağı açılış töreninde gerçekleştirdiği konuşmada, “, “Türkiye’de geçen yıl elde edilen 421 bin tonluk zeytinyağı rekoltesi gelmiş geçmiş en iyi üretim rakamı. Bu rakamlarla kıyaslandığı zaman 2023 yılında çeşitli faktörler sebebiyle zeytinyağında bir miktar rekolte kaybı yaşansa da son zamanlarda gündemde zeytinyağına ulaşılamayacak şeklinde oluşturulan algı rakamlara bakıldığında gerçeği yansıtmıyor” dedi

TARİŞ Birliği nden rekolte değerlendirmesi: Zeytinyağı sıkıntımız yok!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- İzmir Ticaret Borsası ve Bergama Ticaret Odası iş birliğinde 2023- 2024 sezonu zeytin ve zeytinyağı açılış töreni gerçekleştirildi. Bergama Belediyesi Güzellik Ilıcası Tesisleri’nde gerçekleştirilen programa, Bergama Kaymakamı Avni Oral, Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Dikili Kaymakamı Ali Edip Budan, İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Kolat, İTB Yönetim Kurulu Üyesi ve TARİŞ Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman katıldı. Bergama’daki zeytin bahçesinde sezonun ilk zeytin hasadı gerçekleştirildi. Konuşmaların ardından zeytinyağı tadımı yapıldı.

İTB Yönetim Kurulu Üyesi ve TARİŞ Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman, “Türkiye’de geçen yıl elde edilen 421 bin tonluk zeytinyağı rekoltesi gelmiş geçmiş en iyi üretim rakamı. Bu rakamlarla kıyaslandığı zaman 2023 yılında çeşitli faktörler sebebiyle zeytinyağında bir miktar rekolte kaybı yaşansa da son zamanlarda gündemde zeytinyağına ulaşılamayacak şeklinde oluşturulan algı rakamlara bakıldığında gerçeği yansıtmıyor. Geçen yıldan da hemen hemen aynı oranda devreden bir stokumuz var. Yaklaşık 40 bin ton Suriye’den olmak üzere 10 bin ton da fire ve salamura zeytinden geldiği takdirde 410 bin ton civarında bir zeytinyağı stokumuz olacak. Hem içerideki tüketiciye yetecek hem de ihracat yapacak kadar zeytinyağımız mevcut” diye konuştu. 

ZEYTİNYAĞI SIKINTISI YOK!
Geçen yıl zeytinyağında elde 421 tonluk rekoltenin gelmiş geçmiş en büyük üretim rakamı olarak değerlendirdiklerini söyleyen Şarman, “Bu rakamları yeni sezonla kıyasladığımızda ciddi bir üretim düşüşü var gibi gözüküyor. Ancak bu üretim düşüşü yeni çıkan tespitlere göre ülkeyi zeytinyağı yönünden sıkıntıya sokmayacak. Rakamlarla değerlendirmek gerekirse bu yıl 180 bin ton zeytinyağı rekoltesi. Bir o kadar da geçmiş dönemden stokumuz bulunuyor. Yaklaşık 40 bin tonu Suriye’den olmak üzere, 10 bin ton da fire ve salamura zeytinden geldiği takdirde 410 bin ton civarında bir zeytinyağı stokumuz olacak. Yüksek bir devir stokuyla geliyor olmamız sebebiyle zeytinyağında elimiz güçlü. Bu bilgiler ve rakamlarda bize durumun kötü olmadığını gösteriyor. Hem içerideki tüketiciye yetecek hem de yurt dışına ihracat yapacak kadar zeytinyağımız mevcut” ifadelerini kullandı.       

İHRACAT FIRSATINI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ
Ticaret Bakanlığı’nın dökme ve varilli zeytinyağı ihracatını kısıtlama kararıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Şarman, “Bakanlık ihracat yasağını süresiz uzatmış gibi görünse bile ülkedeki üretim durumu belli olduğunda konuyu tekrar değerlendirmek konusundaki görüşünü çok net belirtiyor. Sektör temsilcileri olarak ihracatın serbestçe yapılabilmesini arzu ederiz. Özellikle bu sene İspanya ve İtalya’da düşük bir zeytinyağı üretiminden söz ediliyor. Geçen sene olduğu gibi bu senede ihracat için tam bir fırsat var. Elimizde yeterli miktarda ürünümüzün olması ve yurtdışı fiyatların yüksek seviyede oluşması lehimize bir durumdur. Böyle bir durumda fırsatı iyi değerlendirip ihracat miktar ve gelirini yukarılara çekmemiz gerekiyor” dedi

 
Traktör sürücüsünün acı sonu!
 
Kolilerden kimyasal sızdı: 12 kişi hastanelik oldu!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zeytinyağı aşırı pahalı 16 Kasım 2023 Perşembe 15:10

Zeytinyağı madem çok fiyatlar niye şişiyor? 40 bine 2 yıllık yağ aldım. 2 yıl önce 5 bin vermiştim. Bu fiyatlara kaç kişi alabilir?

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cemele biberi Kırşehirli çiftçilerin geçim kaynağı oldu
Kırşehir’in Çayağzı köyünde yaklaşık 45 çiftçi, coğrafi işaretli Cemele ...
TİGEM'den süt işine giriyor
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), 12 ...
Organik tarıma büyük destek
Tarım ve Orman Bakanlığı, organik ve iyi tarım uygulamaları kapsamında ...
 
Tarım makinelerine düzenleme
Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçinin tarım makinelerindeki teknolojik dönüşümlere ...
Tarımsal destek ödemesi bugün çiftçilerin hesabına aktarılacak
Tarım ve Orman Bakanlığı, 170 milyon 548 bin liralık tarımsal desteğin ...
Zeytinyağı alım fiyatı açıklandı!
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Hilmi Sürek, 2023-2024 ürün ...
 
Tarımsal destek ödemeleri bugün yapılacak
Tarım ve Orman Bakanlığı, 47 milyon 185 bin liralık tarımsal destekleme ...
Sektör girdabın içinde... Üreticilerinden KDV çağrısı!
Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muammer ...
Çay üreticilerine 1 milyar 763 milyon liralık destek!
Doğu Karadeniz'de 10 Mayıs'ta başlayan yaş çay alım kampanyası tamamlandı. ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva